Anonym753 Anonym753 komentáře u knih

Černobyl: Historie jaderné katastrofy Černobyl: Historie jaderné katastrofy Serhii Plokhy

Knížka popisuje katastrofu v Černobylu která se stala 26. dubna 1986 a ohromila tím celý svět. Děj se odehrává v 80. až 90 let 20. století v Pripjaťi. Hlavně říká záklaní věci, a to jak lidi v pripjaťi žili před katastrofou, co se stalo při havárii, jaký to mělo dopad na Rusko a Evropu a jak to řešili.
Hlavní "hrdina" je Antonín Ďatlov měl ženu a byl to ředitel jaderné elektrárny v Černobylu. Staral se o největší elektrárnu v SSSR a zvládal to díky tomu, že byl workoholik a respektován. Většinou s ním nebyla řeč protože je uzavřený.
Jinak knížka se mi moc líbí, jenom je to občas složité na pochopení a vřele doporučuji všem, které zajímá dějiny Ruska, Ukrajiny nebo jaderné energetiky.

30.09.2019

Útěk Kryšpína N. Útěk Kryšpína N. Ivona Březinová

Kryšpín N. je jedenáctiletý kluk, špatně slyší, chodí do 5. třídy, je silně šikanovaný a ještě k tomu je sirotek. Kryšpín žije se svou babičkou (baminkou) a taky má rád Hang a její rodinu. Když jede na školu v přírodě, tak si připadá tak bezcenně, že se rozhodne utéct do lesa. Nejspíš si řekl, že bude radši v lese než být šikanován na škole v přírodě. V lese vzpomíná na hezké i špatné chvíle ze svého života. Např. jak pouštěl draky s Hang nebo jak ho kluci, kteří ho nejvíc šikanovali, hodili do bazénu a zničili mu brouky (naslouchátka). Nakonec se rozhodne klukům postavit.

07.03.2019