AnoMANder komentáře u knih
Dárek k narozeninám, který pomohl přečkat cesty do/z práce :-)
Kniha je oddechovka s kvapíkovou rychlostí děje, střídáním postav. Nechybí střety zbraní, magie (potěšili slovanští bohové). Autorka se "nezdržuje" vykreslováním psychologie postav, kniha je zaměřena na akci.
Konec mi přišel až moc rychle ukončený, naopak kvituji to, že padli "bohužel" i kladní hrdinové.
Přehledné osvětlení pravěkých nálezů na Kotouči. Popsání historie nálezů, jejich interpretace a význam.
Přivítal jsem informace o neandertálcích, jejich životě, výskytu na území Moravy atd.
Kniha doplněna fotografiemi nálezů.
Výborná odborná kniha o dinosaurech. Spousta zajímavých informací o evropských dinosaurech, i když občas se to četlo trochu těžce. Nádherné ilustrace. Plusem seznam různých nej evropských dinosaurů.
V hlavě se mi hned uchytil dravý dinosaurus s nádherným jménem- Torvosaurus :-)
Základní informace o pravěkém osídlení Krnovska, nalezištích. Plusem bohatý obrazový materiál.
Stručné a přehledné informace o pravěku na Valašsku od paleolitu až po Slovany. Bohatý obrazový materiál. Zajímavé informace o bronzových depotech, sídlištích, keltských Kotinech.
Stručné a přehledné seznámení s archeologickými výzkumy na Hostýnu, s možnostmi osídlení od paleolitu po Slovany. nálezy. Bohatý obrazový materiál.
Knihu jsem četl hlavně, abych se dozvěděl něco o Keltech na Hostýnu.
Druhý díl výraznější něž první díky větší akčnosti. Děj jde rychle vpřed. Hodně kvituji přímé zapojení bohů do děje a Niru (šťavnaté dialogy ve stylu MKP). Konec je strhující se rychlostí střídající akce za akcí.
Nejtajuplnější osobou je pro mě Kiel, čekám, co se z něj vyvrbí .-) Těžko říct, co si myslet o Adare, jestli je tak naivní, lstivá, mocichtivá, hloupá?
Bohužel kniha trpí několika nedotaženými věcmi. např. Adare a její dotek bohyně a získání Synů plamene na svou stranu.
Nebo Kadenova snaha o republiku, která mi přijde "šílená". Absolutně nepromyšlené, spíše to vypadá jako snaha dostat šlechtu na svou stranu za pár slibů a až budou ostatní protivníci ze hry ven, tak se vše vrátí do starých kolejí.
Velice zajímavé čtení o symbolice, mýtech, chápání kovářství a alchymie. Nevěřil bych, co všechno s nimi bylo spojeno, jaké velké množství rituálů, mýtů, představ apod.
Úžasné myšlenky alchymistů o zrání kovů v zemi, spojování kováře se zrozením, chápáním kovu jako něčeho dobrého i špatného apod.
Kniha nutí přemýšlet, klade spoustu otázek a ukazuje, ze naše společnost založená na důkazech, vědě, víře v ovládnutí přírody a na straně druhé bez většího pochopení sebe sama, duchovního života nemusí být zdaleka to nejlepší.
Kniha zajímavá určitými pasážemi, i když staršího data. Celkový pohled na dějiny Aztéků mi přišel nedotažený, místy je to chaotické a pro laika zmatečné. Zvlášť jména různých kmenů, náčelníků, měst. V dnešní době by to chtělo vydat revidované vydání, zaktualizovat obsah.
Určitě to chtělo více map, případně rozčlenit dějiny do kratších etap.
Líbila se mi kapitola popisují řemesla a každodenní život Aztéků. Autor se nebojí srovnat životní postoje, hodnoty, myšlení Aztéků s jeho soudobou dobou.
Čekal jsem ucelený obraz dějin středověké Afriky, ale patrně je to nemožné kvůli nedostatku pramenů. Tak autor přináší střípky především z dějin obchodu, diplomacie různých státních útvarů, měst v Africe. Ocitneme se na V, Z, J i S, v Zimbabwe, Maroku, Etiopii, Somálsku,... Jsme obeznamováni s velkou rolí arabského obyvatelstva, důležitými obchodními komoditami, zajímavými archeologickými nálezy.
