Red přehled
Jack Ketchum (p)
Jediným životním potěšením stárnoucího veterána z války v Koreji byl jeho čtrnáct let starý nejlepší přítel člověka, pes Red. Zmáčknutí spouště, kterým zpovykaný výrostek jen tak pro zábavu starci psa zastřelí , rozpoutá sled událostí, v nichž se odhalují a lámou charaktery a kdy se pýcha a pocit moci ukáže ve své pravé podobě. Jacku Ketchumovi se v prostém, přímočarém příběhu podařilo to, na co jiní autoři potřebují stovky stran. Atmosféra houstne, děj se stupňuje, hrůzu však nebudí bytosti z jiných světů, ale zdánlivě ctihodní občané. Jack Ketchum napsal knihu, jejíž poselství je významnější než kdy předtím – domýšlí důsledky, kam se zřítí svět, pokud lidé v něm nedokáží přiznat svou chybu a říct: „Omlouvám se, je mi to líto.“... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Red. Přihlašte se a napište ho.
Není to klasický hororový Ketchum, ale kniha má svou sílu a syrovost. Velmi silný příběh o lásce ke zvířeti, ale i o vztazích mezi lidmi, trestu, odvaze postavit se nepřízni osudu, domáhání se spravedlnosti, prostě klasika dnešní doby.
Děj je psaný velmi čtivě, bez zbytečných odboček. Konec mě trochu překvapil ohledně hlavního hrdiny. Ten je prototypem správného chlapa, čestného, rovného, zásadového.
Na konci mi ukápla slza. Přímočarý příběh, který jsem přelouskal za 4 hodiny, s hlavním hrdinou, jemuž rozumíte a chápete jeho pohnutky, aniž byste na to potřebovali stovky stránek. Jediné, co mě zamrzelo, je tzv. dvojí závěr - v okamžiku, kdy jsem si myslel, že dojde k vyvrcholení, následoval ještě jeden zvrat. Ale to je jen malá vada na kráse spolu s tím, že při korekturách sem tam vypadla nějaká ta předložka. Nic mi nebrání udělit 5 hvězd, já takovéto přímočaré intenzivní příběhy o nespravedlnosti na tomto světě zbožňuji, obzvlášť když jsou psány tak brilantně skoupým jazykem, který ovládá Miroslav Pech, Charles Bukowski nebo právě Jack Ketchum.
Kniha Red v seznamech
psi zfilmováno thrillery pomsta
Kdo měl podobně jako já už zkušenost s top díly Ketchuma Po Sezóně a Dívky Od Vedle toho Red možná trochu zklame, tentokrát se nedostaví pocit šoku nebo šimravého znechucení v břišní krajině v takové míře. Tentokrát je to krátký, vcelku jednoduchý, nekomplikovaný příběh o obětavosti, zlých lidech a bolestné minulosti, které hlavního hrdinu dovedou po k očekávané konfrontaci s rodinou zbohatlých McCormacků, především s papínkem, jehož postava a motivace úplně není vyjasněná. Naštěstí hlavní hrdina není žádný Sly nebo Arnie, spíš takový stařík Eastwoodvského typu, jeho jednání se dá snadno rozumět a nedá se mu nefandit v nelehké křížové výpravě. Za mě příjemné čtení těsně pod hranicí lehkého nadprůměru, kniha rozhodně o parník lepší než stejnojmenný film s Brianem Coxem, kdyby se byl býval režie chopil třeba ten zmiňovaný Clint, mohlo se udát hodně povedené drama – 70 %