Pravidla moštárny přehled

Pravidla moštárny
https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78461/bmid_pravidla-mostarny-JnP-78461.jpg 5 2794 2794

Uprostřed jabloňových sadů v úrodné krajině státu Maine leží podivný svět, v němž začíná odysea Homera Wellse. Po několika traumatizujících zkušenostech u adoptivních rodičů se stane natrvalo součástí sirotčince v St. Clouds a jako nejstarší chovanec se učí mladým i starším ženám pomáhat od jejich starostí. Jeho učitelem je zakladatel sirotčince Wilbur Larch, lékař, který vede své soukromé křížové tažení proti zlu, často v rozporu se zákonem. Sledujeme Homerův příběh, jeho snahu stát se užitečným, učednické období v sirotčinci, dospělá léta v moštárně, prazvláštní vztah k manželce jeho nejlepšího přítele, neustálé odchody i návraty…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Cider House Rules, 1985


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pravidla moštárny. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (374)

Tomk0
21.08.2024 5 z 5

Román Pravidla moštárny mě nezklamal. Co mě na této knize nejvíce oslovilo, je její délka – díky ní má čtenář dostatek času důkladně se ponořit do příběhu a opravdu se sblížit s postavami. Irving si dává záležet na budování světa, ve kterém se čtenář může ztratit, a právě to umožňuje hluboké porozumění a silné emoce.

Irving se nebojí jít k věci, a to jak v případě choulostivých témat, tak i nevyhnutelných událostí. Potraty, adopce a morální dilemata jsou zde zobrazeny s neobvyklou otevřeností a přirozeností, což dodává příběhu mimořádnou autentičnost. Navíc autor nešetří čtenáře, když přijde na smrt postav – je to prostě součást života a Irving to zobrazuje bez zbytečného sentimentu, což mi přijde osvěžující a upřímné.

Celkově je to kniha, která vás nutí přemýšlet o složitosti lidských rozhodnutí, aniž by se snažila moralizovat. Irvingův přístup k vyprávění a jeho schopnost zvládat složité téma dělají z Pravidel moštárny jedinečný a hluboký literární zážitek.

95%

jankum
16.08.2024 5 z 5

Jako všechny romány Irvinga se čte jedním dechem. A zde rozhodně doporučuji i film s vynikajícím výkonem Michaela Caina.


Kopta
08.07.2024 5 z 5

Ve své podstatě náročný, ale silný zážitek. I přes veškeré pasáže musím říct, že jsem si knihu nejednou perfektně užíval, což je neuvěřitelná vzácnost při takovýchto situacích. Přesto si nepamatuji, že bych se s nějakou knihou trápil až tak dlouho a úplně zbytečně. Nečekaný klenot.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Myslím na tebe, Homere. Myslím na tebe víc a víc, ale nemrhám svým časem - nebo tvým - tím, že bych přemýšlel o tom, kým jsi byl, než jsem tě poznal.


Historie sestává z těch nejmenších, často nepovšimnutých chyb.


Kniha Pravidla moštárny v seznamech

v Právě čtených69x
v Přečtených4 354x
ve Čtenářské výzvě250x
v Doporučených433x
v Knihotéce930x
v Chystám se číst1 448x
v Chci si koupit210x
v dalších seznamech25x