Barush64 Barush64 komentáře u knih

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Po téhle knize jsem šla dlouho... vždy když jsem se ovšem dostala do knihovny, byla beznadějně vypůjčená a rezervovaná na dlouhou dobu dopředu. Nakonec jsem ztratila nervy a knihu si pořídila. Putovala se mnou často vlakem, aniž bych byla schopná se skutečně začíst. Politika a ekonomika jsou přesně dvě věci, které jdou mimo mě a vůbec jsem nechápala pozdvižení, které kolem této knihy vládne. Nakonec jsem dala knize poslední šanci, protože u moře na pláži, když došlo ostatní čtivo, nebylo vyhnutí. Teď už to pozdvižení chápu a dokonale. Ještě dva dny po dočtení mi, když si vybavím některé pasáže, naskočí husí kůže. Skvělé postavy, nádherné vylíčení švédské krajiny, neotřelý příběh, chytrý a promyšlený do detailu. Nemohu se zbavit touhy hned se vypravit do Švédska a jen chvíli cítit tu mrazivou atmosféru... než bych určitě roztřesená utekla domů :).

25.07.2016 5 z 5

Levhart Levhart Jo Nesbø

Nekolik noci jsem nespala hruzou z tvora, ktery se krade jako levhart a vrazdi mimoradne brutalnim zpusobem snad pro poteseni. Oproti snehulakovi se mi to libilo jeste tak desetkrat vic, hlavne teda proto, ze me tentokrat Nesbo skutecne napalil...Úžasné, dechberouci, doporucuju :)

19.12.2015 5 z 5

Hvězda Severu Hvězda Severu David B. John

Wow, to bylo žrádlo :). Ještě teď se vzpamatovávám. Jak to do sebe na konci vše zapadlo... Poslední strany mi vzaly dech. Je šílené, že se něco takového skutečně odehrává, važme si toho, co máme.

08.05.2019 5 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Předesílám, že jsem fanynka Dana Browna a miluju Šifru i Anděly a démony. U Počátku se ale nemůžu zbavit představy spisovatele zmučeně sedícího nad prázdným monitorem počítače, trhajícího si vlasy, kterému se honí hlavou jediná zběsilá věta: "Tak dělej, něco tam už napiš, však oni to zas jako vždycky sežerou!" To už ale bohužel dávno není pravda. Stále stejné schéma - roztomile zmatený ale geniální profesor coby Mirek Dušín, krasavice coby Bondgirl, pár historických baráků a náboženské spiknutí už vážně nikoho neoslní. Během čtení jsem se musela do knihy nutit, což je vážně hrozný, protože dříve psal Brown knihy, od kterých nešlo odejít ani na záchod. Obávám se, že se autor již vyčerpal a jedna zajímavá myšlenka (na kterou si ještě musíme počkat až na závěr vleklé knihy) to fakt nezachrání. Zklamání veliké, převeliké.

24.06.2018 2 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Wow, tak přečtena během jediného dne. Čtivost se tomu absolutně upřít nedá. Atmosféra té knihy je nakažlivá a při čtení máte pocit, ze se ve vašem obýváku vznáší mlha, ve které se co nevidět ztratíte.

Nepovažuju se za nějak extrémně statečnou, ale zas až tak moc jsem se (naštěstí) nebála. Myslím si, že chudák Igor má totiž jiné a větší problémy, než je Tribeč. Každopádně tu legendu jsem si prostudovala... A že bych se tam chtěla vydat,tak to ani omylem :).

Čtyři hvězdičky za čtivost, za ten mimořádný čtenářský prožitek. Jednu hvězdu dávám dolů za to, ze to místy bylo fakt už přitažené za vlasy (a že si hlavní hrdinové občas i sami protiřečili). Ale knihu doporučuji!!!

01.03.2018 4 z 5

Ví o tobě Ví o tobě Sarah Pinborough

Tohle byla hrozně divná kniha a já pořád ještě nevím, jestli se mi líbila, jestli mě naštvala nebo vyděsila. Nejspíš asi vše dohromady.

22.10.2017 5 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

POZOR! V KOMENTARI OD KAISHUN JE SPOILER a vyzrazeni celeho deje!!!! Upozornuji, ja se takhle diky "ohleduplnosti tohoto uzivatele" dozvedela vraha v pulce knihy. K veci. Vyborny to bylo!!! Ja jsem zvykla na severske krimi a proto jsem byla vuci tehle knize skepticka a dlouho mi lezela na stole. Ale po uvodnich par desitkach stranek uz jsem byla tak vtazena do deje, ze jsem cetla do ctyr do rana :D opravdu doporucuju :)

12.03.2017 5 z 5

Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Tak jsem asi prvni, kdo tady napise veskrze nadseny ohlas :D. Jelikoz jsem uz cetla Lovce hlav, tak jsem vedela, ze se o nic, co by se byt jen vzdalene podobalo HH, nejedna. Byla to takova krasna capkovska povidka, psana pestrym jazykem se spoustou zajimavych myslenek a koncem, u ktereho se mi sevrelo srdce. Nikdy by me nenapadlo, ze zrovna Nesbo bude tak poeticky a pritom nepreslazene psat o lasce. S hrdosti zarazuji na seznam kniznich vyzev 2016 do kategorie kniha pod 200 stran.

