Kdo ti píše?
Dagmar Digma Čechová
Romantická dovolená v kulisách řeckého ráje měla vztah Daniela a Šárky zachránit. Hned druhý den je však zaskočí zpráva o podivném dopisu, který na Daniela čeká na poště. Týden milostného sbližování se tak změní v tíživé čekání na rozuzlení záhady. Kdo a proč dopis poslal, když Daniel jakékoli vazby na místo odeslání popírá? Může mu Šárka po všem, co je potkalo, ještě věřit? Otázky bez odpovědí jitří nezhojené rány a prohlubují mezi partnery propast. I když byli oba rozhodnuti o společnou budoucnost bojovat, najednou začínají vidět sami sebe v jiném světle.... celý text
Přiznám se, že jsem ze začátku měla problém se do knížky začíst a Šárky reakce na doporučený dopis od neznámého odesilatele mi přišla dost přehnaná. Pak ale postupně odhalujete vše, co dovolené ústředního páru předcházelo, a začnete jí částečně rozumět. Fascinuje mě, jak paní spisovatelka vždycky přijde s něčím novým a každý příběh pojme jinak a inovativně, to mě na jejích knihách vážně baví. Tady se střídají dvě časové osy, které se zhruba ve dvou třetinách knihy protnou a rozvíjí se v další pokračování, plus je do toho přimíchaná úplně hluboká minulost Danielova prvního manželství. Jako kdyby se člověk snažil, asi by se tam nějaké mouchy našly, ale mě to bavilo, a navzdory úvodní ne příliš příjemné atmosféře, je to vlastně takové oddychové čtení a sympatická sonda do vztahových trampot :-)
Příběh plný emocí, konfliktů, naděje i deziluzí.
Román se odehrává v prostředí slunného Řecka, kam si hlavní hrdinové, Daniel a Šárka, přijeli zachránit svůj vztah, který prochází hlubokou krizí.
Cílem jejich dovolené je najít znovu ztracenou harmonii, odpuštění a lásku.
Namísto toho však hned druhý den dovolené přijde zpráva o podivném dopisu, který na Daniela čeká na poště.
Tím se celá snaha o usmíření změní v záhadu plnou otázek, které ničí jejich poslední zbytky důvěry.
Kdo dopis poslal? Proč? A především, co v něm stojí?
Autorka vypráví příběh střídavě z pohledu obou hlavních postav – Daniela a Šárky.
Tato dvojí perspektiva přináší nejen komplexní pohled na dění, ale také umožňuje lépe pochopit vnitřní prožívání každého z nich.
Šárka je na začátku příběhu zraněnou ženou, která se stále potýká s následky partnerovy zrady. Přestože se snaží o vztah znovu bojovat, neustále ji pronásledují pochybnosti, zda může Danielovi ještě věřit.
Daniel, na druhé straně, se snaží svou chybu napravit a vrátit vztah na správnou cestu. Postupně odkrýváme, že za jeho jednáním stojí nejen výčitky svědomí, ale také snaha o nový začátek.
Věkový rozdíl mezi nimi je jedním z mnoha faktorů, který jejich vztah ovlivňuje – a zároveň otevírá otázku, zda jsou partneři schopni si rozumět, pokud jsou v tak rozdílných životních etapách.
Dagmar se v románu dotýká několika citlivých témat – zejména důvěry a jejích hranic. Důvěra je zde ukázána jako křehký element, který může být rychle zničen, ale velmi obtížně obnoven.
Věnuje se i otázce věkového rozdílu ve vztahu, kdy Šárka touží po dítěti, zatímco Daniel se svou životní bilancí tuto myšlenku odmítá.
Zatímco Šárka prožívá svůj biologický tikot, Daniel přemýšlí nad svou minulostí, chybami a tím, jak by jeho život mohl vypadat jinak.
Není možné nezmínit prostředí, ve kterém se děj odehrává. Řecko je zde vykresleno jako kouzelný svět plný slunce, modrého moře, taveren a nekonečné pohody.
Atmosféra této destinace dodává knize neopakovatelný šarm.
Měla jsem chuť sbalit kufry a odcestovat do míst, kde se Šárka a Daniel pokoušejí o znovuobjevení své lásky.
Řecko není jen krásnou kulisou, ale také místem, které jim poskytuje útočiště, naději a prostor k sebereflexi.
Kniha je plná emocí – od smutku a bolesti až po naději a radost.
