Ankavi komentáře u knih
Malý princ je nádherná kniha, obohacující čtenáře všech věkových kategorií. Obrazová publikace ve formátu "3D" má navíc kouzlo pro mladší čtenáře, neboť jim touto nenásilnou formou obsah i smysl knihy ještě více zakotví v paměti. Knihu jsem pořídila do rodinné knihovničky a nadchla doslova všechny - od dětí po dědečka. Zkrátka klasika, ve které si každý to "své" najde - a tak, jak člověk zraje, nachází i další a další dimenze této knihy. Neměla by vám proto doma chybět...
Nádherná kniha pro děti i dospělé - a to se málokdy podaří. Knihu jsem četla společně se svým synem a hodně jsme přitom o hlavním hrdinovi - Augustovi - mluvili. Ale nejen o něm - taky o Vie, která - ač má svého bratra moc ráda a chápe jeho handicap, cítí se občas malinko odstrčená. A o jejich mamince a jejích pocitech a obavách, o bábince, o spolužácích... Zkrátka od první strany má čtenář o čem přemýšlet - jak je asi páťákovi, který jde po více než dvaceti operacích do školy, kde se musí vyrovnávat nejen s tím, že je "nový", ale především s tím, jak jeho spolužáci přijmou to, co mu život dal do vínku? Díky úžasným lidem, které má August kolem sebe, je jeho příběh optimistický, plný naděje a lásky, ale není to žádná přeslazená romance. Velmi poučná knížka, která by v knihovně neměla chybět.
Knihu Víra a láska považuji spolu s Doktory za dvě vrcholná Segalova díla. Střet kultur, mistrovské vyprávění, strhující příběh - to je Víra a láska, to je podstata života.
Segalovi hrdinové nejsou dokonalé románové postavy, o kterých sníme v dětství. V jeho knihách se se neprohánějí rytíři na bílých ořích, ale vystupují v nich reální hrdinové, blízcí čtenářům, a proto jsou jeho příběhy strhující, plné emocí, překvapivých okamžiků a situací, v nichž se čtenáři sami také ocitají. Ani tento příběh není výjimkou - je to další kniha, od které se jen těžko odtrhnete.
Ač nastavovanou kaši ráda nemám, tak mě Oliverův příběh zaujal možná ještě více než Love Story. Pro mě je tato kniha napsána velmi citlivě - život jde zkrátka dál, i když je poznamenán tragédií, nepřízní osudu nebo dokonce smrtí milované osoby. Citlivě popsaný Oliverův příběh, jeho duševní rozpoložení, váhání, výčitky...jeho nedokonalost, se kterou se vyrovnává se svou situací, mně byla velmi blízká, a proto ráda hodnotím nejvyšším počtem hvězdiček.
Segal tentokráte svým čtenářům přiblížil prostředí vědecké. Několik příběhů, zprvu nesouvisejících, se postupně prolne - příběh je opět velmi emotivně a emapticky zpracován. Nechybí poselství - za jakou cenu lze dosáhnout ke hvězdám? Daň za genialitu může být vysoká.
Asi nejlepší kniha mého oblíbeného autora, ráda se k ní vracím a vždy v ní najdu další dimenze tohoto silného příběhu. Studium medicíny jsem sama prožila (v českých poměrech) a je v této knize popsáno velmi reálně, opravdově a přitom lidsky. Happyendy k životu (někdy) patří a v této knize mě vysloveně potěšil.
Kniha mě velmi příjemně překvapila. Domnívala jsem se, že spíše půjde o čtení pro puberťačky, ale ráda přiznávám, že vylíčená cesta k uskutečnění andělského poslání sedmnáctileté Clare mě zaujala. Obvyklé zmatky mládí jsou protkány nadpozemským příběhem, který graduje a zvláště v závěru knihy pohltí tak, že se jen tak neodtrhnete.
Knihu jsem si vypůjčila z knihovny a jejího přečtení určitě nelituji. První kapitoly mě trochu ukolébaly, čekala jsem spíše humornou knihu lehčího žánru o životě zaměstnané matky dvojčat, nicméně dějová linie se rozvinula zajímavě a úplně jinak, než jsem očekávala. Zajímavým momentem pro mě bylo čtení stejných situací z pohledu různých hrdinů příběhu - ostatně o tom je život - tutéž situaci nazírají často dva lidé úplně odlišně. Závěr mě opět uvedl do relativní pohody, i když nezodpovězených otázek zůstalo dost. Clare jsem však od začátku fandila, i když jsem úplně jiná než ona - přesto jsem rozuměla jejímu duševnímu rozpoložení, pochybnostem, úvahám a rozhodnutím. Kniha určitě stojí za přečtení, za zdánlivě jednoduchým příběhem stojí i hlubší otázky, odpovědnost člověka za sebe, za své děti, za život partnera/partnerky... A víc už neprozradím :-)
Další vydařená kniha této autorky, která tentokráte pokrývá delší životní úsek hlavních hrdinů. Je psána bez obalu, bez příkras - tak, jak život obvykle prožívá většina z nás, tedy s dychtivostí a euforií mládí, přes krizi ve středním věku, která vede k vystřízlivění, až po zklidnění ve chvíli, kdy děti vylétají z hnízda. Kniha se mně moc líbila, není to idylická love story, ale reálný příběh jedné slovenské rodiny, který vás vtáhne a nepustí.
