Arthurus Arthurus komentáře u knih

☰ menu

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Petr a Lucie, kniha od Rollanda, kterou znají asi jen Češi a francouzští odborníci na Rollanda a možná pár ostatních. Prvně je třeba říci, že tato kniha se mezi známými díly od Rollanda nenachází a dokonce článek o tomto díle není ani na francouzské Wikipedii, což něco znamená. V podstatě jediné dílo autora, které můžu s klidem říci, že je celosvětově známé je pouze Jan Kryštof. Co mne ale na knize celkem štvalo byl příběh, který byl příliš jednoduchý a nutno říci poněkud slabý. Knihu čtenář přečte za jedno odpoledne, nicméně když už přece něco čtu, tak očekávám, že se s knihou nějak ztotožním, to se mi ale u Petra a Lucie nestalo. Po knize již asi nesáhnu, to si raději přečtu něco od Remarquea, než mrhat časem u krátké knihy s až moc jednoduchým a hlavně předvídatelným příběhem.

11.08.2024


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Smutná kniha, která ukazuje tehdejší americký venkov, dřinu a vyhlídky na lepší zítřky. Do toho dva nerozlučné přátele - prostoduchého Lennieho a dobráckého George. Knihu jsem přečetl jedním dechem a milovníkům J. Steinbecka a ostatním mohu jen doporučit.

09.08.2024 4 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

"Byl pozdní večer první máj..."

Máj je báseň, kterou by si měl každý přečíst, ať už má někdo raději prózu, stejně si myslím, že tato báseň dodnes patří mezi stěžejní díla poezie. I když je příběh ohraný a po dalším čtení se to kouzlo básně pomalu vytrácí, stále je to zajímavá a velmi povededená báseň i po lingvistické a estetické stránce

08.08.2024


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Bylo nás pět = knižní klasika od Karla Poláčka. Pamatuji si, jak jsem knihu jako malý bral neustále do ruky a četl si a neustále se chechtal, převážně kapitole Hon na vosy, která je opravdu nezapomenutlná a kterou si dovolím označit jako nejlepší z celé knihy.

07.08.2024 4 z 5


Slavné případy soudce Ti Slavné případy soudce Ti Robert van Gulik

Kniha se mi velmi dobře četla. Navíc čtenář má možnost poznat starou Čínu v dobách tehdejších dynastií a společně se soudcem Ti (jehož postava vychází z čínského úředníka Ti Žen-ťie, který doopravdy žil) rozkrýt různé zločiny. Doporučuji všem milovníkům detektivek, historie a staré čínské kultury.

07.08.2024 5 z 5


Opilý koráb Opilý koráb Arthur Rimbaud

"Když plul jsem po Řekách, jež nelítostně pádí,
tu jednou musil jsem dát sbohem lodníkům:
křiklaví divoši k nim vpadli v lodní zádi
a nahé přibili je k pestrým kolíkům."

Báseň odráží bohémský život Arthura Rimbauda, jednoho z nejznámějších představitelů takzvaných prokletých básníků. Dílo je krátké (16 stránek) a čte se doslova jedním dechem.

05.08.2024 4 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Malý princ je jedna z prvních knih, kterou jsem v dětství otevřel a ke které se dodnes vracím. Ať už je to kvůli těm zajímavým a chytrým myšlenkám, brilatnímu příběhu či jen tou známou frází: "Co je důležité je očím neviditelné." Přesně tuto frázi jsem slýchal na každém rohu, než jsem objevil tuto knihu. I když pro někoho může toto dílo působit infantilně, vlastně se v něm nacházejí části, které by si měl, bez ohledu na věk, každý alespoň jednou v životě přečíst.

27.07.2024 5 z 5


Král Oidipús Král Oidipús Sofoklés

Tragédii jsem přečetl téměř jedním dechem a dodnes ji považuji za jednu z nejlepších, kterou Sofoklés kdy napsal. Jeden z velkých plusů knihy je překlad, který knize dává autentičnost.

27.07.2024 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Ještě chci dodat, že zrovna když jsem četl knihu sníh padal a ráno, když jsem se vzbudil, tak mi právě někdo před domem postavil sněhuláka :-).

12.01.2021 5 z 5


Ve staré cihelně se svítí Ve staré cihelně se svítí Petr Hugo Šlik

Doporučuji všem generacím, kniha obsahuje poutavé vyprávění plné zápletek z kterých se nakonec vyvrcholí překvapivý závěr.

03.01.2021 5 z 5


Nepřítel Nepřítel Erich Maria Remarque (p)

Perla mezi knihami, plná příběhů z první světové války. Vřele doporučuji!

03.01.2021 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Výpravná kniha protkaná sem tam prvky hororu.

03.01.2021 5 z 5