Barbara182 Barbara182 komentáře u knih

Písařovo pole Písařovo pole Martin Nesměrák

Další pokračování Strážců z Landštejna pokračuje v retrospektivním vyprávění, takže hlavním hrdinou je pořád Sigibert a Landštejn ještě pořád není úplně dostavěn, ale musím říct, že mě kniha bavila mnohem víc než předchozí díl. Autor se stylem vyprávění a lehce detektivní zápletkou vrátil k tomu, co známe od Oda, je to zašmodrchané a napínavé, a i když tušíte, že tam něco nehraje, než se to celé rozmotá a vy odhalíte, jak to vlastně celé bylo, ubíhají vám stránky pod rukama jedna za druhou :-). Opět příjemně oddychové čtení s historickou nadstavbou, bavilo mě to :-)

29.01.2025 4 z 5

Z kamene a z vápna Z kamene a z vápna Martin Nesměrák

Přiznám se, že autorův návrat zpět na začátek prvního dílu Na zemské stezce mi přišel poměrně zbytečný, zvlášť ze začátku, a trochu mě to zklamalo. Pan Nesměrák ale píše neskutečně čtivě, takže zhruba po nějakých 50 stranách jsem přistoupila na jeho hru a příběh, vč. vyšetřování záhadných zmizení, jsem si vlastně užila a neměla jsem problém knihu dočíst až do konce. Jen škoda, že měl potřebu vykrádat sám sebe a vracet se a opakovat něco, co už napsal, byť stručněji, protože tím knihu i celou sérii zbytečně shazuje (měla jsem úplné dejà vu a podobně mi vadily četné plané úvahy Hartmana i Sigiberta, které se dost často opakovaly a omílaly dokola to samé).

31.12.2024 2.5 z 5

Tajemný host Tajemný host Nita Prose

Když jsem se dozvěděla, že vyšlo pokračování Pokojské, trochu jsem se podle názvu bála, že bude autorka pokračovat v zápletce s paní Blackovou, ale naštěstí přišla s úplně jiným, zbrusu novým příběhem, který nás dokonce zavede do dětství svérázné pokojské Molly. Bylo to zase čtivé, občas vtipné (Molly je prostě Molly a Aspergera nezapře, až mi bylo policistky Starkové chvilkami líto), čtení mě bavilo a určitě si nenechám ujít případné další díly. Příjemně oddychová detektivka :-)

29.12.2024 4 z 5

Vdovou proti své vůli Vdovou proti své vůli Georgette Heyer

Z téhle zápletky mohlo být snadno takové romantiky a milostného jiskření a autorka místo toho nechá hlavní hrdinku po většinu knihy ve společnosti mladšího nevycválaného bratra jeho lordstva, kterému se pod nohy motá nevychovaný kříženec mastifa, přičemž vyšetřování možné špionáže řeší v nekonečných jalových rozhovorech, kdy se teenager rozplývá jaké je to dobrodružství, a dáma ho ujišťuje, že by si ho raději nechala ujít. Jakési citové vyznání přijde na řadu až na poslední stránce a lord je při něm tak odtažitý a nezúčastněný (ostatně jako po celou knihu), že působí jako robot. Uf uf :-(

22.12.2024 2 z 5

Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Obyčejně knihám s vánoční tématikou moc neholduju, ale teď jsem něco takového pohodového, nenáročného a s kupou sněhu prostě potřebovala :-) Zápletka je samozřejmě průhledná a od prvního písmenka je vám jasné, jak to dopadne, postavy mají svoji minulost, byť teda nijak hlubokomyslnou a místy by chtělo zapracovat i na motivaci některých jejich činů, nicméně jako celek je to příjemně odpočinkové čtení až skoro s pohádkovou atmosférou v zapadlém skotském městečku, kde všichni drží pohromadě a vzájemně si pomáhají. A mně tahle pohádka pro dospělé neskutečné kápla do noty a umocnila předvánoční náladu :-)

