Barbara182 komentáře u knih
Sice to bylo jako v nějaké zatracené telenovele (zvlášť ten konec), ale je to čtivé a jako oddechovka na dovolenou naprosto v pohodě :-) Čtení jsem si užila a hned se bezprostředně pustila do dalšího pokračování, protože autorka si evidentně libuje v otevřených koncích (neumím si představit, jaké muselo být čtení - a čekání - v době, kdy jednotlivé díly vycházely postupně s časovým odstupem :-)
Celkem dobrý historický román z mých oblíbených Brugg, líbilo se mi, že autorka propašovala do děje, jak asi vznikly uniformy :-) Jinak se ale musím přiznat, že mi to přišlo malinko nemastné neslané, jak kolem sebe ústřední dvojice hrdinů jen našlapovala, a že mě možná víc zajímal příběh Aiméiny babičky (že jde o druhý díl série jsem se dozvěděla až poté, co jsem knihu začala číst), takže na ten se určitě chystám :-)
Tuhle knihu jsem četla kdysi jako holka a vloni v létě jsem si na ni vzpomněla při koukání na Mayovky :-) Teď s odstupem let mi to samozřejmě přišlo jako malinko naivní čtení, ale konec byl napínavý jako před lety :-) Pro náctileté dobrodruhy kniha jako dělaná :-)
Knihy Catherine Anderson mě snad nikdy nezklamou a nestalo se tak ani se Mstitelem, který měl tady na Databáziknih jenom 79%. Její hrdinky pravda nemají lehký osud a mnohdy si prošly peklem, o to zajímavější a reálnější mi ale její knihy připadají. A nutno dodat, že veškeré utrpení kompenzují mužští hrdinové, kteří jsou naopak nadlidsky chápaví, trpěliví a laskaví, což je jeden z hlavních důvodů, proč její knihy čtu. Je to příjemné odreagování u "pohádky pro dospělé", aniž by měl příběh nějakou bezduchou zápletku či nezajímavé postavy. Uznávám, že Ace Keegan byl možná až moc od všeho (především co se jeho pomsty týkalo), ale to jsem autorce v rámci zachování "pohádkového" rázu ráda odpustila :-)
Dějově se toho ve třetím románovém dobrodružství zaklínače Geralta zas tak moc neděje, jde spíš o vykreslení země zmítané válkou, kterou se snaží pokud možno nepozorovaně dostat za Ciri, nicméně objevují se tu nové postavy, vč. Cahira, z něhož se z prvotního nepřítele vyklube poměrně sympaťák (a dozvíme se víc o jeho životě), nebo nové party trpaslíků s drzým papouškem či léčitele Regise. A Sapkowski dokáže propašovat osudovost i do na první pohled obyčejné historky. Je to takové zastřené vyprávění, spíš v útržcích, s pomalým tempem... Uvidíme, jestli v dalším díle přijde trochu víc akce :-)
Klasicky čtivý historický román, jak už bývá u pana Niedla zvykem, s pár napínavými momenty, pro mě už sázka na jistotu :-)
SPOILER - jen mě mrzelo, že opět svého hrdinu připravil o manželku, a že nechal Wolframa vrátit se zpátky na Rhodos, když tu měl dvě děti, ale chápu, že nějak tu sérii ukončit musel :-)
Čtivě napsaný příběh lásky v časech, kdy ženy o svém osudu moc rozhodovat nemohly a byly odkázané na libovůli svých poručníků či manželů. Kniha se četla jedním dechem a navzdory anotaci, která prozrazuje zápletku až kdesi za polovinou příběhu, buduje hezky zvolna milostný vztah hlavních hrdinů, kterému bohužel osud zrovna nepřeje. Přiznám se, že mě dost rozčilovalo, jak si spolu pokaždé pořádně nepromluvili a vznikaly tak zbytečné zmatky a nedorozumění. Tři hvězdičky nakonec dávám za smutnější ladění příběhu, kvůli kterému nevím, jestli se mi bude chtít ke knize vracet, byť to byl pěkný, silný příběh.
Výborně napsaný příběh, napínavý hned od samého začátku, takže budete chtít vědět, jak to bude dál a bylo docela těžké knihu večer odložit a jít spát :-) Líbilo se mi, jak bylo vyprávění jiné a emotivnější kvůli tomu, že hlavní hrdinka nemohla mluvit. A moc pěkné bylo i postupně se utvářející pouto mezi Skřivánkem a Tirasem :-) Skvěle napsané, určitě se k tomuhle příběhu v budoucnu ráda vrátím.
