babystar babystar komentáře u knih

Tajemství abatyše z Assisi Tajemství abatyše z Assisi Vlastimil Vondruška

Zajímavý příběh o svaté pouti do Compostely. Hrůza mne jímá při představě cestování ve středověku, kdy i královský úředník spí v čeledníku a mačká se pod přístřeškem na malé lodi. Náboženské téma mne přišlo banální. Jsem zkrátka ateista, tak mne otázka pravdivosti náboženských dogmat nechává chladnou. Chápu ale, že ve středověku se kvůli pochybám upalovalo. I v románu se vraždilo ve velkém a je fakt, že jsem neodhadla, kdo je vrah (ono jich nakonec bylo víc).

03.05.2018 4 z 5

Znamení Jidáš Znamení Jidáš Vlastimil Vondruška

Knížka odehrávající se hlavně v Praze na královském dvoře v době začátku vlády Přemysla II. Otakara, během druhého roku působení Oldřicha z Chlumu ve funkci královského prokurátora. Perfektně popsány intriky mezi členy královské rady. Při vyšetřování násilné smrti zemského sudího jde Oldřichovi (tak jako skoro vždy) o krk, ale taky o svobodu, neboť si na něho "brousí zuby" dcera pražského purkrabího. Bezmoc lidí neprávem odsouzených k smrti je úděsná a jsem opravdu ráda, že žiji v 21. století. Trochu mne mrzí, že jednotlivé knihy série nejdou po sobě chronologicky a také autor nedodržuje striktně životní historii postav (např. Byla Oldřichovou mrtvou manželkou dcera chudého zemana nebo magdeburská nevěstka?).

28.04.2018 5 z 5

Ještě že nejsem kat Ještě že nejsem kat Vlastimil Vondruška

Čtivá historická detektivka, ale jak znám názory pana Vondrušky, určitě chtěl ukázat něco víc než život v renezanční Praze. Podle mne je příběh ukázkou toho, že lidská povaha se po staletí nemění, jen se mění historické kulisy. Stále se objevuje ta šílená beznaděj "obyčejných" lidí, kteří se stali hříčkou v rukách těch mocnějších. Ti jsou schopni jít doslova přes mrtvoly, aby si uchovali své postavení nebo "zamázli" svá provinění. A naivní "slušňáci" (písař Ondřej), či nešťastníci, kteří byli v nesprávný čas na nesprávném místě (biřic Zlámal, student Petr, kat Kubeša) mají smůlu...Příběh měl samozřejmě dobrý konec. Díky "prefíkanosti" Petrových přátel a Petra samotného bylo zlo potrestáno. Kéž by to ve skutečném životě bylo také tak!

16.03.2018 4 z 5

Kruhy na vode Kruhy na vode Dominik Dán

Detektivní příběh z roku 1997 , v němž se detektiv Krauz zaplete do boje o vládce podsvětí a dostane se i do hledáčku tajné služby. Potvrdilo se, že v konkurenčním boji nelze spoléhat na sliby, že platí "za dobrotu na žebrotu", kdy za dobrotu může následovat i smrt. Tento díl byl pro mne moc politický, kdy mezi sebou soupeří jednotlivé složky spravedlnosti i podsvětí.

17.12.2024 3.5 z 5

Mačacia stopa Mačacia stopa Dominik Dán

Další příběh tentokrát z r. 1995, v němž vyšetřování zabití kočky Lívie vede k objasnění tajností kolem psycholožky s kamennou tváří Hildy Wolfové, která se ocitla v hledáčku policie už v r. 1985 (viz Břemeno minulosti"). Už jsem četla lepší "dánovky".

03.12.2024 3.5 z 5

Sejdeme se pod jmelím Sejdeme se pod jmelím Jenny Bayliss

Nic moc nezaujalo. Musím souhlasit s hodnocením SBH. Ten příběh byl tak "sluníčkový", až se mi chtělo řvát. Gayové s miminkem, hrdinové různých barev pleti, snad i uhlíková stopa a nikdy neuvěřím, že by takoví VIP hrdinové byli tak nezištnými přáteli holky ze zahradnictví. Asi už na takovou romantiku nemám...

20.04.2024 3 z 5

Naivní detektivka z knihovny Naivní detektivka z knihovny Jana Chroustová

Opravdu naivní detektivka o tom, jak skupina čtenářů knihovny zjistí, co se vlastně stalo u staré vily. Poslechla jsem si i rozhlasovou hru. Ta byla samozřejmě zkrácená a trochu pozměněná.

02.03.2024 3 z 5

Bez zábran Bez zábran T. L. Swan

Tento příběh třetího z bratří Milesových Elliota mne moc nezaujal. Připadlo mi, že kromě erotických scén v něm není žádný děj. I ta kriminální zápletka s obrazy byla předvídatelná. Pro mne zatím nejméně zajímavý díl. Teď jsem zvědavá s čím se pochlubí čtvrtý bratr Christopher.

09.09.2023 3 z 5

Vražedné předsudky Vražedné předsudky Eva Mašková

Detektivka z lázeňského hotelu, kde s hlavními hrdiny cloumají nejrůznější vášně a pár z nich má příležitost i důvod vraždit. Autorka se občas na úkor děje soustředí na vnitřní pocity hrdinů.

