V jedné osobě přehled

V jedné osobě https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169317/bmid_v-jedne-osobe-fK0-169317.jpg 4 569 569

Nový román jednoho z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti mnohé překvapí. Poprvé od Modlitby za Owena Meanyho je vyprávěn v první osobě – a jeho tématem je homosexualita a sadomasochistické praktiky. Pojednává o šedesátiletém bisexuálovi jménem William, který vzpomíná na svůj nezřízený život v padesátých a šedesátých letech. John Irving otevřeně přiznal, že román V jedné osobě napsal pro svého jednadvacetiletého syna, který je gay. Dílo ukazuje, že i v sedmdesáti letech dokáže Irving přijít s naprosto nečekaným tématem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

In One Person , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V jedné osobě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (108)

capricorn__
22.12.2022 4 z 5

Toto je teprve druhá kniha, kterou jsem od Irvinga přečetl. První byla "Pravidla moštárny", která se rychle zařadila mezi mé nejoblíbenější knihy. Počítal jsem, hlavně podle hodnocení, že "V jedné osobě" bude o něco horší, ale zaujal mě nápad. K hlavní postavě jsem si taky našel cestu, i když jsem jí ne vždycky rozuměl. Nejlépe hodnotím autorovy vyprávěčské schopnosti, dialogy a hloubku postav. Byť v knize není tolik přímé řeči, nikdy jsem se nenudil. Hvězdu nicméně strhávám za jistou nelogičnost příběhu, která mě ke konci začala rozčilovat. Nepíšu nyní ani tolik o tom, že autor koncentruje velké množství LGBT+ lidí do maloměsta (což je velmi nepravděpodobné), ale o tom, že spousta těchto postav končí prakticky stejně, z čehož mi připadalo, jako kdyby autor nevěděl, co si s nimi počít. Nebýt závěru, dám pět hvězdiček. Ve výsledku mě ale kniha velmi bavila.

Malýmedvěd
02.12.2022 4 z 5

Irving je brilantní vypravěč. Skáče v čase odbočuje, větví se a zase se vrací a to s takovou lehkostí, že stále žasnu a obdivuji ten jeho styl. Zase tu máme divného hrdinu, chce se nám ho zaškatulkovat a ohodnotit, ale Irving nám celou dobu ukazuje, že to dělat nemáme. Nicméně na konci, když už hrdinu snad opravdu všichni známe, máme právo si udělat názor a přidělit mu škatulku. Nakonec i já mu ji přidělil, ale tipl bych si, že většina lidí, stejně jako já, skončí u štítku "jiný" a možná "divný". Beru si jasné poselství knihy v tom, že tyto divné a jiné lidi máme nechat být jinými a nehodnotit je dřív než je opravdu poznáme.


hanzmb
18.11.2022 4 z 5

Už to bude pomalu 20 let, kdy především díky Garpovi začala Irvingománie. Sám jsem jich tenkrát zvládl 9 a řekl si dost. Vytvořil se ve mě blok a trval až dodnes, kdy jsem si řekl, že zase něco zkusím. Volil jsem náhodně, dle místního hodnocení. Po pár stranách jsem byl najednou o 15 let zpátky. Zase ta známá témata - chybějící otec, zápasníci, LGBT atd. Číst se to dá, ale už zas tak moc nezaujme. Kupodivu poměrně optimistický závěr. Tak nevím, jestli ještě v sobě najdu chuť na některou z těch posledních 7 knih.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (4. - 11. 9.)

02.09.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V jedné osobě v seznamech

v Právě čtených22x
v Přečtených811x
ve Čtenářské výzvě65x
v Doporučených49x
v Knihotéce378x
v Chystám se číst362x
v Chci si koupit58x
v dalších seznamech7x