ArkAngel ArkAngel komentáře u knih

Hagakure - Kniha samuraje Hagakure - Kniha samuraje Cunetomo Jamamoto

Hagakure vám dá ve zkratce nahlédnout do japonské mysli, historie, filosofie a etiky. Samurajská pravidla byla celkem přísná a válečník se musel snažit být čestný a měl se chovat co nejlépe. Obecně se mi líbily eticko-filosofické pasáže, kdy sice nesouhlasím s myšlenkou jediné Cesty (že se například samuraj nemůže ušit Budhismu) nebo otázkou ctnostné sebevraždy (která díky této knize v japonské armádě přetrvala i do 20. století), ale jiné myšlenky jsou uplatnitelné i u nás. Pozdější kapitoly s příběhy mi pak přišly slabší, ale pořád se z nich daly vzít moudra nebo se člověk přiučil o japonské historii a kultuře.

18.02.2024 4 z 5

Kniha pěti kruhů Kniha pěti kruhů Sandó Kaisen

Knihu můžeme zařadit po boku Umění války nebo Vladaře mezi texty, které by si měl přečíst pravý válečník nebo alespoň ctnostný jedinec bránící pravdu a spravedlnost. Ve srovnání se zmíněnými knihami z Číny a Itálie jsou ale Kruhy o stupeň nebo dva slabší. Z větší části totiž Musaši popisuje především bojové techniky a na jiné strategie nebo filosofii dojde spíše okrajově.

16.02.2024 3 z 5

Poselství hvězd Poselství hvězd Max Heindel

Pasáže věnující se konjunkcím, tranzitům, planetám a tomuhle všemu jsou velmi slušně napsané, ale knihu táhne dolů fakt, že se to autor mnohdy snaží osvětlit přes Bibli, dávné civilizace nebo anděly a mimozemské rasy žijící na Marsu a jiných planetách. Astrologie jako věda ano, ale autoři by se měli naučit rozpoznávat, kde začíná ezoterika a kde už je to jen balast plný nesmyslných příběhů, domněnek a konspiračních teorií (Heindel se hodně opírá o rosenkruciány), protože pak to tyhle publikace akorát táhne dolů a vědci budou mít jen další důvod, proč to hnedka odsoudit.

08.02.2024 3 z 5

Štěstí a seberealizace v horoskopu Štěstí a seberealizace v horoskopu Nicolaus Klein

Líbí se mi, že oproti jiným publikacím se kniha snaží jednotlivá znamení rozdělit na vývojové třídy a ukázat, kde "začínají" a kam "směřují". Lidé jsou totiž na různých úrovních a každý se potřebuje naučit jiné lekce. Klein proti sobě taky hezky staví protikladné teze a rozebírá definice štěstí. Určitě doporučuji zájemcům o astrologii a seberozvoj.

02.02.2024 4 z 5

Pohled do tajů astrologie Pohled do tajů astrologie Josef Grumlík

Jednoduchý brožura, která předává základní fakta z oblasti astrologie. Mnohé poznámky směrem k šarlatánům byly určitě na místě, co se ale týče popisů třeba znamení apod., tak mi přišlo, jako kdyby si mnohé formulace kolikrát vypůjčil jinde. Je pochopitelné, že se informace musí opakovat, vzhledem k tomu, že jde o jednu "vědu", ale dá se to uchopit i jinými slovy nebo přirovnáními. Pokud navíc čerpal z jiných publikací, bylo by fér uvést alespoň zdroje.

29.01.2024 3 z 5

Učebnice vědecké a tradiční astrologie Učebnice vědecké a tradiční astrologie Alain Yaouanc Hadés

Vzhledem k tomu, že to není moje první astrologická kniha, tak nemůžu sdílet nadšení jako někteří. Byť téma pojímá obsáhle, spoustu věcí vykládá velice zkratkovitě. Líbí se mi ale, že využívá mnoho příkladů... navíc z horoskopů, které sám vykládal a neopírá se o historické figury, jak to dělají někteří.

23.01.2024 3 z 5

Karmická astrologie Karmická astrologie Vladimír Sládeček

Povedená astrologická publikace, která propojuje problematiky astrologie, reinkarnace a karmy. Je pochopitelně otázkou, nakolik je to pravdivé, ale pokud na minulé životy věříte, může vám kniha hodně dát. Osobně jí určitě využiji a jak jsem si všiml, některé astrologické weby z ní taky hojně čerpají, takže asi úplně od věci nebude.

