Arkagas Arkagas komentáře u knih

Klíče království Klíče království Joe Hill (p)

(SPOILER) V dalším pokračování dobrodružství v Klíčově se objevuje klíč, díky kterému se můžete změnit ve zvíře. Body se proměňuje ve vrabce, zatímco Lucas v krvežíznivého vlka, aby se zbavil Kinsey s Taylorem. Nic ale nedopadne jak se zdá. Taylor totiž zjišťuje, co je Lucas doopravdy zač a Body s Rufusem plánují jeho eliminaci. Čtvrtý díl je krvavý, akční, plný překvapení a zakončený proměnou Lucase v Bodyho, kterému bere tělo, čímž se dostává do rodiny a přesně ví, kde Kinsey a Taylor schovávají klíče, které mu chybí k dokončení jeho temného plánu. Po přečtení doporučuji mít hned po ruce 5. díl, protože Vás nenechá chladnými to, jak bude příběh pokračovat.

19.02.2021 5 z 5

Koruna stínů Koruna stínů Joe Hill (p)

(SPOILER) Třetí díl je první opravdu temná kniha, kde poznáme stíny v jejich plné síle. Klíč stínů má v rukou Lucas, který ovládá své pomocníky díky koruně stínů. Lucas, alias Dodge se chtějí zbavit Rufuse, ale místo toho se zbaví jeho matky Allie. Tyler přichází na to, kdo Lucas alias Dodge ve skutečnosti je a příběh začíná nabírat ještě víc na obrátkách. Nina se stále utápí v alkoholu a přísahala by, že někdy se stíny po době procházejí samy... Je zbytečné psát tady u každého dílu, že jsem nadšená, že to miluju snad ještě víc, než když jsem to četla poprvé a jak moc si užívám skvělou kresbu Gabriela. Koruna stínů je kniha hodně temná, vyvedená v černých tónech, doplněná spoustou krve. Vše do sebe ale zapadá a fantasy linka Vás pohltí. Zámek a klíč se stává mou závislostí.

19.02.2021 4 z 5

Hlavohrátky Hlavohrátky Joe Hill (p)

(SPOILER) Dobrodružství na Klíčově pokračuje. Na klíčově je nalezen nový klíč - klíč do hlavy. Klíč, kterým otevřete svou hlavu a můžete do ní cokoliv vložit, ale i z ní cokoliv vyndat. Na scénu přichází ozvěna Lucase, 40 let mrtvého, ale stále si podobného a tak je potřeba odstranit lidi, kteří ho začínají poznávat. S klíčem do hlavy se ale věci dělají snadno. Ne vše je ale samozřejmě tak lehké, jak to vypadá. Druhý díl je hodně krvavý, akční, propletený, ale velmi podrobně nám ukazuje spletitost celého příběhu. Seznamujeme se tu důkladně s Ellie, bývalou láskou Lucase, alias Dodge, která zabila svou matku a jejím synem Rufusem, který je mentálně postižený a klíč do hlavy na něj nefunguje. Druhý díl je mnohem větší jízda než první. Kresba výborná, styl vyprávění dokonalý. Retrospektivní příběh vyveden v černobílé. Nemám co vytknout, nádhera.

18.02.2021 4 z 5

Charles Manson: Život a doba Charles Manson: Život a doba Jeff Guinn

Charles Manson - některé fascinuje, někteří z něj mají husí kůži. Na jeho vražedné počínání bylo natočeno nespočet dokumentů, psychologických rozborů i profilů člověka. Tahle kniha je ale i přesto všechno nejlepší přehled jeho života, jaký se mi do rukou dostal. Mapuje jeho dětství - od narození, po odložení matkou, vyrůstání u pěstounů a v dětských domovech, až po dospělost a neustálé ponižování, výčitky, nenávist a vztek kolem sebe. Upřímně se po přečtení této knihy nedivím, že byl jaký byl. Kniha nelíčí jen problémy jeho osoby a vznik jeho kultu, ale celkově člověk pochopí souvislosti s dobou, ve které Manson působil. Nenechte se odradit spoustou jmen, která Vám nejspíše nic neřeknou, ale pokud hledáte knihu, která Vás zaujme a díky které získáte mnoho nových informací, směle do ní. Přiznávám, je to jedna z mála knih, kterou jsem četla téměř dva roky a k informacím jsem se postupně vracela, ale stálo to za to. Lepší dílo, než tato kniha o Mansonovi dle mě nevzniklo.

