Probuzená
Jack Ketchum (p)
Turista se v Řecku seznámí s nádhernou, záhadnou a svůdnou ženou Leliou Od svůdné krásy je však jen krůček do krutých nočních můr a k něčemu ještě mnohem krutějšímu, většímu – dávno zapomenutému Ale to, že je něco zapomenuté, neznamená, že to neexistuje. A krom toho: Kočky nejsou, co se zdají být. Jack Ketchum v knize opět dokazuje svoje mistrovství ve stupňování napětí a nepříjemných pocitů.... celý text
Literatura světová Horory Pro ženy
Vydáno: 2024 , MaťaOriginální název:
She Wakes, 1989
Neměl bych to moc hanět, dostal jsem výtisk od ilustrátora, ale nemůžu si pomoci, přijde mi to jak schema drogové závislosti. Pomalu se to rozjíždí a pak se dávky zvyšují ... a zvyšují, ztrácí se schopnost ovládání a nakonec jakoby se nevědělo, co s tím. Není nijak zdůvodněno, proč některé postavy nakonec vyklouznou a jiné nikoli. Horor asi nebude úplně čtení pro mě.
Tak trochu iný Ketchum, než na akého sme boli dosiaľ zvyknutí.
V prvom rade tempo - to bolo v iných knihách vražedné, strhujúce, často až neudržateľné. Pripravte sa nato, že s Probuzenou dal autor nohu z plynu. To však vôbec nie je na škodu, pretože:
Za druhé, atmosféra je budovaná nesmierne starostlivo. Či už ide o charaktery postáv, opisy miest alebo pocity a myšlienkové pochody. Proste pomalšie tempo tomu napomáha a v zásade sa vlastne atmosféra nijak nelíši od predchádzajúcich diel - len je viac prehĺbená.
Treťou prednosťou je mytológia. Tým nemyslím tú antickú, o ktorú sa autor opiera len minimálne. Myslím to, aký prepracovaný svet stvoril svojej antagonistke. A to je to, čo mnohým, často dlhším literárnym útvarom často chýba. A zas veľmi úzko súvisí s hĺbkou.
Záverom by bolo azda fér spomenúť, že rozumiem tomu, že nie každému sa tento počin bude páčiť a že nie každý bude akceptovať "inú" tvár Jacka Ketchuma. V tomto prípade doporučujem použiť inú optiku a možno menej lpieť na doteraz zaužívaných postupoch, ktoré fungovali predtým.
Ja som si Probuzenou užil; bol to svieži závan z Egejského mora. Ale... Žeby sa schyľovalo k búrke?