AnoMANder AnoMANder komentáře u knih

Návrat zabijáka Návrat zabijáka Miroslav Žamboch

Výborný příběh, Bakly prostě nikdy nezklame. Zábavné čtení, rychlý děj a akce.
Tento svět kombinující meč a magii mi vyhovuje.
Už Conan věděl, že dobré oceli žádná magie nebo čaroděj neodolá :-)
Při čtení jsem si uvědomil, že příběh už jsem jednou četl, skrývá se v některé z knih o Baklym.

13.01.2025 3.5 z 5

Maverick - Pěšec na odpis Maverick - Pěšec na odpis Miroslav Žamboch

Tento příběh mi přišel zatím nejslabší z celé ediční série. Spíš jsem to vnímal jako uvedení do daného světa, seznámení s hrdinou, ne jako uzavřený příběh.
Maverick je sympaťák.
Co mi vadí na celé edici jsou obálky, které vizuálně neodpovídají daným hrdinům.

10.01.2025 2 z 5

Jennifer – Důl Quake Jennifer – Důl Quake Miroslav Žamboch

Rychlá oddechovka na cesty do práce. Děj se v podstatě nezastaví, od příchodu do dolu jedna velká akce, zajímavé magické potvory.
Přišlo mi to trochu slabší než Basil. Originální konec :-)

07.01.2025 2.5 z 5

Bájná loď Bájná loď Philip José Farmer

O něco slabší díl než ten předchozí zejména proto, že se celý odehrává na jednom místě. Chybí (mně) putování, poznávání nových lidí.
Postava Marka Twaina mi nebyla tolik sympatická jako Burton, na konci knihy neskutečně naivní až hloupý. Nejlepší postavou rozhodně titantrop Joe.
Autor to přehnal s technickými vynálezy :-)
Jinak je příběh velmi čtivý, ubíhá rychle, stále se něco děje.

06.01.2025 3 z 5

Italský gambit Italský gambit Vladimír Šlechta

Čte se to dobře, to nemohu říct, ale tento žánr detektivky zatím není vlastní panu Šlechtovi.
Přišlo mi to syrové, vyprávění hodně jednotvárné, bez napětí, zvratů, který bych nečekal. Když jsem knihu četl, přišlo mi, že čtu zápis ze spisu.
Škoda, že se neobjevilo v knize ještě více reálií z rudolfínské Prahy. Palec nahoru za mapku.

02.01.2025 2.5 z 5

Basil - Valašský vojvoda Basil - Valašský vojvoda Miroslav Žamboch

Příběh, který neurazí, ani nenadchne. Prostě oddechovka.
Kvituji propojení středověku s pravěkými prvky.

02.01.2025 2.5 z 5

Řeka zmrtvýchvstání Řeka zmrtvýchvstání Philip José Farmer

Velmi zajímavý námět, zvlášť první část knihy je zpracována hodně poutavě a čtivě. Pak trochu chaotické. Kromě samotného příběhu je na knize zajímavé chování lidí po znovuzrození.
V příběhu se objevují historické i smyšlené postavy ve vzájemné interakci.
Já si oblíbil Kazze. Konec je otevřený, trochu se bojím názorů, co jsem četl. na klesající kvalitu série, ale zkusím tomu dát šanci.

02.01.2025 3.5 z 5

Probuzená Probuzená Jack Ketchum (p)

Tato kniha mi hodně nesedla, po str. 100 jsem to vzdal, i když jsem se těšil na příběh s tématem starověkého Řecka. Úplně něco jiného, než na co jsme od Ketchuma zvyklí, jiné jeho knihy jsou dobré až skvělé.
Děj mi zde přišel nejasný, útržkovitý, roztříštěný mezi mnoho postav, spíš jen různé příhody, co se staly.
Nedokázal jsem se do knihy začíst.

19.12.2024 1 z 5

Outsider Outsider Stephen King

Pro mě jedna ze slabších Kingovek. První půlka knihy je detektivka s nemožným pachatelem. Od druhé půlky už tam máme přimícháno i nadpřirozeno, legendy. V první půlce knihy má hlavní roli Ralph, ve druhé to přebírá Holly, nejlepší postava knihy.
Atmosfera, až na závěr, mi přišla slabší, konec na Kinga nezvykle rychlý. Chybělo mi víc informací o pachateli.

17.12.2024 2.5 z 5

Pozornost pro Kedrigerna Pozornost pro Kedrigerna John Morressy

Jedna z nejlepších knih o Kedrigernovi. Velmi zajímavý děj, plný vtipných pasáží (např. rozhovor se Smrtí) a pozoruhodných bytostí
Kniha, co posune čtenáře dál co se týče informací o Princezně. Je zde i vidět určitý posun v Kedrigernově přístupu k cestování :-)

02.12.2024

Píseční červi Duny Píseční červi Duny Kevin J. Anderson

Uff, mám to za sebou. Už vím, co je na konci Kralizece :-)
Stylem psaní závěrečná kniha nijak nevybočuje od těch předchozích, stejně tak i kvalitou. Je zde pár zvratů v ději, krizových situací, ale tak nějak podvědomě cítíme, že to dopadne dobře a Nepřítel bude poražen. Taky je zde bohužel dost nelogičností, zvláštního až naivního chování postav. Čtenář má občas pocit, že je úplně jasné, co je třeba udělat, ale postavy, to prostě neudělají a stále jen přemýšlí.
Samotný konec je mírně překvapivý co se týče osudů jednotlivých postav i samotného děje. Jsem rád za vyvrcholení Leta II i Paula.
Je fajn zjistit, jak zamýšlel pan Herbert (aspoň doufám) zakončit svou vesmírnou ságu.