17.02.2021 5 z 5

Encyklopedie koček Encyklopedie koček Esther Verhoef Verhallen

Kniha, která Vám ve zkratce přiblíží všechna známá kočičí plemena. Nutno brát s ohledem na to, že je z roku 1997. Jedná se ale o velmi dobře zpracovanou fotografickou publikaci. A lepší se mi za poslední roky do rukou nedostala :)

Kočky Kočky Marie Říhová

Další ze série "knihy, které mě ovlivlivy", kniha plná nádherných ilustrací, hezky zpracovaných textů, které přiblíží toto vznešené zvíře i naprostému laikovi. Kniha, která má roky místo v maminčiné knihovně.

Poznej svou kočku Poznej svou kočku Bruce Fogle

Série mých kočičích knížek, které jsem si na základní škole kupovala za našetřené kapesné. Že pocházím z kočičí domácnosti, kde byly vždy miciny na prvním místě je snad jasné. Tahle kniha v mých 13 letech stále neskutečných 399,- Kč a spolužáci mi ji dokonce záviděli. I dnes ve 30 ji mám moc ráda a rozhodně neztrácí na hodnotě, jelikož informace obsažené v ní jsou stále aktuální.

Krásy Moravy Krásy Moravy Lubomír Pořízka

Krásně zpracovaná fotografická kniha, která přibližuje známé památky Moravy, ale i veřejnosti běžně nepřístupné prostory zámků, hradů, nebo kostelů. Za prohlédnutí rozhodně stojí :)

13.02.2021 4 z 5

Memento Mori - Historie pohřbívání a uctívání mrtvých Memento Mori - Historie pohřbívání a uctívání mrtvých Clemens Jöckle

Kniha, která je povinnou výbavou knihovny nás všech tafofilů, které fascinují hřbitovy a rádi se dozvídáme zajímavosti z jejich historie. Velká fotografická publikace, která se nádherná jen na prohlížení je ale doplněna historickými událostmi a zajímavostmi známých i méně známých hřbitovů napříč celým světem.

13.02.2021 5 z 5

Psí hrdinové - Tajné úkoly a obětavá služba Psí hrdinové - Tajné úkoly a obětavá služba Lance Bacon

Nádherně zpracovaná kniha o vojenských a služebních psech plná faktů, historických údajů a čísel. Věděli jste třeba že jen během první světové války bylo v bojích nasazeno 250 tisíc psů? Výcviková centra po celém světe, zajímavá plemena ve službě, ale i příběhy psovodů, kteří musí umět nechat svého parťáka odejít. Příběhy o odhodlání, odvaze, lásce a ztrátě. Ale také o tom, proč mají váleční psi hodnosti stejně jako vojáci, jaká je jejich služba, denní rutina a co obnáší nasazení v bojích.
Kniha je plná nádherných fotek, které chytí za srdce nejen pejskaře.

28.01.2021 5 z 5

Temnota na okraji města Temnota na okraji města Adam Christopher

Další kniha, dalo by se říct jakýsi sequel, který nám představuje minulost Hoppera. Jelikož se jedná o mou oblíbenou postavu ze ST, tak jsem se na knihu těšila jak malá holka a protože jsem na ni čekala rok, čtení jsem si náležitě užila. V této knize sledujeme jeden starý případ Hoppera, kdy byl detektivem na vraždách a měl na úkol vyřešit podivné rituální vraždy. Společně s agentkou Delgadovou, kterou jsem si oblíbila hned na první dobrou se pouštějí do případu. Je to svižné, má to spád, je to správně temné a napínavé. Ne každému tato kniha nejspíš sedne, protože s Temným experimentem se srovnávat nedá, ale věřím, že si ji skalní fanoušci náležitě užijí. Za mě se jednalo o skvěle napsanou napínavou oddechovku, ve které nechybí tajemno, akce, krev a odvaha. Zároveň zde sledujeme rodinný příběh Hoppera a jeho každodenní starosti. Co víc? :) Za mě spokojenost.

