Alpa9 Alpa9 komentáře u knih

Nebezpečné sny Nebezpečné sny Amanda Quick (p)

Mala som "lucidní sen": Otvorila som dvere do miestnosti a na stolíku ležala kniha. Zaševelila smerom ku mne - prečítaj si ma, som síce taká nemastná - neslaná, typ čo neurazí ani nenadchne. Spríjemním však daždivé popoludnie, alebo skrátim dlhý večer. Nekupuj si ma však, len by som zaberala miesto v knihovničke. Stačí, keď si ma požičiaš... Sen mal pravdu a knihu považujem za najslabší diel z celej série.

28.10.2023 2 z 5

Lovcův úplněk Lovcův úplněk Dana Stabenow

Mrazí ma! A nie je to zo zimy na Aljaške. To zlo, bezcitnosť v kontraste s láskou, bolesťou... Drsný, ale skvelý príbeh.

14.10.2023 5 z 5

Rudá válka Rudá válka Vince Flynn

Mitch dokonalý, nepriateľ bezcitný, zápletka dramtatická. Škoda len, že z thrilleru sa stala fantasy.

13.07.2019 3 z 5

Zabudnutá záhrada Zabudnutá záhrada Ondrej Zimka

Poetická kniha plná spomienok na detstvo i staré časy v rodnej Turzovke. Obohatená o rôzne príbehy a sny v rodnom nárečí. Bonusom sú ilustrácie autora a fotografie z rodinného albumu.
"Synu, neboj sa, veď len výšky a hĺbky dávajú životu zmysel."

21.11.2018 5 z 5

Ohnivý stĺp Ohnivý stĺp Ken Follett

Dej sa odohráva počas vlády Alžbety I. a zameriava sa najmä na náboženské prenasledovanie protestantov katolíkmi a naopak. Na pozadí skutočných historických udalostí sa odohrávajú životné osudy Neda, Margery, ich príbuzných a známych. Je to celkom zaujímavý historický román, ale pripadal mi ako slabý odvar Pilierov zeme a povinne napísané pokračovanie - rovnaká schéma, čiernobiele postavy. Romány od Kena Folletta čítam rada, ale Ohnivý stĺp ma sklamal. Chýbala v ňom iskra, ktorá ma núti čítať do noci a neodložiť knihu z ruky, kým sa nedozviem ako skončí.

31.03.2018 3 z 5

Bretaňský příliv Bretaňský příliv Jean-Luc Bannalec (p)

Komisár Dupin opäť nesklamal. Zaujímavý prípad - tentokrát z prostredia rybolovu; drsná, ale krásna Bretaň a k tomu čarovné legendy.

28.01.2018 5 z 5

Bretaňská pýcha Bretaňská pýcha Jean-Luc Bannalec (p)

Prípady komisára Dupina sú čím ďalej lepšie. Možno je to tým, že sa z neho pomaly, ale isto, stáva Bretonec.

20.08.2017 5 z 5

Štúrovci: Najkrajšie básne, prózy a články Štúrovci: Najkrajšie básne, prózy a články Jozef Čertík

Krásna kniha, či už obsahom alebo formou. Poskytuje prehľad o období, ktoré dalo základ slovenskej literutúre. Je v nej stručný životopis jednotlivých autorov, ako aj výber toho najlepšieho z ich diela, napr. Sládkovičova Marína, Mor ho od Chalupku, rozprávka od Dobšinského a pod. Zároveň je tu uverejnená Štúrova reč na Uhorskom sneme alebo Žiadosti slovenského národa. Za veľké plus považujem nádherné ilustrácie Kataríny Vavrovej.

22.02.2017 5 z 5