22.01.2024 4 z 5

Astrologie a její upotřebení v životě Astrologie a její upotřebení v životě Elsa Parker

Archaická avšak velice funkční publikace o astrologii, která poprvé vyšla před sto lety. Jednotlivé věci popisuje dostatečně, aniž by zabíhala do zbytečných detailů a líbí se mi, jak místo názvů planet apod. užívá znaků, čímž čtenáře vlastně donutí, aby se tyto znaky naučil používat (nevím, zda byl takový záměr, ale funguje to). Až budu dělat nějaké výklady, tak se ke knize budu určitě vracet.

21.01.2024 4 z 5

Praktická astrologie Praktická astrologie Nicholas Campion

Víceméně hodně základní kniha o astrologii, která spíše člověka seznámí se základy všech jeho typů, než aby šla nějak do hloubky. Ať už se jedná o jednotlivá znamení, aspekty, domy apod., tak si je člověk musí načíst ještě jinde, pokud jej to zajímá podrobněji. Jako vstupní kniha do tajů astrologie je to ale ideální.

20.01.2024 3 z 5

Vědecké kladivo 3 Vědecké kladivo 3 Martin Rota

Třetí kniha z řady Vědecké kladivo s sebou nese stejné plusy i mínusy, o kterých jsem se již rozepsal u dílů minulých. Ať už jste malí, velcí, mladí nebo staří, kniha vás může obohatit o nové znalosti nebo vám alespoň ukázat věci ze světa vědy, přírody a techniky, které jste možná věděli, ale nedokázali jste je přímo sami popsat. Spoustu podobných publikací navíc s dalšími díly ztrácí na kvalitě, ale Martin Rota dokázal vysbírat další zajímavá různorodá fakta, o která se mohl se čtenáři podělit... za což může pochopitelně i jeho velký rozhled a dlouholetá práce na naučných videích.

07.01.2024 3 z 5

Upanišady Upanišady neznámý - neuveden

Podobně jako jiné náboženské texty, tak i Upanišády přináší čtenáři řadu podobných myšlenek. Text jako takový je základem hned pro několik náboženství a duchovních tradic, typické je pro něj opakování nebo vysvětlování vzniku základních elementů a podstat života. Těžko komparovat, který svatý text je vlastně nejlepší, proto mu dám tedy stejné hodnocení jako těm ostatním. Má myšlenky, které jsou dobré... i takové, které se dají zneužít. Jako všechny podobné texty. Je to jen o lidech, kteří je interpretují... a každý navíc z kulturního a geopolitického hlediska potřebuje také něco trochu jiného.

26.12.2023 3 z 5

Sága 10 Sága 10 Brian K. Vaughan

Bizarní Sága po čtyřech letech konečně pokračuje a její svět je zase o kus šílenější. I v rámci fikčního světa uplynulo několik let a já jsem zvědavý, co se v "závěrečné" polovině Ságy stane. Na scéně se nám objevil nový lovec, který má pozabíjet všechny, kteří přišli s Hazel do styku. K tomu tu máme dalších pár zvratů a celkem brutální závěr, který v nás probudí emoce vážící se na konec minulého svazku.

25.12.2023 4 z 5

Střet králů. Svazek třetí Střet králů. Svazek třetí Landry Q. Walker

Jsem rád, že se někdo pokusil udělat věrnou adaptaci Písně ledu a ohně, když se k tomu tvůrci seriálu nezmohli. Takhle jsme mohli dostat ony zajímavé nebo mystické scény, jako jsou vize Dany v Domě neumírajících, které buď byly vynechány nebo značně zjednodušeny. Snad se ale v příštím roce dočkáme v češtině i posledního svazku... když se na to letos vykašlali.

25.12.2023 4 z 5

Střet králů. Svazek druhý Střet králů. Svazek druhý Landry Q. Walker

Druhý svazek komiksového Střetu králů opět pokračuje v perfektní adaptaci knižní předlohy. Kresba je opět skvělá a doceňuji spoustu detailů, které autor zapracoval. Co mě naprosto zaujalo bylo ztvárnění Branova snu, u kterého jsem ani nečekal, že mu nějakou specifickou kresbu dá. Děj mi přišel zajímavější ze začátku knihy, ale to je dáno i tím, jaké kapitoly vás baví nebo nebaví v původní knize. Rozhodně lepší než seriál.