26.11.2024 3 z 5

Lovci Duny Lovci Duny Kevin J. Anderson

Co se týče kvality a úrovně příběhu, řadím ho na stejnou úroveň s předchozími díly této dvojice autorů. Děj velmi rychle ubíhá bez nudných pasáží (filosofie), je rozdělen do několika linií (nejvíce mně bavila Duncanova), je zde několik zajímavých nových informací (vznik Ctěných matre, osudy Tleilaxanů, ...).
Kapitulu jsem četl už velmi dávno, takže jsem ocenil na konci knihy seznam významných dat i to, že se kniha dá číst bez znalosti Kapituly. Čtenář se vše důležité dozví.

26.11.2024 3 z 5

Pomalu hořící oheň Pomalu hořící oheň Paula Hawkins

Předčítáno navzájem spolu s přítelkyní doufajíce, že to bude dobré jako Dívka ve vlaku.
Ale byli jsme dost zklamáni, chyběl tomu větší drajv, napětí. Trochu to okořenila postava Laury, ta se povedla charakterově i svým příběhem. Celkově ale děj nemastný, trefili jsme i vraha.
Asi nejvíc se mi líbili vsuvky z knihy jedné z postav.

14.11.2024 2 z 5

Moudrost davů Moudrost davů Joe Abercrombie

Působivé ukončení trilogie. Pro mě nejlepší díl celé trilogie. Výborně je popsáno, jak revoluce umí žít vlastním životem, její jednotlivé fáze, čeho jsou lidé schopni v anonymitě davu a při pocitu beztrestnosti.
Postavy dokončují svůj psychologický vývoj, mnohé trhány protichůdnými zájmy, pocity, potřebami.
Autor si nebere servítky a nechá projít podobně jako Martin, Erikson polem postav Pána Smrti :-)

04.11.2024 4 z 5

Potíže s mírem Potíže s mírem Joe Abercrombie

Druhý díl se mi líbil více, než první. Je více dynamický, s překvapivými zápletkami (např. Rikke). Zajímavě se povahově vyvíjí osoba Orsa a podle začátku třetího dílu i postava Lea a Savine.
Škoda, že autor trochu více neholduje akčnějším scénám, na druhou stranu jeho popisy boje z pohledu samotných obyčejných vojáků jsou výborné.
Co postrádám, jsou mapy. S mapami jsem hned víc vtažen do příběhu, dodávají mu na skutečnosti.

23.10.2024 3 z 5

Proti Rudému baronovi: Piloti a letecká esa první světové války Proti Rudému baronovi: Piloti a letecká esa první světové války Břetislav Ditrych

Obsah knihy zajímavý, ale podání mírně chaotické. Skákání od jednoho pilota k druhému mi nesedělo.
Mohly být více popsány jednotlivé typy letadel, taktika vzdušných soubojů.
Oceňuji, že jsou zmíněna nejvýznamnější letecká esa jednotlivých států Dohody i Trojspolku, různé zajímavosti.
Je to kniha pro seznámení s tématem.

06.10.2024 3 z 5

Děti noci Děti noci Dan Simmons

Klasický upírský námět, tentokrát zpracovaný trochu jinak, zajímavě, novátorsky. Děj se příjemně odvíjí, místy stoupá napětí, pak zase klesá. Odehrává se převážně v Rumunsku, myslím, že dost přesně jsou vylíčeny poměry po revoluci.
Závěr je trochu melodramatický a klišé, ale zároveň vyznívá i ironicky.
P.S. Doporučuji číst za noci a se sklenkou červeného vína :-)

01.10.2024 3 z 5

Murtagh Murtagh Christopher Paolini

Návrat do Alagaësie je fajn, příběh nepřímo navazuje na předchozí tetralogii, hlavní hrdina je Murtagh, také kvituji, samotný příběh je zajímavý a má rychlý spád. Ale styl psaní mě tak nějak vrátil do let, kdy jsem četl Eragona. Čekal jsem vypsanější styl, možná víc psychologický, tajemný.
Také chování Murtagha je "zvláštní". Hodně si stěžuje na osud, svá trápení, ale když má možnost "šplhnout si", tak jde do akce naslepo a na vlastní pěst.
Oceňuji, že i Trn má své chyby, obavy, noční můry.
Zakončení má svůj šarm, i když má Murtagh na konci štěstí snad celé Alagaësie. Jsem zvědavý na další osudy Draumar.

20.09.2024 3 z 5

Girgal Girgal Jan Křesadlo (p)

Velmi zajímavá kniha, s výborným námětem a zajímavým vypravěčským zpracováním. Děj plynul v poklidném tempu, spíš než o akci nebo vlastní děj, jde o popis společnosti alkounů, srovnávání s lidskou společností, snahu Girgala o přežití, ale i zlepšení poměrů.
Konec otevřený, možná autor plánoval pokračování.

11.09.2024 3 z 5

Z temnoty Z temnoty Evan Currie

Celá kniha je jedna velká akce, boj na Zemi nebo ve vesmíru. Až je nakonec té akce možná až příliš.
Weston je prostě nezničitelný :-), líbí se mi Gaia a její role. Možná mohlo být více prostoro dáno i osobám z Bloku.
Doufám, že další díly jsou něčím obohaceny (nové informace, postavy, rasy,...), protože jinak je to v podstatě stále to samé. Skvělé, ale stejné.

22.08.2024 3 z 5