28.01.2021

The Crown: Podrobná historie The Crown: Podrobná historie Robert Lacey

Kdo viděl seriál, pochopí, že tato kniha je oficiální průvodce událostmi královské rodiny z let 1946 - 1955, které sepsal královský životopisec. Co víc? Kniha je plná jak seriálových, tak originálních fotografií a doplněna o informace, které v seriálu nezazněly. Vysvětluje co je v seriálu fikce a co se opravdu stalo a divákovi tak poskytne ještě trošku jiný pohled. Kniha je velkoformátová na křídovém papíře a už jen její prohlížení je pastva pro oči. Doma jsem ji měla už rok, ale vrhla jsem se na ni až teď a miluju jí, je to můj další poklad v knihovně.

13.01.2021 5 z 5

Van Gogh 21. století Van Gogh 21. století Petr Měrka

Tak tohle je bohužel letos snad jediný odložený a nedočtený grafický román, pokud se tomu dá tak říkat. Kresba Davida Marcina je skvělá, má atmosféru, krásné detaily a netroufám si ai tipovat jak dlouho tyto obrazy vznikaly.. Bohužel text a příběh je prostě hnus. Nejsem citlivka co se sprostých slov, nechutností, sexu a celkově bizáru týká, ale tohle je prostě mimo. Gogh, který uřezává uši lidem na potkání, posléze je posílá svému bratrovi poštou v krabicích, aby z nich jeho žena vařila polévku pro bezdomovce? Jako pardon, ale tohle prostě ne. Není to dobré čtení ani na záchod. Bohužel. Fakt jsem naštvaná - kniha vypadá krásně, je velkoformátová na skvělém papíře - těšíte se na literární požitek a ono přijde něco, co si snad ani nezaslouží výraz kniha.
kresba 8/10
příběh 0/10

26.12.2020

Slaďák Slaďák Philippa Rice

Krása! Knížečka, kterou jsem teď o Vánocích potřebovala. Malý příběh plný velkých věcí - o společném soužití, o poznávání chyb, ale i předností toho druhého. Život takový jaký občas umí být - prostě sladký! :)
Krásná romantická knížka na jeden večer, plná nádherných obrázků v černo - červené kombinaci.

26.12.2020 4 z 5

Sexonline #1: Mamánci a jiná individua Sexonline #1: Mamánci a jiná individua Anela Vlk

Skvělá odpočinková kniha, která si s ničím nebere servítky, aneb Anela online na Badoo. Jak poznat že jde pouze o "šukbadistu", tedy o chlápka, kterému jde jen o sex na jednu noc narozdíl od někoho, kdo opravdu hledá vztah? Osobní zkušenosti sesbírané z více než 80 schůzek díky této seznamce. Některé Vás rozesmějí nahlas, některé jsou k zamyšlení. Celkově je to ale skvělé! Lze použít jako velmi dobrého průvodce po této aplikaci - Anela popisuje na co si dát na fotkách pozor, přibližuje kategorie mužů, které už prokoukla, a přesto se rozhodně nevzdává naděje, že jednou se třeba pan Božský opravdu objeví. Jedno je ale jasné - ouška, čumáčky, prcky, čahouny, mladé chlapečky a obstarožní páprdy nebrat. A chlap, kterej očekává navařeno už na 1.schůzce je kapitola sama o sobě... Skvělá kniha na jeden večer.

Moje hodnocení: 9/10 - za upřímnost!

19.12.2020 4 z 5

Proč nejsi jak chlapi v práci, vole? Proč nejsi jak chlapi v práci, vole? Vendula Chalánková

každá postavička v tomto komiksu byla vystřižena a slepena z barevného papíru. Je to jednoduché, vtipné, odpočinkové :)
Rozhodně to není něco, co by bavilo každého, ale jsou hlášky, které z hlavy nevymažu - třeba:„moja říká, že zpívat mu Ty ty ty, ty ty ty, ty to budeš platiti je vyhrožování státním dluhem." :D Jak aktuální k dnešní situaci.
Tenhle sešit je čtení na max 20 minut, ale přesto pobavil :)

13.12.2020 3 z 5

Seznam hostů Seznam hostů Sanne Averbeck

Facebook, večírky, drahé oblečení, drahá auta a vybraná společnost. A dvě kamarádky - Carola, která se vyšplhala až na vrchol a stala se uznávanou influencerkou a módní guru a Bianca - šedá myš, která do této společnosti nikdy nezapadala. Byla od malička týrána svou matkou a psychicky se nechává týrat i v dospělosti. To se ale změní, když na jednom z večírků pozná Runa.
Vše se tváří jako jako v pohádce, dokud se Biancu nepokusí někdo zabít. Ona ale žije a místo ní začínají umírat další lidé, kteří se účastní večírků Caroly. Závist? Pomsta? Ukázka moci? Nebo je to všechno ještě jinak?