24.12.2023 4 z 5

Pouť pozůstalého Pouť pozůstalého Timothy Zahn

Zahn si vytvořil svůj obří dějový oblouk, kdy v Thrawnově trilogii opakovaně odkazoval k jisté Mezigalaktické výpravě. O ní následně vydal samostatný prequel... a ještě před ním vyšla tato kniha, která ukazuje definitivní následky celé výpravy. Za sebe mohu říct, že mne to bavilo více než duologie Ruky Thrawnovy, ale na onen prequel to nemá ani náhodou. Na druhou stranu oceňuji, jak po Lucasově další trilogii Zahn začal využívat odkazy, rasy apod., čímž se všechno krásně propojuje.

14.12.2023 3 z 5

Vize budoucnosti Vize budoucnosti Timothy Zahn

Kvalitativně zas o kousíček lepší než minulý díl, ale popularitu Zahnových knih jaksi nechápu. Příběh pokračuje tam, kde minulý skončil a Nová Republika se snaží přijít na to, jak je to s Thrawnovým návratem. Nakonec tu ale kromě zdařilého dvojníka/herce, máme také Thrawnovo vědomí uložené do cizího klona a nakonec i klona jeho vlastního. Luke a Mara se navíc konečně dají dohromady a galaxie je opět taková, jako dříve.

13.12.2023 3 z 5

Poslední povel Poslední povel Timothy Zahn

Ať si každý říká, co chce, ale Thrawnova trilogie je za mě neskutečně přeceňovaná. Děj jsem pochopitelně v nějakých střípcích znal již ze svého dřívějšího pátrání, jak vypadalo rozšířené universum, ale pořád to nezabránilo tomu, abych nebyl ve výsledku zklamán. Joruus každou knihou více magoří, Mara se potýká s otravnými intruzivními myšlenkami, Thrawna čeká zrádná smrt, protože je na hrdiny jinak až moc dobrý a ke všemu jsou tu všichni posedlí klonováním, takže je vyrábí jako na běžícím páse... včetně klona Luka Skywalkera. Ach jo.

10.12.2023 3 z 5

Star Wars: Temná síla na vzestupu Star Wars: Temná síla na vzestupu Timothy Zahn

Druhý díl Thrawnovy trilogie už pomalu dostává své pověsti. Pochopitelně to není literatura na nejvyšší možné úrovni, ale v rámci žánru sci-fi a Star Wars knížek je to skvělý titul. Všechny linky měly něco do sebe, ale Mara a její přebíhání ze strany na stranu mi krapet vadilo. Lukovo přikyvování Joruusovi mi k němu také úplně nesedělo, ale na druhou stranu si zachoval alespoň svojí vizi toho, že je v každém světlo. Nekonzistentnost s prequely je opět na místě, jelikož kniha vznikla před nimi... ale s tím se už nedá nic dělat.

08.12.2023 4 z 5

Star Wars - Dědic Impéria Star Wars - Dědic Impéria Timothy Zahn

Po nadšení z Mezigalaktické výpravy přišel menší sešup, ale to se dalo i čekat. Dědic Impéria totiž nebyl pouze první knihou, ve které se Thrawn kdy objevil, ale patřil také mezi vůbec první Star Wars romány, které byly napsány. Zahn tak musel operovat s úplně jinou hromádkou informací a víceméně navazoval akorát na původní filmovou trilogii. Klonovým válkám apod. se hravě vyhýbá neurčitými referencemi, ale zápletka je taková obyčejná a Thrawn zde ještě není natolik prokreslen. Mara Jade je pak typická femme fatale, která se v budoucnu promění z hate to love, což bylo také něco, s čím Lucas úplně nesouhlasil. Na jednu z prvních Star Wars knih slušné, ale obecně je kniha nadhodnocená spíše kvůli nostalgii.

06.12.2023 3 z 5

Mezigalaktická výprava Mezigalaktická výprava Timothy Zahn

Nekanonickým příběhům o Thrawnovi jsem se zatím spíše vyhýbal, ale pomalu jsem se chystal, že se do nich pustím. Chronologicky první avšak poslední napsaná Legends kniha o modrém panákovi okamžitě předčila většinu těch, které Zahn následně napsal právě do Disneyho kánonu. Příběh je oproti jiným Star Wars knihám vcelku originální a v mistru Jorusovi jsem hned viděl jasnou předlohu pro Baylana Skolla, se kterým si hraje Filoni. A teď hurá na Thrawnovu trilogii.

06.12.2023 4 z 5