ArkAngel ArkAngel komentáře u knih

Sny, karty, horoskopy Sny, karty, horoskopy Ladislav Jančo

Jako iniciační titul to pro některé lidi může posloužit, ale všechno je tu podáno natolik polovičatě, že čtenář musí nahlédnout ještě do dalších titulů, aby se něco skutečně naučil. Astrologická pasáž je extrémně povrchní, význam čísel ani není pořádně vysvětlen s čím se pojí, výklad karet je neúplný, chiromantii by slušely kvalitnější a detailnější obrázky, aby to z nich čtenář pochopil a tak nám zůstane akorát snář, ke kterému se jako k jedinému opakovaně vracím, ale také by klidně mohl být obsáhlejší.

11.05.2023 2 z 5

Nové Mikulášovy průšvihy – Dopis Ježíškovi Nové Mikulášovy průšvihy – Dopis Ježíškovi René Goscinny

Když to srovnám s dílem "Bezvadný vtip", tak jsou zde příběhy daleko humornější a lidštější. Z dětského pohledu jsou tak čtenářům odvyprávěny situace, nad kterými jste možná ani nepřemýšleli, že by takhle mohly dopadnout. Nejlepší postavou je ale rozhodně soused Durda, jehož rivalita s Mikulášovým otcem je vymyšlena opravdu skvěle.

10.05.2023 4 z 5

Nové Mikulášovy patálie – Bezvadný vtip Nové Mikulášovy patálie – Bezvadný vtip René Goscinny

Nějak nechápu popularitu tohoto díla, jelikož se postavy chovají celkem nesnesitelně. Líbí se mi, jak je dílo zachycené z dětského pohledu a navíc velmi věrně, ale postava Mikuláše je poměrně rozmazlená, stačí se mu rozbrečet nebo se urazit a všichni mu vyhoví. Rodiče sami o sobě nejsou kdovíjak ideální, takže si říkám, co má tahle série dětem přinést kromě toho, že uvidí, jak to vypadá v jiné rodině. V podstatě takový knižní sitcom pro děti.

09.05.2023 3 z 5

Jak se stát rytířem - příručka pažete Jak se stát rytířem - příručka pažete Dugald Steer

V dětství se jednalo o jeden z mých oblíbených titulů. Leporelo Jak se stát rytířem může kluky (a dívky) jednoduše seznámit se základními informacemi o rytířích, kdy je to uvedeno jako metatext, že musí zachránit svého otce z žaláře a tenhle titul jim slouží k započetí jejich výcviku. Jednotlivé pohyblivé části jsou hezky vymyšlené a knížka tak může přivést děti k zájmu o historii zábavnou formou.

07.05.2023 3 z 5

Draci: Děsivé příšery z bájí a mýtů Draci: Děsivé příšery z bájí a mýtů Gerrie McCall

Třetí titul ze edice příšer, kterou u nás vydal Svojtka, je pravděpodobně nejslabší, jelikož má kromě horší kresby také poloviční rozsah. Nevidím problém v tom nasbírat daleko více draků, jelikož je jich mytologie i literatura plná. Opět musím jako plus označit to, že se zde dozvíme například o tvorech jako Ládón nebo Hatuibwari, kteří jsou pro nás spíše neznámí, ale i tak by to chtělo dát si s takovou publikací více práce.

Mytické příšery a monstra Mytické příšery a monstra Chris McNab

O stupeň lepší než titul Monstra a jiná strašidla, který spadá do stejné edice. Dílo nabízí lepší kresbu i výběr příšer, kdy se tak čtenář dozví něco i o kulturách, které jsou mu naprosto cizí. Opět je to ale velmi zkratkovité a taky si říkám, proč ve stejné řadě pojednávat víckrát o totožných monstrech, když mohli autoři sáhnout třeba po něčem méně známém.

Monstra a jiná strašidla Monstra a jiná strašidla Gerrie McCall

V dětství patřily podobné bestiáře mezi mé oblíbené publikace, ale z dnešního pohledu vnímám, jak se to titul nedostačující. Děti se sice seznámí s jednotlivými netvory, ale kniha o nich nepodává téměř žádné informace a kresba také moc povedená není. Občas je to navíc zavádějící a chtělo by to blíže uvádět díla, ze kterých monstra pochází, jelikož u některých je to uvedeno a u jiných zase ne.