Ve třetím pokračování Falco řeší soukromý případ (líbilo se mi, že pro změnu nevyšetřoval nic pro palác :-), podobně vtipné a zapeklité jako předchozí knihy, nechyběla Helena Justina, takže se to dobře četlo a určitě se pustím i do dalšího dílu :-)
Ani třetí díl nezklamal :-) Moc povedená romance jako dělaná na oddychové čtení, byť jsem teda musela hlavní hrdinku trochu litovat, neb George se choval jako patřičně nepřístupný středověký rytíř (rozumějte: protivný studený čumák :-). Jsem ráda, že jsem tuhle slovenskou autorku díky Databázi knih objevila :-)
Moje první setkání s autorkou Lindsey Davisovou a musím říct, že jsem byla mile překvapená. Děj má svižný spád, a tak se kniha čte skoro sama, navíc hlavní hrdina coby vypravěč Marcus Didius Falco má příjemně sarkastický smysl pro humor a je hrozný sympaťák, co víc si přát? Hurá na další pokračování :-)
Další povedená romance od slovenské autorky Kristíny Brestenské, i když musím přiznat, že první díl se mi líbil přece jen o něco víc, tady mi přišlo některé Elisabethino chování nelogické a neodpovídající situaci, ale i tak se to četlo moc pěkně (a slovenština nebyla překážkou :-). A hlavně mě v závěru kniha navnadila na další pokračování, protože George byl jednoduše k sežrání a jeho poznámkám jsem se musela smát nahlas :-)
Knížka byla čtivá a pro mě osobně rozhodně stravitelnější než klasika Emily Brontëové, líbilo se mi, jak autorka zvládla sympatickým a nápaditým způsobem upravit nejen původní zápletku, ale trošku i charaktery postav :-) K tomuhle příběhu se na rozdíl od Větrné hůrky ráda v budoucnu někdy vrátím :-)
Kniha udržela standard předchozího dílu, zůstali víceméně dva hlavní hrdinové - Wolfram Katzinger a Beneš z Vřesova, což mi vyhovuje. A kupodivu mě bavilo i Benešovo budování nového hrádku a strasti s tím spojené. Příjemně oddechové čtení :-)
Podobně jako první kniha se mi i tahle líbila, byť byly některé povídky trochu teskné, závěrečná mi to rozhodně vynahradila :-) Pro fanoušky seriálu nezbytné čtení, knižní Geralt je stejně jako ten seriálový hrozný sympaťák a hrdina, jak má být :-) Navíc se mi líbilo, jak jsem si při čtení postupně uvědomovala, že se pro seriál snažili knihy vlastně jen nějakým způsobem zestručnit, zkoncentrovat, a to je moc milé zjištění :-)
Zaklínač je poměrně čtivým hrdinským fantasy s elfy a tak, ale je pravda, že kdybych nejdřív neviděla seriál a nebyla poblázněná Henry Cavillem :-), asi by se mi kniha tolik nelíbila (proto dávám jenom tři hvězdy). Jako doplněk k seriálu je to ale skvělé a kniha dovysvětluje spoustu detailů a třeba Geraltovo první přání od džina bylo v knize vlastně neskutečně vtipné :-)
Další dobrá kniha od Nicholase Sparkse, vyprávění Iry bylo sice ze všech nejmíň záživné, ale jinak mě kniha bavila, a to i navzdory tomu, že jsem po shlédnutí filmu tušila, jak to celé dopadne. Určitě se k tomuhle příběhu někdy v budoucnu s chutí vrátím :-)
Začátek a nejmíň první polovina knihy se mi hodně líbila – uvíznutí v liduprázdné knihovně bylo nápadité a moc dobře se to četlo. Taky se mi líbilo, že to autorka nenechala jenom v tomhle uzavřeném prostředí, ale řešila i co se stalo potom, jak se k sobě hrdinové chovali při návratu do normálu :-) Ale konec mi přišel hodně teenagerský :-( Na to, že se tam autorka snažila řešit i trochu závažnější témata, tak to pak na konci hrozně usekla a nechala nedotažené (např. Daxův vztah s matkou, proč se ho snažila zkontaktovat apod.), měla jsem pocit, že se prostě soustředila jenom na svůj happyend a to, co tam bylo zajímavé navíc, nechala ležet ladem :-( Nicméně i tak jsem s knihou strávila velice příjemný víkend, takže proto ty tři hvězdy :-)
V první půlce jsem si říkala, že je to asi zatím nejslabší kniha autorky, kterou jsem četla - dcera senátora zamilovaná do svého bodyguarda byla moc velké klišé i navzdory všemu tomu vtipu, co je pro Kateřinu Petrusovou tak typický. Ale pak se to zase všechno převrátilo vzhůru nohama a příběh mě začal nefalšovaně bavit :-) Autorka mě jako pokaždé překvapila a dostala, o humoru, který čiší z každé stránky, ani nemluvě :-) Další nádherně odpočinková romantika s trochou napětí :-)
Trochu mi vadil roztříštěnější děj, který se rozdvojoval mezi Stefanii a Hermínu a taky mě mrzelo, jak to dopadlo mezi Hermínou a Andrém, ale jinak opět příjemně odpočinkové čtivo, byť není tak pohádkově bezstarostné, jak býváme u paní Körnerové zvyklé :-)