Ankavi komentáře u knih
Paráda. Svižná severská detektivka s psycho podtextem. Od počátku tušíte, že to bude jinak, než to vypadá - ale zahradník stále nikde. Když se konečně vynoří, tak jste stejně překvapeni. Mně se tedy kniha líbila moc - mimochodem i tím, že není rozvleklá a také tím, že hlavní hrdinka není žádná superžena, ale má své chyby (a navíc - kovářova kobyla...).
Po přečtení prvních stran by se mohlo zdát, že půjde o příběh dospívajících, kteří řeší jeden problém - znásilnění, ať již z jednoho úhlu pohledu skutečné, nebo z druhého úhlu pohledu domnělé. Nicméně autorka se zhostila hned několika témat - kromě znásilnění je ve hře i nevěra, lež a pravda, vyrovnání se se smrtí, kariéra versus rodina, v neposlední řadě oddanost milovanému člověku a ochota se obětovat, traumata z dětství a mládí... Od knihy jsem nečekala příliš a byla jsem příjemně překvapena. Příběh sám o sobě je napínavý a krimi zápletka je pěkně propracovaná, nicméně mě zaujala hlavně témata k zamyšlení, která se nesou na pozadí Danteho světoznámého Pekla. Komiks tam být sice nemusel, ale dal knize svérázný náboj.
Téma pěkné, zpracování méně pěkné, ale jako celek se kniha přečíst dá, má spád. Vypíchla bych zejména popsání odlišností v jistém smyslu geniálního, avšak společensky málo zdatného dítěte, což je situace náročná nejen pro dítě samotné, ale pro všechny, kdo se o něj starají, i pro náhodné kolemjdoucí. Kniha vrcholí nečekanou nehodou, při které se životy mnoha lidí obrací vzhůru nohama. Příjemné je, že navzdory události ve čtenáři zanechá nádech optimismu - za tento pocit přidávám hvězdičku. Ke knize se nevrátím, ale jejího přečtení nelituji.
Kniha to není špatná - ale... Opravdu žiji v takovéhle společnosti, kterou vykresluje autorka? Jsou skutečně všichni takto uvažující? Věřím, že ne. Autorka, i když se asi velmi snažila, zachytila nejběžnější společenské jevy, přesto ale doufám - resp. chci doufat, že žijeme i mezi lidmi, kteří nejsou povrchní, konzumní, ale i mezi takovými, kteří mají smysl pro kulturu, pro krásno a záleží jim například i na duchovním rozvoji (tím nemyslím jen náboženství). Po přečtení této knihy, které zdaleka neupírám, že je čtivá a aktuální, jsem ale namísto dobrého pocitu měla v duši rozčarování.
Několik krátkých povídek ze současnosti mě bohužel neoslovilo. Vůbec nevím, co si o knize mám myslet, je nesourodá a nebavila mě, je to podivné seskupení od různých autorek a opravdu mě nenadchly. Ani jsem se nepobavila, ani mě nepřišly příliš satirické či kritické, ani jsem při jejich čtení nerelaxovala. Proto tedy stěží dvě hvězdičky.
Klasika od této autorky. Příběh ze života, řada problémů, něco se daří, něco ne - někdo má víc štěstí, někdo méně - ale přes realistický náhled kniha zůstává optimistickou. A proto mám knihy od Keleové-Vasilkové tak ráda.
Tak tentokrát se řadím k těm zklamaným - 2.5 hvězdičky... Ani dobrá detektivka, ani dobrý psychologický román to není. Váhala jsem, zda dočtu - konec měl na rozdíl od celé knihy aspoň trochu spád, takže nakonec nelituji, že jsem se donutila knihu dočíst. Ale u Joy Fieldingové jsme zvyklí na jiné grády, takže bohužel - doporučit nemohu.
Ve svém středním věku mohu s čistým svědomím konstatovat, že tato kniha je pro mě zbytečná. Vůbec nic by se nestalo, kdybych ji v ruce neměla, protože mám dávno zajetý systém managementu svého času - jak z krátkodobého, tak dlouhodobého hlediska. ALE - jedním dechem dodávám, že pro ty, kteří jsou na začátku své kariéry, nejsou si ještě vždy jisti, jak skloubiut práci, volný čas a případné aktivity navíc, a k tomu si například ještě potrpí na design svých bloků a diářů (což je mimochodem nyní velice módní záležitost na Youtube), tak ti si knihu užijí a poučí se z ní. Takžýe jako nepovedenou a zbytečnou ji zcela jistě nehodnotím - vidím ji spíše určenou pro mladší a nezkušené (nebo méně zkušené) ročníky.
Tak jsme si chvilku počkali a dalšího dílu s Cormoranem a Robin jsme se tedy konečně dočkali - celí natěšení. A že se bylo na co těšit. Knihu jsem otevírala s napjatým očekáváním a v koutku duše i nepatrnou obavou - laťka byla nasazena hodně vysoko - nezklame? Ale od první strany jsem se uklidnila, protože čtenář vklouzl bez jakýchkoli omáček rovnýma nohama do děje. I tentokrát příběh velmi vkusně navázal na předchozí děj, jen s malými připomínkami či narážkami na to, co se dělo v minulých knihách. Cormoran opět nevtíravý, osobitý - zkrátka svůj. I u Robin bylo vše, jak jsme čekali. Napínavý krimi příběh a vztahové pozadí - ideální kombinace. Není důvod prozrazovat víc, kniha opět stojí za to a doporučuji si ji vychnutnat pomalu, nehltat (trochu to svádí!). Až do konce příběhu napětí, které graduje - paráda! Ráda opět hodnotím plným počtem hvězdiček.