Kniha je jedním velkým vojenskym tazenim s pár odbočkami. Autor jakoby spěchal,aby už celou sérii ukončil v tomto svazku (to kvitují)
Je vidět,že se autor už vypsal, popisy bitev u i dialogy jsou lepší, poutavejsi, přímočařejší.
Trochu jsem čekal, že některá z hlavnich kladných postav zemře (tipoval jsem Orrina). Souboj s Galbatorixem povedený, kombinace mečů i magie.
Konec se mi líbí, jiný než asi mnozí očekávali.
Celkově se série povedla.
Obdivovatelé bitev, vojenské historie, toto je kniha pro vás :)
Naplněná mapami, plány, reprodukcemi obrazů, fotografiemi přibližuje důležité bitvy od starověku až do konce 20. století, které vedly k dalekosáhlým změnám v historii států a národů. Nejdříve jsme seznámeni s obecným historickým rámcem dané doby, příčinami války, bitvy a pak i se samotným průběhem střetu, s jednotlivými fázemi bitev.
Skvělým bonusem jsou stručné medailonky vládců a vojevůdců.
Opravdu výborná kniha pro základní uvedení do historie válek.
Dobré a čtivé, poutavé fantasy. Zajímavé pasáže střídají ty "nudnější" (klášter), ale konec už se nese ve velkém tempu. Celý svět je vykreslen realisticky, postavy jsou zajímavé, není jich (zatím) zbytečně moc a nejsou jen striktně rozděleny na dobré a špatné. Čtenář si užije politických intrik, bojů, zvratů. Jen mohlo být více informací o historii impéria, jeho sousedech a přiložena mapa.
Naopak se líbil popis výcviku kettralů.
Kdyby to šlo dám 3,5 hvězdy.
Výborná kniha, která vás uvede do nádherného světa archeologie po celém světě. Seznámíme se s těmi nejvýznamnějšími nalezišti, archeology i méně známými lokalitami.
Velkým plusem jsou kapitoly, které přibližují archeologickou práci, metody, přináší odpovědi na spoustu otázek apod.
Škoda jen, že tam nebyly barevné fotografie.
Třetí díl rozhodně lepší než díl druhý. Vyprávění se vrací do stavu, kdy popisuje děj rychle za sebou, přináší zvraty, zajímavé nové informace o rasách, historii (např. Eldunarí), nové otázky i odpovědi.
Je cítit, že sága spěje k vyvrcholení, lepší se mi zdá i styl psaní.
Eragon se začíná chovat čím dál víc dospěleji.
P.S. jsem nadšenec do map. Taky se mohla "vyvíjet", obohacovat jako příběh :-)
Pokračování jsem si přečetl až po dlouhých letech od prvního dílu. Zestárl jsem, tak už mě příběh, styl psaní tolik nechytil. Ještě mi přišel nevybroušený, místy zdlouhavý.
Děj se ubírá předvídatelným směrem, občas pasáže, které mě nebavily (výcvik).
Konec se povedl, plný akce a "překvapivého" rozuzlení.
Zajímavé, jak se celá vesnice podvolí vedení mladého kluka :-)
Zajímavá kniha, dobrá pro mládež k seznámení se s danou událostí. Líbila se mi zatím nejvíc
Zajímavá kniha, dobrá pro mládež k seznámení se s danou událostí
Zajímavá kniha, dobrá pro mládež k seznámení se s danou událostí
Úžasná kniha, která obsahuje nepřeberné množství zajímavých informací, perliček o královstvích, rodech, městech,... Dokresluje románový svět, informuje o historii světa od samého počátku. Ideální by bylo udělat ke každé kapitole samostatnou knihu. Chci víc informací o různých zemích, národech, jménech valyriských mečů, dracích, atd. :-)
Škoda, že u rodokmenů nejsou životopisná data. Nádherné ilustrace, mapky. Je to prostě překrásná kniha, má své chybky (např. v překladu), ale která ne :-)
Povinná pro obdivovatele díla G.R.R. Martina.