16.12.2024 3.5 z 5

V očiach pomstiteľa V očiach pomstiteľa Kristína Brestenská

Už jsem skoro zapomněla, jak pěkné historické romance umí Kristína Brestenská psát :-) I tato kniha je napínavá, plná tajemství z minulosti a nepřízně osudu, kde nechybí propracované postavy bojující každá s vlastními démony. Líbí se mi, že de facto navazuje na předchozí díly a řeší životní příběh dalšího z členů rodiny MacLeodových, konkrétně nejstaršího syna Alexandra. Hezky napsaný příběh, který sice svojí podstatou není žádnou růžovou pohádkou, ale spíš syrovým středověkým vyprávěním ze skotských vrchovin a ostrovů, ale i tak nepostrádá naději a lásku a přišpendlilo mě ke stránkám, až dokud jsem nedočetla do konce :-) Úplně mě to navnadilo koupit si další autorčinu knihu :-)

12.12.2024 4 z 5

Noc v Central Parku Noc v Central Parku Guillaume Musso

(SPOILER) Guillaume Musso je hodně osobitý autor a já mám jeho knihy ráda, a ani Noc v Central Parku nebyla výjimkou. Je to neuvěřitelně čtivě napsané a napínavé, takže do poslední chvíle nevíte, jak to tedy ve skutečnosti je, a nutí vás to číst dál a dál, až do úplného konce, ale přiznám se, že jsem se přistihla, že bych byla mnohem radši, kdyby tentokrát klidně zůstal u žánru temné krimi a nechal hlavní hrdinku bojovat se sériovým vrahem. I tak byla totiž zápletka dost nápaditá a plná emocí, byť jsem si zejména u retrospektivních částí říkala, jak mohla být francouzská policistka tak pitomá a vyrazit na vlastní pěst. Alice se celkově chovala na můj vkus hrozně chlapsky – jakože je vážně tak důležité honit si vlastní ego a raději než spolupracovat, se snažit za každou cenu ukázat kolegům prostředníček z cílové rovinky, i přesto že mě tam tenhle přístup zpravidla nedostane a krutě ztroskotám? Tím se přiznám, že mě dost vytáčela :-( A stejně tak jsem nebyla úplně spokojená s koncem, i když chápu, že se chtěl autor držet své premisy nečekaných zvratů a tak trochu i happy endu, z fleku bych zvládla vystřihnout hned několik „lepších“ scénářů – třeba že by Gabriel byl opravdu Vaughn, příp. jeho komplic, to by bylo vážně noir, nebo že by ho společně dopadli… I tak se mi ale kniha líbila a jejího přečtení rozhodně nelituju, protože i tohle je přece úkol umění – vyvolávat v lidech emoce, byť nejsou vždy pozitivní :-)

12.12.2024 3.5 z 5

Šepot run Šepot run Christina Courtenay

Třetí pokračování série, od druhého dílu už se nejedná jen o vize, ale hlavní hrdinky skutečně prostřednictvím nějakého historického předmětu objeveného při vykopávkách cestují do minulosti, a když na tuhle myšlenku přistoupíte, čeká vás příjemně oddychové čtení s romantickou zápletkou a trochou poučení ze života Vikingů (tentokrát na území Anglie, což ale vlastně není vůbec důležité :-). V tomhle díle už dokonce nenastane ani žádné divení se, ale obě hlavní postavy se už s něčím podobným setkaly, takže se fakt řeší čistě romantika a vzájemná přitažlivost a k tomu nějaké to dobrodružství. Sečteno a podtrženo, oddychové čtení alespoň se zajímavým prostředím.

27.11.2024 3.5 z 5

Co už nikdy nepřebolí Co už nikdy nepřebolí Lucy Score

Taková nenáročná romantika s nabručeným holičem a holkou v nesnázích, co se snaží napravovat nepořádek po své sestře dvojčeti. Líbila se mi příjemná jižanská atmosféra městečka Knockemout a jeho mnohdy svérázní obyvatelé, kniha na mě celkově působila jako feel good čtení, takže se určitě časem vrátím na „místo činu“ s dalšími díly :-). Ve výsledku ale oddychovka, kterých jsou všude tuny a která vám v paměti nijak zvlášť neuvízne.

