bábuška bábuška komentáře u knih

Věčná zahrada Věčná zahrada Jiří Mucha

Opět jsem tuto zasutou knížku vzala do ruky a opět jsem ji odložila. Přestože jsem se snažila, znovu jsem to vzdala. Samotný příběh začíná v r. 1968 vjezdem sovětských tanků do pražských ulic. V hlavě hlavního hrdiny se začínají vynořovat vzpomínky na dětství, válku, a nejen jeho, ale i jeho náhodných známých. Mně se to celé jeví jako nepřehledná změť na sebe nenavazujících dojmů. Prostě jsem to nezvládla. Proto nemůžu ani ohodnotit.

27.04.2018

Červená rozeta Červená rozeta Ladislav Pecháček

Červená rozeta je název sbírky básní mladého básníka ze začátku padesátých let. A s touto sbírkou, několikrát vydávanou, vystačí několik let, oslovují ho Mistře a on si žije ve svém snovém a výnosném světě. Stačí deset roků, jsme v době po Pražském jaru a Mistr se ocitá ve světě kterému nerozumí a neví si ani rady s vlastním životem. Příběh je zasazen do doby kdy se jezdilo na rekreace ROH a "družilo se". Trochu parodie, trochu nadsázky.

20.04.2018 3 z 5

Kroky v daždi Kroky v daždi Katarína Gillerová

Tolik jsem se těšila na novou knihu mé oblíbené autorky. Příběh mé dvě dějové linie. Začíná koncem 70.let, mladá studentka ve bezhlavě zamiluje a přistoupí na tajný sňatek se svým přítelem. Nastává kruté rozčarování, kdy jí novomanžel beze slova opouští a emigruje. Pak následuje nejen zoufalství mladé dívky, ale výslechy StB všech kamarádů i rodičů chlapce a následné postihy. Ve druhé části románu se ocitneme v roce 2014 v rodině dcery Diany, kdy bývalá studentka Jolana je už babičkou a shodou náhod se na dovolené v Itálii setkává se svou první nešťastnou láskou, následuje odpuštění a příběh se více zabývá osudem dcery Diany a jejími problémy v podnikání. První část se mi líbila víc, ale jako celek mě kniha nezklamala.

16.03.2018 4 z 5

Válečná nevěsta Válečná nevěsta Jiří Svetozar Kupka

Dostala se mi do ruky kniha tohoto autora poprvé, a protože mě zajímá historie tohoto období, udělala jsem dobře. Zatím jsem se v jiných knihách z těchto ponurých let nesetkala s takovou precizností popisovaných událostí při jednání politických osobností jak na straně odpůrců Hitlera, kteří se sešli v Londýně, tak neustálé bombardování Londýna a celého britského pobřeží Němci. A to ještě v době před napadením Polska a okupováním Francie. V té době se v Londýně setkají dvě české rodiny, kterým se včas podařilo odejít z Prahy. Dva bratři a mezi nimi dívka, které se oba dvoří. Podle mě je to spíše pro větší čtivost knihy, mnohem zajímavější je děj těchto politických událostí.

15.03.2018 5 z 5

Šlechetná duše Šlechetná duše Madge Swindells

Milostný příběh vidím jako nitku, která se proplétá osudy hrdinů této knihy. Hlavní osou je období nástupu Hitlera do funkce kancléře v r.1933 a končí jarem 1945. Setkáváme se s různými osudy židovských rodin, projdeme koncentráky i frontou, která postupuje zničeným Polskem, zabíráním českého pohraničí, zničení Lidic a dále na východ. Utrpení provází území dobývaná i porobená. Ne všichni obyvatelé Německa souhlasí, ale odpůrci jsou pronásledováni a likvidováni. Malá odbojová skupina studentů ve které je i Marietta, vnučka princezny Lobkowicové projde koncentrákem, po útěku se vrátí na rodnou Šumavu a zapojí se do odbojové skupiny, převádí většinou židovské uprchlíky do Rakouska a odtud jdou s dalším převaděčem do Švýcarska. Uštvaná a sestárlá vypjatým životem, se po válce setkává se svou láskou, anglickým zpravodajcem, ale i s bratrem, který prošel hrůzami války až ke Stalingradu. Kniha je to o smutných osudech, ale velice poučná, i čtivá.