07.05.2023 2 z 5

Assassin's Creed: Průvodce světem Assassin's Creed: Průvodce světem kolektiv autorů

Velmi dobře uchopená encyklopedie k videoherní sérii Assassins Creed, kterou táhne dolů jen jediné - překlad a korektura. Právě kvůli tomu jsem knihu neměl v plánu vůbec číst a vrátil jsem se k ní až po letech, kdy jsem si řekl, že onen tristní stav překladu budu ignorovat. Fanouškům dá titul jinak možnost si něco málo zopakovat, případně si rozšířit informace, jelikož ne všichni hráli všechny tituly nebo četli komiksy a knížky. Ano, tato série je již velmi rozsáhlá a pokud nechcete trávit čas na anglických Fandom webech, je to rozhodně titul, po kterém lze sáhnout.

07.05.2023 4 z 5

Gwent - Výtvarné umění zaklínačské karetní hry Gwent - Výtvarné umění zaklínačské karetní hry Marcin Batylda

Jedná se o velice pěknou publikaci, ve které si může člověk do detailu prohlédnout jednotlivé kresby, které jinak ve hře vidí v malinkém měřítku... ale to je vlastně všechno. Ke každé kartě sice dostanete popis, který buď o ní nějak vypovídá, případně autor prozrazuje, co bylo jeho inspirací, ale po prolistování vám to nic nepřinese. Určitě je to fajn pro fanoušky série a podpoříte tím autory, ale tím to končí.

06.05.2023 3 z 5

Princ z Persie: Písky času - Obrazový průvodce Princ z Persie: Písky času - Obrazový průvodce Steve Bynghall

Když to fungovalo u Star Wars, tak se to rozhodli dělat všichni. Popravdě nevidím smysl toho, aby každý jeden film musel mít vlastní obrazový slovník/průvodce, byť může být graficky hezky zpracovaný. V tomhle případě využívá vlastně jenom fotek z filmu, takže si čtenář nemůže prohlédnout postavy z pozadí, jako tomu bývá právě u SW. Navíc to nepřináší žádné další informace a funguje to pomalu jen jako převyprávění, kdy jsou popisy jednotlivých postav vlastně zbytečné. Merchandise o ničem.

03.05.2023 2 z 5

Hrůza za závojem Hrůza za závojem Adam Christopher

Jinak než epilogem k epilogu se tenhle román ani nazvat nedá... a byť se nečte vůbec špatně, je to akorát natahovaná nuda, která se rázem promění v záchranu celého světa, jemuž hrozí totální destrukce. Zatímco tedy ve videohrách zachraňujeme akorát království, závěrečná kniha to musela povýšit na vyšší úroveň a autor zde přimíchal ještě alternativní reality, dvojníky a podobně. Sem tam mi některé pasáže navíc nedávaly smysl a příliš mne nepotěšilo, že pomalu jediný charakterový rys, který autor hrdince dal, je de facto závislost na droze. Pokud máte videohry rádi, klidně skončete poslední hrou a tuhle knihu vynechte... případně přeskočte celou knižní sérii, která toho příliš nepřináší.

03.05.2023 2 z 5

Legendy (L3g3ndy) Legendy (L3g3ndy) * antologie

Když vznikaly L3g3ndy, dostali autoři jednoduchý úkol - vzít nějakou českou pověst nebo legendu a po vzoru YouTube seriálu Legendy Polskie ji převést do přítomnosti nebo blízké budoucnosti. Co se týče kvality, tak to balancuje na pomezí dvou a tří hvězd, ale druhá polovina je výrazně lepší, tak jsem se rozhodl i pro vyšší hodnocení. Železného muže, Virus a Oheň bych tak označil i za nejlepší texty z antologie, kdy mi nepřišlo, že by legendy překlápěli na sílu, jako tomu bylo třeba u Kance nebo Tenkrát na zahradě. Jinak mi přišlo paradoxní, jak Annie Mirai píše v závěru své povídky, že člověk by neměl dát na první dojem a měl by dát ostatním možnost jej změnit, aby toho pak nelitoval... protože sama toho schopna není. Sám jsem se na antologii podílel, ale ve výsledku jsem se do ní nedostal... takže kdyby měl náhodou někdo chuť si přečíst můj text, klidně se ozvěte, pošlu.

02.05.2023 3 z 5

Daudův návrat Daudův návrat Adam Christopher

Když srovnám první a druhý knižní díl, tak jde vidět, že se autor konečně vypsal, jelikož jeho formulace nejsou tolik amatérské. Příběh se tentokrát zaměřil na zabijáka Dauda, kdy s pomocí knihy snaží propojit všechny tři díly videoherní série. To se autorovi víceméně i daří, ale kniha pochopitelně není ničím přelomová. Problémů má již ale podstatně méně než Zkorodovaný muž, takže tentokrát si ode mě odnáší vyšší hodnocení. Ale když knihu přeskočíte, nic se nestane.