27.11.2024 3 z 5

Kniha vzpomínek Kniha vzpomínek Rowan Coleman

Hodně zajímavá kniha zabývající se tématem Alzheimerovy choroby, na stránkách se střídají vypravěči, včetně nemocné Claire, a přináší tak neskutečně sugestivní pohled do duše člověka, který ztrácí povědomí o pro ostatní běžných věcech. Claire si nepřipadá nebezpečná sobě ani ostatním, vadí jí, že ji její blízcí nechtějí pouštět z bytu, ale jakmile odejde z domu, zpravidla během chvíle zapomene, kam jde a proč a vlastně ani neví, kde bydlí, aby se mohla vrátit, natož když s sebou na „vycházku“ vezme svoji malou dcerku. Naštěstí autorka přidala i zápletku s Claiřinou starší dcerou a jejími trampotami (byť vlastně opakuje chyby své mámy a dost mě štvalo ono klasické klišé, že snad víc než polovina Američanek otěhotní v šestnácti :-(, jinak by to bylo opravdu smutné a poměrně beznadějné čtení. Závěr si autorka dost přibarvila, ale rozhodně nelituju, že jsem si knihu přečetla.

08.11.2024 3 z 5

Kapitánova čest Kapitánova čest Lucie Jehličková

Pohodové romantické čtení s poměrně propracovanými postavami, vzhledem k tomu, že je tohle autorčina prvotina, tak bez legrace klobouk dolů, knížka se může bez obav stavět na roveň ostříleným zahraničním autorkám romantického žánru jako je Lisa Kleypas nebo Julia Quinn (nechybí i sem tam humorné situace), čtení jsem si užila, aniž by mě rušilo nelogické nebo příliš zjednodušené jednání hrdinů, takže za mě příjemné překvapení a spokojenost :-)

02.11.2024 4 z 5

Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Vcelku povedená fantasy kniha vycházející ze slovanských pohádek, jen ten začátek mohl být nejmíň o polovinu kratší, určitě nebylo nutné příběh vyprávět tři generace zpátky, včetně kompletního dětství osobité Vasjy, zvlášť když se tam vlastně nic extra nedělo. Protože v momentě, kdy na scénu začnou ve větší míře vstupovat bájné bytosti a konečně se schyluje k jakémusi souboji, to bylo čtivé, akční a napínavé a vážně mě to bavilo. Možná bych si nechala víc líbit vysvětlení pozic a motivů bájných bytostí, protože z těch úvodních pohádek jsem je nepochopila :-( Takže začátek nic moc, ale závěr knihy vás pohltí a přiměje chtít si přečíst i další díl.

02.11.2024 3 z 5

Kdo ti píše? Kdo ti píše? Dagmar Digma Čechová

Přiznám se, že jsem ze začátku měla problém se do knížky začíst a Šárky reakce na doporučený dopis od neznámého odesilatele mi přišla dost přehnaná. Pak ale postupně odhalujete vše, co dovolené ústředního páru předcházelo, a začnete jí částečně rozumět. Fascinuje mě, jak paní spisovatelka vždycky přijde s něčím novým a každý příběh pojme jinak a inovativně, to mě na jejích knihách vážně baví. Tady se střídají dvě časové osy, které se zhruba ve dvou třetinách knihy protnou a rozvíjí se v další pokračování, plus je do toho přimíchaná úplně hluboká minulost Danielova prvního manželství. Jako kdyby se člověk snažil, asi by se tam nějaké mouchy našly, ale mě to bavilo, a navzdory úvodní ne příliš příjemné atmosféře, je to vlastně takové oddychové čtení a sympatická sonda do vztahových trampot :-)

30.10.2024 3 z 5

Galilejec Galilejec Kristýna Freiová

Úvodní díl série, ve kterém autorka naštěstí tolik nezabředávala do nekonečných filozofických úvah jako v Nesmrtelném hraběti. Galilejec je mnohem „akčnější“ a musím říct, že se mi ve výsledku líbil víc než druhý díl. Byť je známý biblický příběh o Ježíšovi převyprávěný úplně jinak a dost inovativně, nijak mi to nevadilo, naopak mi to přišlo nápadité a díky tomu, že se pořád něco dělo, se kniha dobře četla (a i když člověk samozřejmě věděl, jak to dopadne a co bude následovat, byla jsem i přesto zvědavá, co bude dál a jak to autorka zaonačí). Na autorčinu prvotinu tedy za mě hodně dobré, na třetí a závěrečný díl Lucifer a Markétka ale bohužel nemám nervy, po pár stránkách jsem knihu odložila, protože tam se to oním filozofováním jen hemží a mně osobně to přijde hrozně nezáživné a zdlouhavé.