16.08.2023 3 z 5

Poslední vejde smrt Poslední vejde smrt Luděk Kubát

Taková poklidná česká detektivka. Nejde o žádné psychodrama, ale o ukázku toho, jak se z normálního člověka stane vrah. Malíř Karafiát je tentokrát žádaným pomocníkem policie a já jsem vraha "odhalila" o něco dříve než kriminalisté.

30.07.2023 4 z 5

Vražedkyně Vražedkyně Pavel Kohout

Druhá kniha ze série "Jihočeské detektivky", o tom, že přílišná horlivost škodí. Mladý zakomplexovaný nováček Martin Tůma se tak snaží, až svou horlivostí vlastně způsobí smrt člověka. Toto byl opravdu nepříjemný příběh, protože jsem s vražedkyní vlastně sympatizovala a hrozně jsem jí přála, aby se jí podařilo utéct.

15.07.2023 4 z 5

Chalupářský guláš s krví Chalupářský guláš s krví Karel Štorkán

Čtvrtý příběh ze série s detektivy Bohuslavem a Mazancovou. Tentokrát se o soukromí detektivů moc nedozvíme, ale o to více o životních postojích dalších hrdinů, kteří se účastní víkendového pobytu pro dospělé v jedné venkovské usedlosti. Žádný z nich nemá čisté svědomí, ale jen jeden své problémy řeší vraždou.

15.07.2023 4 z 5

Vdaná potvora Vdaná potvora Petra Nachtmanová

Blbinka k letnímu čtení u vody o tom, jak sehnat ženicha.

29.06.2023 3 z 5

Chýše v močále Chýše v močále Pauline Peters (p)

V tomto posledním díle zjistíme s Victorií, že "stará láska nerezaví". Tentokrát nás autorka seznámí s historií bojů za samostatnost Irska a s obchodem "s bílým masem". Tento díl se mi zdál poněkud zdařilejší a napínavější, i když pochybuji, že žena v pokročilém těhotenství by riskovala jako Victorie.

19.04.2023 3 z 5

Ženitba Ženitba Nikolaj Vasiljevič Gogol

Poslouchala jsem jako rozhlasovou hru díky čtenářské výzvě 2023. Je legrační, jak jsou lidé stále stejní, stačí jen změnit historické kulisy. Nakonec se ukáže, že většina pánů je "od Drážďan" a málokterý "z Berouna".

05.04.2023 4 z 5

Konec dobrodruhů Konec dobrodruhů Stanislav Šusta

Povídky o pohraničnících a jejich střetech s narušiteli hranic států Varšavské smlouvy. Podle obrazového materiálu se jedná asi o skutečné události. Takové akce by se teď občas hodily vzhledem k ilegálním migrantům. Námět zajímavý, literární zpracování mizerné.

12.01.2023 2 z 5

Sedmnáctka Sedmnáctka Jitka Ludvíková

První příběh z detektivní série Pavel Matouš o tom, že i "slušné rodiny" mají svá nepěkná tajemství, natož pak policista, který si léčí trauma z rozvodu alkoholem. Autorka se zaměřuje hodně na duševní život postav, který ovlivnil jejich chování v krizových situacích. Docela mne štvala ta posedlost Matouše jeho bývalou ženou Renatou. V příběhu vystupovalo tolik postav, že jsem pachatele neměla nárok ani odhadnout.

31.12.2022 4 z 5

Žába na prameni Žába na prameni Vítězslav Welsch

Příběh je obrazem doby, která byla (je) rejdištěm podvodníků nejhrubšího zrna a spravedlnost byla (je) slepá. Čtvrtý příběh, v němž detektiv Mráček a spol. rozplétají další dva případy na téma: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Dvě vraždy a žádné stopy. Přesto důvtip, trpělivost a pozorovací talent pomůže policistům odhalit bytové zloděje i vraha "prefíkaného" podvodníka.

06.12.2022 4 z 5

Pytel Jidášů Pytel Jidášů Zbigniew Nienacki

Špionážní příběh, který na mne působil poněkud zmateně. Zaujala mne jen poválečná situace v Polsku. O pogromech na židy vracející se z koncentráků jsem věděla, o bandách bojujících pomocí vražd za návrat předválečného režimu ne (nakonec i my jsme měli bratry Mašíny). Trochu mi to osvětluje ty dnešní polské protiruské nálady. Ovšem řešit nespokojenost s režimem vraždami rudoarmějců, kteří roky bojovali proti německým nacistům, vraždami inženýrů, kteří hledají místo pro stavbu továrny, nebo přepadáváním vlaků a vraždami cestujících, to si potrestání státnímu orgány zasluhuje. Četla jsem díky čtenářské výzvě, protože autor byl o 22 roků starší než já.

30.01.2022 1 z 5

Ukradený příběh Ukradený příběh Elizabeth Coleman

Svěží příběh pro ženy o tom, zda je lepší neohrabaný Dave se "srdcem ze zlata", či zářivý snob Marcus. Mezi těmito muži pendluje rozvedená Vanessa, která si trauma z rozvodu léčí psaním romancí. Román se mi celkem líbil, jen nechápu, proč kladnému hrdinovi v románu pro ženy nestačí nezištně pomáhat "vdovám a sirotkům". Aby byl opravdu "klaďas", tak musí toužit bojovat za lidská práva, proti diskriminaci menšin a ani bez postoje k "MeToo" a k homosexualitě se neobejde. Obvykle velkoryse přehlížím chyby, ale tentokrát musím ubrat jednu hvězdičku, protože "předělat" v překladu pedikérku na pediatričku, je i na mne trochu moc.

08.01.2022 3 z 5