AlLois AlLois komentáře u knih

Závan klíčovou dírkou Závan klíčovou dírkou Stephen King

V podstatě tři v jednom. A nebo příběh vyprávěný v jiném retrospektivně vyprávěném příběhu. A že to není moc zmatené? Právě naopak, není místo na to se v příběhu ztratit, ten jednoduše plyne a plyne, aniž by čtenář moc věděl jak a pak najednou zčistajasna skončí. Asi takové byly mé pocity.
Svět Temné věže je stále zvláštní a stále nevím, zda mám Kingovu post-apo fantasy hru akceptovat, což je na jednu stranu mistrovské, protože když už nic jiného, tak mě nutí o díle přemýšlet. Také to však mohu brát tak, že se mistr King snaží extravagancí svého světa zakrýt průměrné nebo možná lehce nadprůměrné příběhy. To je ovšem také na osobním uvážení čtenáře a moje zkušenost říká, že King mnohé své banální příběhy pojímá originálně a originálně popisně, takže mu to promíjím a uznám mu jeho jisté kvality i jako autora fantasy.

22.03.2021 4 z 5

Filosofie básnické skladby Filosofie básnické skladby Edgar Allan Poe

Velmi sympatický pohled do Poeova tvůrčího procesu. Autor se nijak netají s umělou konstrukcí své nejikoničtější básně a krom toho i může inspirovat k chápání jiných básní nebo tvorbě vlastních. A přestože bych byl rád také zastánce té romantické teze, že básně z autora jednoduše vyplynou, tak Havran, nebo třeba i Nezvalův Edison tímto esejem inspirovaný je důkazem, že ty nejkvalitnější jsou stejné konstrukty, jako v současnosti třeba ty nejvykonstruovanější seriálu na Netflixu.

02.12.2020 5 z 5

Půlkacíř Půlkacíř Karel Kryl

Velmi profesionálně zpracovaný Čermákův rozhovor s velmi mimořádným českým básníkem a písničkářem, který měl tu smůlu (a zároveň i štěstí), že jeho témata byla z velké části ovlivněna nepěknou politikou minulého století. Takto také já, velmi mladý hodnotitel, vnímám jeho osobnost, která je v Půlkacíři perfektně zmapována, od oblíbeného mladíka až po stárnoucího muže, který říká nepříjemné věci. Jsem velmi rád, že jsem mohl do této jeho osobnosti proniknout alespoň skrze médium rozhovoru. Každá kapitola jeho života měla něco do sebe, dá se o ní přemýšlet, ale za mě velmi silná (možná i nejsilnější) je právě část o Krylovu v porevolučním období, o tom, jak rozbíjí vlastní pomník a jak kdysi populárního písničkáře lidé kolem něj dezinterpretují a dělají z něj mrzutou, nenávistnou figurku. Nechci tvrdit, že s ním mohu souhlasit ve všem, ale jeho situaci po revoluci, která snad byla něžná či sametová, bych mu nezáviděl.

25.11.2020 5 z 5

Tolkienovo vidění světa Tolkienovo vidění světa Peter Kreeft

Tuto knihu jsem dva roky odkládal a myslím, že to bylo dobré rozhodnutí, protože jsem měl víc času načíst si knihy či myšlenky, na které pan Kreeft ve knize odkazuje. Přesto si nejsem jistý, zda jsem vstřebal všechno, jde o velké množství myšlenek na malé ploše, občas ne zrovna dobře popsaných a s chybějícími příklady. Občas se objevují chybné interpretace Tolkienových knih nebo chyby v porozumění děje (třeba informace, že Šmaka zabil Bilba už dávno není aktuální, přestože si myslím, že to buď bylo přímo součástí prvního vydání, nebo o tom autor jen uvažoval). Nepomohl ani fakt, že jsem musel knihu dočíst v krátkém časovém rozmezí (dvě třetiny knihy v době menší než 24 hodin), čímž mi mohla část myšlenek a poznatků splynout, nebo ztratit se. Už jen proto si myslím, že je vhodné číst tuto knihu více než jednou, třeba už ne celou, ale jen jednotlivé části. Já sám jsem tam našel několik skutečně zajímavých věcí (například část o spravedlivé válce, což je téma, kterému jsem dříve nevěnoval tolik pozornosti). Na závěr ještě upozorním, že přestože se kniha může vydávat za vhodné dílo na to začít s filosofií, tak neuškodí mít předtím alespoň něco načteno o Hegelovi, Nietzschem, Sartrovi, Camusovi, klidně i Platónovi. Třeba moje nedostatečná znalost Rousseaua byla častým kamenem úrazu při čtení této knihy.