01.10.2024 3 z 5

Kirke Kirke Madeline Miller

Pěkně napsaná kniha. Kirké, která byla oproti ostatním bohům a polobohům nezvykle citlivá a laskavá (občas až naivní), mi bylo hlavně zezačátku celkem líto. A nemohla jsem si pomoct, abych neviděla podobnost příběhu se severskými legendami o Angrbodě a Lokim (v antické verzi je šprýmařem Hermes, ale velkou láskou Odysseus), k čemuž samozřejmě přispěl i její osamělý život ve vyhnanství na ostrově (nejdřív jsem četla Srdce čarodějky právě o Lokim). Kirké byla zvláštní i v tom, že si musela svoje kouzla tvrdě odpracovat a naučila se je až po dlouhé řadě pokusů a omylů (s čímkoli, co připomíná práci, by se bohové neobtěžovali). A přiznám se, že jsem si úplně nepamatovala její roli v Odysseově příběhu. Každopádně stránky mi ubíhaly jedna za druhou, příběh byl zajímavý a napínavý, takže za mě spokojenost :-)

01.10.2024 3 z 5

Pomalu hořící oheň Pomalu hořící oheň Paula Hawkins

Zvláštní detektivní příběh, ve kterém se v roli vypravěče střídá nejméně pět postav a řeší se de facto čtyři různé „případy“. Bylo to čtivé a postavy podivínské Laury mi bylo skoro až líto, ale přesto mi tam připadala spousta věcí nedotažených, a měla jsem pocit, že by to možná lépe fungovalo, kdyby si autorka třeba „případ“ z Miriaminy minulosti nechala do další knihy. Takhle to bylo takové roztříštěné, překombinované a možná až trochu moc podřízené snaze o originalitu. A vadila mi i jistá nejednoznačnost v minulých událostech (jak to vlastně bylo se synem Carly a taky s její sestrou), škoda, jinak bych možná dala i víc než tři hvězdičky.

25.09.2024 3 z 5

Hranice zoufalství Hranice zoufalství Nicholas Evans

První část knihy (cca 80 stránek) byla pěkně čtivá a vypadalo to, že půjde o dobrou detektivku, ale pak se děj rozplizne do celkem nezáživného popisu pozvolného rozpadu manželství rodičů oběti. Nebavilo mě ani líčení ekologického aktivismu jejich dcery, který se časem zvrhne v ekoterorismus. Chápu, že tohle téma bylo v době vydání knihy poměrně aktuální a hodně se řešilo (zlatá éra Greenpeace apod.), ale autor ho neuchopil vůbec šťastně. Celá zápletka je nakonec taková nemastná neslaná a ve mně coby čtenáři rozhodně nevzbudila žádné vášně, ani nadšení. Knížku jsem dočetla jen proto, že jsem ji měla s sebou na služební cestě, jinak bych odložila nedočtenou.

25.09.2024 2 z 5

Rodina odvedle Rodina odvedle Sally Hepworth

Opět čtivě napsané a opět bravurně vystavěné, skoro do samého konce jsem neměla potuchy, která z postav je oním únoscem dětí, protože každá ze tří domácností, včetně nově přistěhované single Isabelle, má svá tajemství, která postupně vychází najevo. A oceňuji, že se autorka na celou problematiku nedívá černobíle (padouch-oběť). Jen se přiznám, že jsem se v těch postavách celou dobu trochu ztrácela a přišlo mi, že její dvě předchozí knihy byly z nějakého důvodu (byť přesně nevím proč) prostě lepší, proto jen tři hvězdičky.

30.08.2024 3.5 z 5

Rande s knihomolkou Rande s knihomolkou Emma Hart

Taková trochu střelená oddychovka, na kterou za chvíli zapomenete, ale dialogy hlavní hrdinky o knihách a tak byly často celkem vtipné (stejně jako historky v domově důchodců). Prostě nenáročné odpočinkové čtení.

28.08.2024 3 z 5

Vzdálenost mezi námi Vzdálenost mezi námi Kasie West

Sympatická oddychovka, která se dobře četla, byť samozřejmě propracovanost odpovídá cílové skupině náctiletých. Caymen mi bylo trochu líto, kvůli starostem o peníze neměla zrovna lehký život, ale celou knihu trousí hodně vtipné sarkastické poznámky a vtípky, a to mě bavilo :-)

23.08.2024 3 z 5