Ačkoli děj není úplně překvapivý a poměrně brzy tušíme, jakým směrem se bude vyvíjet, autorka jej dokáže podat tak autenticky, že vás vtáhne do příběhu a nedovolí vám přestat číst.
Velkým plusem jsou svižné dialogy, které udržují příběh v tempu.
Je nutné ocenit, jak autorka dokáže podat lidské emoce a komplikovanost vztahů, přičemž zachovává lehkost a čtivost.
Díky lehkému stylu, atraktivnímu prostředí a střídání pohledů je román ideální pro chvíle, kdy hledáte únik z reality a chcete se nechat unést na vlně řeckého moře.
A pokud vás zajímá, co skrývá tajemný dopis a jaký bude osud Daniela a Šárky, určitě dejte této knize šanci.
Ťažko sa znova získava dôvera človeka, ktorého ten druhý podrazí - a tak je to aj v prípade Šárky a Daniela.
Po všetkých trápeniach, ktoré Daniel spôsobil Šárke, ju vezme, do jej vysnívaného Grécka - avšak už keď je raz dôvera nabúraná, stačí naozaj málo k tomu, aby človek už viac neveril.
Šárke na to stačil obyčajný dopis, ktorý prišiel Danielovi a napriek tomu, že naozaj nevedel, od koho môže byť, Šárka mala stále pochybnosti a neverila mu.
Každým dňom, sa od seba viac a viac vzďalovali a dopomáhal tomu aj tajomný Grék, ktorý sa skamarátil so Šárkou - s ním sa cítila uvoľnená a dokázala by sa s ním rozprávať celé dni a hlavne sa mu otvorila natoľko, že mu povedala aj o svojom tajnom sne...
Tu musím povedať, že až tak som mu nedôverovala...
Blížil sa koniec dovolenky a po príchode domov, sa dozvedáme, od koho, bol záhadný dopis...
Čo v ňom bolo napísané?
Vydrží Danielovi a Šárke vzťah, alebo sa ich cesty navždy rozdelia?
Splní si Šárka, svoj tajný sen?
Ak sa chcete dozvedieť, tak si knihu určite prečítajte, pretože stojí za to, ak nečakáte veľké zvraty.
Ide o príjemnú oddychovku, pri ktorej si nemusíte lámať hlavu - teda až na ten dopis :-D
V knihe, sa okrem prítomnosti, strieda aj minulosť, takže sa dozvedáme, čím si Daniel stratil dôveru u Šárky.
Vlastně jsem na toho autora dopisu a jeho znění byla zvědavá skoro jako Šárka...a čekala jsem více. No pro mě prázdninová knížka, právě se hodící někam k vodě, ať už moře nebo bazén. Kniha mě bohužel moc neoslovila, jiné knihy autorky se mi líbili mnohem více. Ale věřím, že si kniha najde spousty fanoušků :-) a určitě tímto paní Čechovou neodsouvam na druhou kolej. Určitě až zase na nějaké její dílo narazím tak si jej přečtu.
Tuhle knihu bych si dokázala představit číst při lenošení u bazénu nebo při jiné relaxační činnosti, kdy se nechci zabývat ničím náročným a vlastně jen odpočívat. Při náročnějších požadavcích by mi příběh připadal dost zdlouhavý a trochu jako modernější červená knihovna - včetně šťastného konce pro všechny.
Velmi hezky popsaný příběh, jak moc člověka ovlivňuji břemena, která si s sebou nese z minulosti. Ne všechna rozhodnutí v životě jsou snadná a ne všechna správná. Daniel o tom ví své a během dovolené, při které se snaží zachránit vztah se svou partnerkou Šárkou, si to konečně začíná uvědomovat. A protože všechno zlé je k něčemu dobré, všechny Danielovy chyby, dostanou Šárku na místo, kde má být.
Osobně se mi líbilo, jak byl děj popsán z pohledu více postav a odhalování toho, co se tehdy událo. Více prostoru si podle mého zasloužil Joannis a konec byl na můj vkus hodně zrychlený. Ale knihu určitě doporučuji.
Jsem trochu zklamaná. Nedostala jsem úplně to, co jsem čekala, ale moc se mi líbilo vyprávění z pohledu nejrůznějších postav. Knížka se čte jedním dechem a ztracený čas to určitě nebyl.
Opět krásná, zajímavá kniha. Další zvláštní příběh, vše se mohlo stát. V Řecku jsem byla letos poprvé a úplně jsem si spojila děj románu s ostrovem Kos. Už se těším na další knihu.
Jako vždy pecka. Každý další román autorky mě překvapí nejen čtivostí, ale hlavně různorodostí témat. Výborné.