13.02.2018 5 z 5

Ženy vyhnané z raja Ženy vyhnané z raja Denisa Martincová

Ema má z prvního manželství dceru,manžel ji surově týral a její utrpení skončilo rozvodem. Ve druhém manželství přibyl synek, ale po dlouhé době se cítil muž svazován stereotypem a rodinu opustil a zanechal bez prostředků. Následovaly problémy jak psychické tak finanční, přidaly se starosti s přítelkyní, která byla soustavně fyzicky týraná ale neměla sil se vzepřít. Což skončilo tragicky, manžel ji v návalu zuřivosti zabil a sám sebe pak zastřelil. Zbyly po nich dvě děti. V kolotoči denních starostí a událostí kolem, získává Ema vnitřní sílu a odhodlání k budování svého nového života. Je to kniha o domácím násilí, které bohužel u nás stále přetrvává. Kniha smutná, ale poučná.

21.01.2018 4 z 5

Na lásku se neumírá. Jen to občas bolí. Kurevsky. Na lásku se neumírá. Jen to občas bolí. Kurevsky. Anna Adamová

Nevím, zda to bylo překladem, nebo stylem psaní, ale kniha mě nijak neoslovila.
Jako by hlavním smyslem života byl sex a přebíhání z náruče do náruče. A když se nedaří, připadá to hrdinkám románu jako konec světa.

13.01.2018 1 z 5

Dva polovičné životy Dva polovičné životy Rebecca Stephan (p)

Dvě nešťastná manželství. On s přespříliš dominantní ženou, ona v bídě s násilníkem a opilcem. Osamoceni pod zříceným domem po bombardování. Při dlouhém a namáhavém úsilí najít cestu ven, vypráví si navzájem své osudy, citově se sblíží a slíbí si, že každoročně ve stejný den a na stejném místě se sejdou a to tak dlouho, dokud nebudou jeden pro druhého volní. Trvá to celých dlouhých dvacet let, ale příběh nekončí šťastně. Sophie umírá při dopravní nehodě před Maxovýma očima a ponechává mu jejich společnou devatenáctiletou dceru Grétu.

11.01.2018 4 z 5

Jiří Kodet: Ty a já na miskách vah Jiří Kodet: Ty a já na miskách vah Soňa Kodetová

Zajímavé sledování uměleckého i osobního života Jiřího Kodeta i rodinné vazby.
Kdo četl Ságu rodu Budilova a má rád divadlo, tomu toto láskyplné vzpomínání
jeho manželky Soni přinese milé chvilky.

24.11.2017 3 z 5

Ostrov Ostrov Elin Hilderbrand

Sice jsem se zařekla, že nebudu číst překlady amerických autorek, ale znovu jsem zkusila. A opět se děj románu odehrává mezi finančně dobře zajištěnými intelektuálkami, a ty jejich problémy jsou mi dost cizí. Budu se snažit být při dalším výběru opatrnější. Jsem ráda, že kniha byla jen vypůjčená.

30.08.2017 1 z 5

Případ dívčího orchestru Případ dívčího orchestru Inna Rottová - Mirovská

Tak jsem se zase po delší době setkala s mou oblíbenou vrstevnicí paní Janou Brodskou. Tentokrát ji pátrání zavede do Vídně, kde prožije opět pár dobrodružných chvilek a jako vždy její stále bystrý úsudek dokáže hodně zamotaný případ dovést k dobrému konci. Po delší odmlce se sejdeme i s policejní vyšetřovatelkou Sabinou Hronovou, nyní už dámou v nejlepších létech. Opět zajímavě napsaná detektivka, která se dobře čte a nemusí v ní téci potoky krve.

30.08.2017 4 z 5

Výměna Výměna Jane Green

Prokousávala jsem se začátkem knihy dost těžce. Opět se tam autorka zabývá "starostmi"žen bohatých mužů, jako i v jiných knihách amerických autorek. Děti jsou svěřeny chůvě, posléze extra super škole a jim pak zůstává časově náročná LIGA. U nás by se řeklo "drbárna". Až ve druhé polovině knihy děj začíná být trochu zajímavější, když do děje vstoupí živelná osůbka Vicky. Hlavní hrdinka Amber si uvědomí, jak jí utíká život mezi prsty, její manžel dochází k témuž závěru a rozhodnou se společný život zcela změnit. Budu se dlouho odhodlávat podobnou knihu začít číst.