Nahlédnuto, započato - a nedočteno. Za mě propadák. Svým dětem jsem ji přesto podsunula (zda ti mladí nevnímají literaturu přece jenom jinak...) a dospěli k podobnému závěru. Vrátím se k autorovým knihám pro dospělé, tam mě nezklame :-)
Jedním slovem nuda. A přitom mám autobiografické, "úderné" či vtipné knihy ráda - ale tahle nesplňuje ani jednu z vyjmenovaných vlastností...
Tato kniha je mojí první od této autorky - a musím konstatovat, že jsem si nemohla vybrat lépe. Její humor a nadhled, takříkajíc navzdory všem okolnostem, které vždy nejsou příznivé, je mi blízký. Při čtení jsem se opravdu bavila a uvědomila si, že určitě platí - jednou jsi dole, jednou nahoře. A lépe je na tom ten, kdo nezahořkne a nepoddává se momentální nepřízni osudu - a že si té nepřízně Ivanka Devátá užila až až. Určitě si ráda přečtu i její další knížky. P.S. A když mě někdo naštve, vzpomenu si, jak odolala nutkání koupit si sprej a vyrobit nápis na Vaněčkových dveřích "Vaněček, Vaněček, nadržený kaneček" - a hned je mi líp :-)
Moje první kniha od této autorky. Jedním slovem - pro mě balzám na duši po předchozí náročnější knize - vtipná a pohodová oddechovka, která však rozhodně nenudí. Tak moc jsem se vcítila do Lexi, že jsem na ni pořád musela myslet. Strašně moc jsem jí držela palce, aby si vzpomněla :-) Proto ráda dávám nejvyšší hodnocení a zkusím i další knihy od Kinselly.
Ke knize jsem se pokusila přistoupit nezávisle a s očekáváním. Musím říci, že ač je napsána velmi "chytlavě", sugestivně a čte se velmi rychle a dobře, neoslovila mě. A světonázorem to nebude. Nicméně kombinace zhmotnění boha a příliš mnoho andělů byla na mě zkrátka moc. S podobnými myšlenkami, tvrzenými stejně přesvědčivě, se lze potkat i u psychicky nemocných osob, čímž samozřejmě nechci a nemohu tvrdit, že irská mystička má tento problém. Ale čeho je moc, toho je příliš. Přesto však musím v rámci objektivity konstatovat, že jako celek na mě kniha působila uklidňujícím dojmem a vedla mě opět k zamyšlení nad smyslem života.
Zajímavá kniha, která člověku přináší (z evropského pohledu poněkud netradiční) náhled na zdraví/nemoc, energetickou rovnováhu a cestu ke zdravému a spokojenému životu. Autorka vystudovala zápaní medicínu a sinologii, poté odcestovala do Číny, kde strávila pět let jako stipendistka studiem tradiční čínské medicíny. Nekonfrontační a velmi pozitivní kniha, která čtenáři nic nevnucuje, ale vede minimálně k zamyšlení nad příčinami některých civilizačních "jevů" (například celulitidy) a chorob. Knihu můžete pojmout jako exkurzi do jiného světa, nebo jako obohacení a inspiraci. Ve druhé části je řada konkrétních receptů, které jistě lze bez problémů začlenit i do evropského jídelníčku.
K této knize jsem přistupovala neutrálně, neměla jsem žádná očekávání. Autor nezklamal, tentokráte bylo sice vyprávění v "ich formě", ale upoutalo mě a vůbec jsem neměla pocit, že se první 200 stran nic neděje, resp. že je to o ničem. Pravda, kniha byla na můj vkus poněkud monotematická, nicméně neuráželo mě ani téma, ani jeho zpracování. Závěrečná třetina mě přiměla k zamyšlení nad počátky poznávání propuknuté HIV/AIDS epidemie. Psychologický aspekt vyprávění, úryvky z divadelních her a prvek přátelství, neméně důležitý než milostné vztahy mezi hlavními hrdiny - to už byly jen pověstné třešničky na dortu :-)
Malý Alenáš je knížka útlá, která vás zaveze do Krajiny snů. Vyprávění, založené na hře se slovy, slůvky a slovíčky, je vtipné a milé, hladí po duši a dokáže odreagovat. Kdo z nás by nechtěl prožít své sny? Ráda knize, která mě v myšlenkách vrátila do idylického dětství, dávám pět hvězdiček :-)
Čtivá kniha, kterou jsem přečetla velmi rychle - ale v porovnáním s dalšími knihami této autorky slabší, než je obvyklý standard :-) Psychologicky zajímavé momenty, napětí a překvapivý závěr - nicméně na mě kniha jako celek bohužel působila nepravděpodobně, tak trochu přitažená za vlasy.
Ač tématem vysloveně "ze života", tato kniha mě vůbec nebavila, nezaujala... Bohužel vypravěčské umění tady pokulhává...