Další knížka od autorky, každá její kniha je jiná, všechny jsou ale fajn a dobře se čtou. Paní Čechová má dobře "načtené" charaktery lidí, takže cokoliv z jejích příběhů se mohlo stát.
60%
Tentokrát nebudu hodnotit příliš vysoko, celá knížka mi přišla spíš průměrná. Ale aspoň jsem si dostatečně užila Řecka, když je tady taková zima. Krátké kapitoly, střídají se vypravěči, nejvíc je tady současnost, ale i doba minulá. Konec se mi zdál příliš uspěchaný.
Přesto doporučuji. (Znovu připomínám, že moje hodnocení třemi hvězdičkami za mě znamenají ještě kvalitní knížku)
(SPOILER) Jsem ráda, že jsem se z té chumelenice venku mohla přesunout do mého milovaného Řecka. Hlavní hrdinka Šárka a její přítel Daniel si prožili velmi náročné chvíle, a doufali, že takové romantické místo jim pomůže vztah zachránit. Jenže se ukázalo, že pokud ve člověku jednou ztratíte důvěru, už to nikdy nebude takové. A to se přesně stalo i Šárce a Danovi. Naštěstí si oba dva uvědomili, jaký je jejich životní sen, a ten si také splnili. Šárka s Joannisem a Danovi to snad znovu vyšlo s jeho dřívější láskou, matkou jeho syna Ondry. Kniha se četla dobře, vyhovovaly mi krátké kapitoly a střídání rolí ve vyprávění. Díky tomu jsem se do všech osob dokázala vcítit. Jediné, co mě mrzí, je uspěchaný konec. Ocenila bych lépe dopsaný happyend :-)
Moje první knížka od této autorky. Moc se mi líbila, příběh ze života. Navíc odehrávající se z velké části na ostrově Kos, kde jsme byli také na dovolené. Jsem moc ráda, že tu mám od této autorky další dvě knížky.
Takový běžný příběh zamilování, lásky a vyrovnávání se s nevěrou. Vyprávění co a jak a nic zvláštního se tam nedělo. Kapitoly jsou naštěstí krátké, ale líbily se mi časové skoky a že se ve vyprávění střídaly všechny osoby. Takže dobré, za tři hvězdičky.
Bylo to moc pěkné, pohodové, čtivé. Knihy paní Čechové jsou každá jiná, každá jinak zajímavá, všechny velmi čtivé.
Četla jsem a četla, poháněná zvědavostí, co je to za dopis. Samozřejmě jsem si užívala letní kulisy nádherného místa, sluncem zalité dny i romantiku, ale dopis mi nedával spát. Podezřívala jsem Daniela a moji nedůvěru ještě umocňovaly flashbacky, poodhalujicí krize v jejich jinak "dokonalém" vztahu. Jak jsme ale u autorky zvyklí, nikdy není nic, jak se zdá. A jelikož je kniha rozdělena na dvě části (1. s názvem "Věř mi", druhá "Věř si"), rozuzlení nalezneme už ve 3/4 knihy.
Autorka nám servíruje příběh plný emocí a zvratů. Obyčejné lidi s perfektně propracovanými charaktery a jejich neobyčejné životy pokoušené osudem. Zkrátka balíček skvělého čtení, které zhltnete na posezení. Jak to ale dopadne neprozradím. To si budete muset přečíst sami...
Knihy od této autorky si přečíst chci, aniž bych četla anotace. Ta obálka je top
Styl psaní miluju, sedí mi
Příběh Šárky a Daniela se čte sám, měla jsem chuť se podívat o pár stran dál, když jsem byla hodně zvědavá , ale vydržela jsem
Příběh, který jste možná slyšeli z vyprávění od svých známých nebo přátel, je skvělý, čtivý, lidský, reálný, prostě je to román, který vám doporučuji přečíst, protože se ztratíte v příběhu ani nebudete vědět jak
A já se těším na další knihu
pro ženy partnerské vztahy Řecko romantika manželské hádky dovolená
2020 | Nemusíš! |
2021 | Nesejdeš z cesty |
2022 | Jedna z pěti |
2021 | Okno s dívkou a ptáčkem |
2022 | Co když žádné zítra nebude? |
Od knihy jsem asi očekávala lehčí zamilované čtení. Děje je velmi reálný což zvyšuje míru napětí a vtažení do děje. Pokud hledáte klasickou romantiku kdy převažují pozitivní emoce není to kniha pro vás.