Tenhle thriller není nějakou převratnou knihou, téma sociálních sítí a šplhání na vrchol je tady ale hezky zpracováno, aneb nic není zadarmo. I přesto, že má kniha skoro 450 stran se čte velmi rychle, je svižná, dobře napsaná. Sáhla jsem po ní ve své čtecí krizi, kdy jsem nevěděla do čeho se pustit a díky jednoduchému ději jsem ji nakonec zvládla za 3 dny.
Rozhodně se jedná spíše o čtení pro ženy, kde ale nechybí napětí, sem tam nějaká ta krvavá scéna a nečekané rozuzlení.

26.11.2020 3 z 5

Tvůrce osudu Tvůrce osudu Alice Shy (p)

(SPOILER) Waw! Nemůžu jinak. Knížku jsem vyhrála u a absolutně jsem nevěděla co mě čeká. Ostatně, hodnocení na DK vysoké, obálka na mě ale působila spíše tak, že se jedná o čtení pro náctileté. Nenechte se zmást, Tvůrce osudu je velmi temná kniha, která se nebojí brutálních scén. Autorka vymyslela skvělý fantasy svět, který si troufám zde ještě nebyl - našla jsem jen pár podobností s jinými díly, ale je jich minimum. Je to temné, místy zvrácené a dokonalé. Čeká na Vás svět za mořem, který je naprosto odlišný od toho našeho, plný magie, strachu a nenávisti. Proměňování lidí v duchy, kteří otročí svým majitelům, závist, nadpřirozené schopnosti a láska. Knížku jsem dlouho odkládala, ale jak jsem ji otevřela, nemohla jsem se odtrhnout. Další důkaz toho, že u nás máme skvělé autory, kteří mají úžasnou fantazii. Moc se těším na další díly a rozhodně v této sérii budu pokračovat

19.11.2020 5 z 5

Ďábelské desatero Ďábelské desatero Jan Míka

(SPOILER) Příjemná česká "jednohubka" z filmového prostředí, kterou napsal scénárista Jan Míka (Život na zámku, Náves ats...) o scénáristech. Kniha nám představuje příběh Adama a Evy, bývalých manželů, kteří se seznámili na AMU a kteří spolu už přes 15 let nejsou. Eva žije svůj život, zatímco Adam ji stále miluje a snaží se ji dostat zpět. Desatero je údajně prokletý počin, na kterém ale shodou okolností začnou pracovat spolu. Evu ale pronásleduje manželka profesora Sedláka, protože ji má za vražednici a prostitutku, v čemž má svým způsobem pravdu, protože na Desateru začala Eva pracovat s profesorem Sedlákem a tu osudnou noc, kdy zemřel ho donutila se s ní vyspat. Příběh se ale ještě mnohem víc zamotává...
Knihy Adama Míky mě baví, je to taková naše typicky česká literatura. Příběh se odehrává v roce 1999, kdy se všichni připravují na nové milénium a vzpomínají na socialismus. Adamův bratr Valentýn navíc vlastní statek za Benešovem a krásně se zde prolínají rozdíly mezi městem a vesnicí. Skvělá obálka sice knize úplně neodpovídá, ale jako jednohubka na pár hodin, nebo nenáročná kniha je dobrá.

14.11.2020 4 z 5

Madla a já Madla a já Monika Seidlová

Na rovinu - další pejskařská kniha motající se kolem jednoho vyrůstajícího štěněte a paničky, která psa nechtěla a hlavně nikdy neměla, takže se objevují navzájem. Téma, které tu bylo milionkrát a ještě jednou, ale také téma, které prostě žádného pejskaře neurazí. Tahle milá jednohubka je plná zážitků, kde se najde snad každý pejskař, spousty úsměvů i nadávání, když se Vám motá štěně pod nohama, nebo když Vám omylem něco rozkouše. Přečetla jsem to na jeden zátah a moc jsem se u toho bavila. Je to svižné, milé, vykouzlí to úsměv na tváři. Přesně takové totiž mají tyhle "psí" knihy o objevování sebe navzájem být. Pro pejskaře "must have" kniha :)

21.10.2020 4 z 5