Zajímavý pohled na úklid. I když člověk většinu věcí ví, málody si to uvědomí takto komplexně, některé tipy jsou velmi dobré, využitelné. Nicméně jako celek je znát, že autorka je jiné mentality. Neumím si představit, že jako dítě kupovala lifestylové časopisy a dělalo jí radost uklízet... Pár věcí si určitě odnesu a snad i prakticky uplatním, ale jednu vím zcela jistě - knihy nevyhodím NIKDY!
Skvělý thriller. Byla jsem vtažena do děje od prvního okamžiku. Téma neotřelé, děj má spád, honí se vám hlavou otázky komu věřit, komu ne - vše se zdá být přesvědčivé, jasné - ale... K tomu paralelně popis přírody, stručný, ničím neruší - ale napomůže představivosti. Hvězdičku ubírám jen za pro mě překotný konec, čímž ovšem nesnižuji kvalitu celé knihy, kterou mohu bez obav doporučit.
Kdybych mohla, klidně bych dala 6 hvězdiček. Liane psát umí, o tom jsme se už přesvědčili. Ale v této knize předvedla umění, které se zas tak často nevidí - propletení několika témat tak nenásilným způsobem, že na konci knihy opravdu litujete, že končí. Povolání hypnotizérky je tak trochu alternativní, neuznává ho každý, s tím se hlavní hrdinka potýká denně svým osobitým způsobem. A když se zdánlivě chvilku nedaří...co následuje? Začtěte se. Kam lze po etické stránce zajít, pokud je klientem někdo blízký - resp. když ani není klientem. Samozřejmě hlavní téma - stalking - jak se cítí pronásledující i pronásledovaný? Jak málo stačí, aby k této chorobné závislosti na druhém došlo. Jak zvládnout seznamování se v ne úplně mladém věku, kdy to už nejde tak nějak samo, a ještě k tomu po internetu. Jak zvládnout sžívání s dítětem partnera. Kam až lze ve vztahu zajít, co je opravdu důležité... co se ještě společensky "musí" akceptovat - a kdy už říct ne... Další téma - přátelé - co všechno mohou znamenat, jak mohou obrátit život. A to vše zarámováno láskyplným příběhem. Mistrné zpracování.
Docela dobrá odpočinková kniha, i když tedy do thrilleru má daleko. Přelousknutá za jedno odpoledne, velmi průměrně napsaná, popravdě jsem čekala víc.
Pohodový příběh o nesnázích s láskou. Koho nepotěší v dnešní uspěchané době plné konzumu? Série Hledání mě moc baví, i když to není žádné hlubokomyslné čtení. Propojení s předchozí sérií je příjemné, jako byste se vrátili do známých míst. Trocha erotiky okoření příběh, moře romantiky pohladí na duši. Doporučuji!
Tušila jsem, že to bude dobré, ale přesto jsem s pořízením chvíli váhala. Aňu miluju jako herečku, trochu jsem se ale bála, že její psaný projev (navíc žánr jako fejetony!) tak dobrý nebude. Ale ve chvíli, kdy jsem knihu vzala v knihkupectví do ruky, se mé pochyby rozptýlily, protože kniha samotná připomíná šperk. Vazba, obal, krásné ilustrace její sestry a ten neskutečně příjemný pocit na dotek - prostě musela jsem ji mít. A pak jsem ji konečně otevřela a začetla se. A v tu chvíli jsem se uklidnila podruhé. Není to povrchní, není to laciné ani koketní, není to popsané přehrávání očekávané "role". Je pravdou, že některé fejetony jsou slabší, Aňa není rozená spisovatelka. Ovšem ve chvíli, kdy píše o svých blízkých (zejména o těch, kteří náš svět už opustili), mi vhrkly opakovaně slzy do očí. Aňa umí popsat své niterné pocity a je to upřímné. Jsem ráda, že jsem si knihu pořídila. Určitě ji znova nebudu číst celou, ale mám založené fejetony, ke kterým se ráda vrátím.
Skvělá kniha, rozhodně jsem neměla problém se začíst, příběh měl zajímavý námět, postupně se rozvíjel, gradoval až do překvapivého závěru. I když jsem doufala, že to dopadne jinak, přesto mě příběh vtáhl do děje a četla jsem tak dlouho, dokud jsem se nedostala až na koenc. Jediné, co bych vytkla, je podle mě už trochu překombinovaný závěr - ale jinak kniha splňuje to, co se od thrilleru očekává. Nemohu hodnotit jinak než plným počtem hvězdiček a určitě si přečtu i další Cobenovy knihy.
Kniha mě nezaujala - prostě se to vleklo. Zpočátku se zdála vtipná, ale ke gradaci nedošlo. Obvykle mívám "mužský úhel poheledu" raději než ten ženský, ale tady mi to vysloveně nesedlo, přitom námět není špatný. Abych byla spravedlivá, párkrát jsem se zasmála, to ano.
Poprvé jsem tuto knihu četla v 17 letech - a báječně se už tedhy pobavila. Danny je skvělý. seriál nebyl špatný, ale na knihu zdaleka nemá. Ráda jsem se k ní po letech vrátila a nezklamala mě.
Pěkná kniha s mnoha tipy a radami k nadčasové módě pro každou věkovou kategorii. Některé tipy na obchody ovšem v našich podmínkách trochu nepoužitelné. Nicméně přečtení knihy beru jako velmi dobrou inspiraci k probrání a vylepšení šatníku.
Jednohubka k jedné malé kávě. Pobavila jsem se, zavzpomínala na dovolené za socialismu - ale to je asi tak všechno. Na mě příliš krátká kniha.