20.08.2017 3 z 5

Na čem záleží Na čem záleží Emily Giffin

První dvě třetiny knihy jsem četla, protože jsem to nechtěla vzdát. Až v té poslední třetině dostal děj trochu spád, už nešlo jen o to, který butik je třeba navštívit, se kterou přítelkyní si dát sraz na kurtu, kterou co nejdražší školku či školu zajistit pro svého potomka. Najednou se objevila obava, zda manželství nehrozí krach, když se v manželově blízkosti začíná vyskytovat jiná žena. Že vše končí smířením už lze tušit od začátku, žádné překvapení se nekoná.

11.08.2017 2 z 5

Panenka v lese Panenka v lese Jaroslav Hloušek

Sháním z nostalgie. Toto byla vůbec první moje knížka, ještě jsem neuměla číst. Jen si pamatuji veršík : Modrá očka otevřela, vidí že je sama, tenkým hláskem zaplakala, mama, achich, mama. Díky tomu, kdo toto leporelo do Databáze zařadil.

28.07.2017

Vzdušné zámky Vzdušné zámky Fern Michaels (p)

Pěkně napsaná kniha se zajímavým námětem, dost často se opakujícím, kde na jedné straně je mladá žena plná ideálů a na druhé straně je ješitný a svým způsobem omezený muž. Ten uznává jen své mužné ego a když se k tomu přidají ještě jeho násilnické sklony, může následovat už jen popisované drama. Velmi hezky je zachycen Helenin srdečný vztah k svému malému psíkovi a jeho opětovná psí oddanost. Jen jsem tam v poslední části knihy zjistila tři menší tiskové chyby.

21.06.2017 4 z 5

Ježourek a Pišta, jeho bratr Ježourek a Pišta, jeho bratr Jarmila Minaříková

Trochu jsem se zase pohrabala mezi starými knížkami. Z dětství mám na Ježourka a jeho nezapomenutelné 'tl tl' jen samé milé vzpomínky.

04.06.2017 4 z 5

Kapky štěstí a naděje Kapky štěstí a naděje Blanka Kubešová

Neskonale nešťastné osudy obyvatel Polska v době, kdy si jej rozdělili Německo a Sovětský svaz. Příběh začíná v Krakově a nepostihuje jen židovské rodiny, ale i polské obyvatele. Na osudech čtyř dívek, Hanny, Chavy, Malwiny a Mayy poznáváme krutost té doby, kdy z celé země je prakticky jeden koncentrační tábor. Z každé stránky této knihy jsou cítit slzy, beznaděj a ponížení člověka.

20.05.2017 4 z 5

Srdce má vlastnú hlavu Srdce má vlastnú hlavu Adriana Krištofíková

Od této autorky jsem četla až víc knih, i na tuto jsem se velice těšila, ale byla jsem trochu zklamaná. Livie byla nespokojená s životem na chudé slovenské vesnici a hledala štěstí v Londýně. S ambiciozním manželem se stěhuje porůznu po Evropě, děti ještě v útlém věku jsou poslány do prestižních škol. Skype nikdy nenahradí dětem laskavou náruč matky. Pak vstupuje do jejího života ukrajinka Nina, která rovněž hledá ve světě své štěstí. Její život také není jednoduchý, ale získávají sobě navzájem pevné přátelství.

16.05.2017 3 z 5

Scénář provinčního příběhu Scénář provinčního příběhu Táňa Nálepková

Hodně zajímavým stylem je napsán příběh vysokoškolsky vzdělané ženy, která žije na maloměstě a z nedostatku možnosti uplatnění v oboru, učí na místním gymnáziu. Cítí se nenaplněná, mimo to pečuje sama o dvě děti, propadá depresím a krom toho ji její matka neustále sráží sebevědomí. Bez partnera a bez možnosti problém vyřešit, zůstává konec knihy otevřen.

03.05.2017 2 z 5

Zavři oči, otevři pusu Zavři oči, otevři pusu Jana Červenková

Už po přečtení několika stránek jsem knihu odložila. Nelíbil se mi styl psaní, popisované období nezáživně interpretované.

26.04.2017