22.09.2020 4 z 5

zbabělec vraždí polibkem,
muž mečem vraždí ji.

02.09.2020 5 z 5

Stín krkavce 1–3 Stín krkavce 1–3 Anthony Ryan

První díl možná má nějaké kvality - třebaže pro mě to byl víceméně průměr. Další dvě knihy jsou pak jen narychlo napsaným výrobkem pro nakladatelství, které se chtělo svézt na úspěchu první knihy. Obecně ovšem všechny knihy série sdílí spoustu nedostatků. Svět, který nám představují, je neskutečně nezajímavou kopií sterilních šablon pro tvorbu fantasy světů, hlavní postavy jsou buď jenom nudné, nebo dokonce nesympatické (světlou výjimku zde tvoří ten básník, který zemřel chvíli poté, co dostal hlavní úlohu) a co se dějové stránky týče, tak budu spravedlivý, v první knize se skutečně něco dělo (a třeba zvrat na konci byl zajímavý). Ale další knihy jsou ve zkratce jen o tom, že postavy putují z bodu A do bodu B a buď nabírají vojáky, nebo válčí (jsou zde samozřejmě i nějaké rozdílné dějové linie, ty jsou sice obvykle lepší než nekreativní vyjmenovávání počtu vojáků, ale stále se nejedná o nic co by si zasloužilo pozornost). Vřele tedy doporučuji o tyto knihy v knihkupectví ani nezavadit. Jsou mnohem lepší věci na čtení a lepší možnosti ztráty volného času.

20.08.2020 1 z 5

Příběhy Pata Hobbyho Příběhy Pata Hobbyho Francis Scott Fitzgerald

V podstatě lze souhlasit se zdejším hodnocením. Nejde o žádné veledílo jakým je třeba Velký Gatsby, v podstatě jde jen o obyčejné povídky, které jsou sice zajímavé jak zasazením do Hollywoodu, tak i tragickou (snad až směšnou) postavou Pata Hobbyho, ale velmi rychle vyšumí z hlavy.

28.05.2020 3 z 5

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Ruku na srdce, neshledávám to nijak zajímavým, je to příliš jednoduché a katastrofický závěr pro mě příběh nedělá - jakkoliv většina kritiky byl pravděpodobně autorův záměr. Přesto mě ale vadí známky nenávisti vůči této knize od středoškoláčků, kteří jsou nuceni nuceni číst a jejich negativní závěry vůči Petrovi a Lucii nejsou podpořeny konstruktivní kritikou ale čistě faktem, že nejde o to, co normálně čtou, pokud za život vůbec něco přečtou.

28.04.2020 3 z 5

Vyvolit si lásku Vyvolit si lásku Roger Schütz

Velmi působivá a inspirativní kniha o velmi charakterním a působivém člověku.

12.09.2019 5 z 5

Vyhnanci z ráje Vyhnanci z ráje Jaroslav Vácha

V některých příbězích jsem se skutečně našel a jak píše samotný autor na konci, nutí nás k přemýšlení a to je dobře.

03.08.2019 4 z 5

Pohádky Pohádky Felix Háj (p)

Jedny z nejzábavnějších a nejoriginálnějších pohádek s vždy výbornou pointou které jsem kdy mohl poznat.

25.07.2019 5 z 5

Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Každému vřele doporučuji. Jedna z nejzajímavějších knih které jsem za poslední dobu četl.

01.05.2019 5 z 5

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Skvěle napsaná kniha, leč však průměrná kingovka. Nemastná a neslaná. Psychologický rozbor detektiva Hodgese je bezchybný, avšak pohled do mysli vraha není jen ještě lepší, je naprosto geniální. Jen škoda mírného závěru, docela jsem se těšil jak by to autor vyřešil, kdyby to dopadlo jinak.

23.01.2019 5 z 5