28.04.2023 3 z 5

Hořká lízátka Hořká lízátka Veronika Brožková

Hned jsem si při čtení vzpomněl na Jakubu Katalpu, ale bylo to o stupeň horší. Celý text je hodně metaforický, živočišný a ukazuje odvrácenou stranu společnosti, ve které lidé touží po úspěchu. Jazyk k podobnému textu rozhodně sedí, místy se mění i jeho forma (podobně jako u Katalpy) a osudy jednotlivých postav se různě prolínají. Něco mi tam ale chybělo... něco kvůli čemu bych vnímal větší smysl díla nebo ve mě vyvolalo větší emoce. Není to pro každého, ale čtenáře si to určitě najde.

23.04.2023 2 z 5

Padlá hvězda Padlá hvězda Claudia Gray (p)

Kvalitativně se Padlá hvězda drží na úrovni ostatních děl z Vrcholné republiky, ale tahle patří do té lepší poloviny. Postavy jsou nám více psychologizované a čtenář si tak k nim vytváří hlubší vztah, ale na druhou stranu se na scéně objevují opět loď Plavidlo a živý kámen Geode, což tvůrcům prostě neodpustím. Najdeme tu i pár logických kiksů typu: "dobrá zpráva - nebyl to nepřítel, špatná zpráva - byli dva," které by fungovaly lépe v jiné variaci, ale tady se to autorce příliš nepovedlo. Škoda, že tyhle nesmysly táhnou kvalitu Vrcholné republiky dolů.

22.04.2023 3 z 5

Srdce Drengirů Srdce Drengirů Cavan Scott

Druhý svazek komiksu z Vrcholné republiky je stejnou výplní jako ten předešlý. Hrozbu rostlinných drengirů vyřeší víceméně za chvilku, zatímco komiksy o Lukovi s Vaderem jsou schopni natahovat na desítky čísel. Skoro jako kdyby originálním postavám a vlastnímu psaní nevěřili. Kresba se oproti minulé o něco zhoršila, ale scenáristicky je to na stejno, jen ta zápletka je o stupínek zajímavější, protože se děj spolu s romány rozjel.

21.04.2023 3 z 5

Kacířství Kacířství Christie Golden

Universum Assassins Creed se tentokrát rozrostlo konečně o originální příběh a já musím říct, že je opravdu škoda, že se zápletka s přítomnosti přesunula spíše do knih a komiksů. Možná změna ve vnitřním uspořádání templářského řádu je zajímavým tématem a zatím jsem si nevšiml, že by v tom Ubisoft jakkoliv pokračoval. Děj točící se kolem Johanky z Arku byl uchopen slušně a i onen rámec v přítomnosti fungoval, byť hrál jako obvykle až druhé housle. Náboženský fanatismus ale kniha postihla parádně, ještě když to celé překopali a napojili na Isu.

12.04.2023 3 z 5

Jednota Jednota Oliver Bowden (p)

Jednota podobně jako tituly před ní, pokračuje v novém stylu vyprávění, kdy nejde o doslovný přepis knihy, ale subjektivní vyprávění skrze deníky, navíc z pohledu jiné postavy, než je protagonista. Díky románu tak má čtenář možnost více pochopit postavu Elise a vidět i vnitřní chod řádu Templářů, což nám ukázal vlastně akorát příběh o Haythamovi a pak videoherní Rogue. Propojení s knihou o Haythamovi bylo zpracováno dobře a obecně bych řekl, že tyto deníkové romány sedí sérii asi nejvíce.

11.04.2023 3 z 5

Černá vlajka Černá vlajka Oliver Bowden (p)

Kvalitních pirátských příběhů je jako šafránu a herní série Assassin's Creed jeden takový příběh také přinesla. V knižní podobě ale bohužel tolik nevynikne, byť to atmosféru má. Čtenář musí trochu bojovat s menší encyklopedičností díla, protože se zde objevuje velké množství postav, které ale nemají natolik významnou roli a stávají se z nich tak kolikrát akorát jména spojená s historií. Přechod k subjektivní/deníkové podobě knižní sérii rozhodně pomohl, protože to dává sérii zase jiný rozměr.

30.03.2023 3 z 5

Odhalení Odhalení Oliver Bowden (p)

Začátek knihy Odhalení se možná až zbytečně snaží rozšířit, co se dělo před úvodem samotné hry. Ony informace totiž ani příliš zajímavé nejsou. Pak přijde řada na samotnou adaptaci, kdy je to strašně zkratkovité, zejména i v porovnání s knihami předešlými. Autor se v závěru navíc pokusil do knihy zakomponovat také krátký animovaný film, který příběh Ezia uzavírá... ale ten v literární podobě příliš nefunguje, je to strašně prázdné.

29.03.2023 2 z 5