28.01.2016 5 z 5

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Tri hodiny rano a ja si brecim jak zelva primo do knizky. Strasne se mi libil pribeh Sophie. Pokud byla Liv nezbytna k jeho vyzneni a podtrzeni , tak beru vsema deseti i ji, ikdyz tam uz mi to misty prislo trochu moc naivni a nerealny... Libila se mi ovsem postava Mo. Vic takovych romantickych sladaren :) Mimochodem, vy jste vedeli, ze Liv je zkratka Olivie? Zila jsem desitky let v omylu! :D

01.01.2016 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Divku ve vlaku cte clovek jednim dechem. Kratke, vystizne vety, Rachel jsem si zamilovala a pohled do zakulisi sveta dalsich zen pusobil jako mile osvezeni. Kniha vas donuti zamyslet se nad tim, s kym ze to vlastne bydlite a ze uplne kazdy ma nejake to male (velke) spinave tajemstvi. Tolik se mi libila vykreslenost psychologie postav, ze davam 5 hvezdicek, ackoliv me (stava se mi to casto, asi jsem divna) zklamal pro me tezko uveritelny konec. To si myslim, ze mohlo byt dotazeno mnohem lepe.

26.12.2015 5 z 5

Toulavý autobus Toulavý autobus John Steinbeck

Zlomek vteřiny předtím, než dolehl poklop zpět na své místo, vrhla se moucha pod okraj a dopadla do bílé kokosové nádivky. Vmáčkla se pod převislé místo okraje, takže nebyla shora viditelná, a hladově se zahrabávala do sladké hmoty. Měla teď vysokou horu sladkého koláče jen pro sebe a byla velmi šťastna.

Právě jsem dočetla a je mi líto, že se s knihou a jejími postavami musím loučit (hlavně s Juanem, ale fakt mi budou chybět i všichni ostatní!). Ač kniha nemá takřka žádný děj, čte se mimořádně lehce a nepřeskočila jsem ani písmenko. Steinbeck je mistr barvitého a realistického vykreslení postav, jejich přání a myšlenek, takže si připadáme, jako bychom seděli v tom autobuse s nimi a tlachali společně o životě. My ale, na rozdíl od ostatních cestujících, máme to obrovské privilegium nahlédnout "pod pokličku" - do jejich myslí. Kéž by člověk měl někdy tuto možnost i ve skutečnosti! Každá z postav je jiná, ale uvěřitelná, opravdová a i když nikoho, jako jsou oni, neznám, věřím, že kdokoliv z nich klidně může existovat. Když člověk čte o tom všem, co postavy cítí a jak vnímají svět a vztahy kolem sebe, rázem si připadá lidštější, normálnější, sám sobě snesitelnější i se svými slabostmi a sny...
Je to jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla, za mě 100%. :)

11.08.2015 5 z 5

Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Miluju tuhle sérii, ale zároveň nenávidím Alex. Vracení se ke starým padouchům mi přijde obvykle jako boj se ztracenou kreativitou. Nakonec jsem to ale dočetla, vše dobře dopadlo a hurá na další díly, kde snad bude opět závan čerstvého větru. Za mě zatím bohužel nejslabší díl.

17.11.2020 3 z 5

Fáma Fáma Lesley Kara

Těšila jsem se na něco jako Sedmilhářky, ale ty byly zcela mimořádné. Obávám se, že ani Moriarty už v životě nenapíše nic s podobnou hloubkou. To je ale odbočka... počkat od čeho odbočka? Co jsem to jen chtěla... jo, Fáma. Dočetla jsem ji předevčírem a už ani nevím, o čem to bylo. Takže tak.

16.11.2020 2 z 5

Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Dva krásní bohatí dědicové makají 12 hodin denně, aby po práci ještě pekli muffiny a po nocích se oddávali vášnivé lásce. Je to blbost, ale krásná, splňující mé požadavky na tento druh literatury.

16.11.2020 4 z 5

Jediné pravé lásky Jediné pravé lásky Taylor Jenkins Reid

Téma knihy mě velmi zaujalo - chtěla jsem nějakou romantiku, ale pokud možno ne takovou tu, kde žena potká muže, pak zjistí, že je ženatý/její nadřízený/přítel její nej kámošky... Byla jsem zvědavá, jak hrdinka prekérní situaci vyřeší a nezklamalo mě to. Hezké, něžné, sladké čtení.

09.09.2017 4 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Číst tuto knihu v listopadu dodává této knížce ještě děsivější atmosféru :D. Čte se to dobře, HH je skvělý hlavní hrdina, ale kdo četl třeba Dana Browna, tak už na chytáky neskočí a konec mu může připadat málo překvapivý. Navíc tam byl jeden takový moment, kdy se vrah naprosto otevřeně přiznal a HH ho měl dávno odhalit (ale proč to jde dělat jednoduše, když to jde složitě). Každopádně dobrá kniha a těším se, až se pustím do Levharta! :)

06.11.2015 4 z 5

Doktoři Doktoři Erich Segal

Parta mladých lidí, jejichž sen se zdá být skoro prostý - všichni chtějí úspěšně vystudovat a stát se lékaři. Ačkoliv mají všichni stejný cíl, každý má jinou motivaci a jiné osobní větrné mlýny, proti kterým musí bojovat. Prostřednictvím brilantní knihy se setkáváme s dobou, kdy žena na medicíně (a navíc tak krásná jako Laura!) byla spíše ojedinělá a společností odsuzovaná anomálie a kdy černým nebylo dovoleno ošetřovat bílé. Příběh o lásce, soucitu, naději. Příběh o tom, že vždycky je možné znova vstát a pokračovat. Příběh, který ve vás něco zanechá. Ačkoliv hlavními postavami jsou bezpochyby Laura a Barney, dozvídáme se toho mnoho i ze života jejich ostatních spolužáků, kteří pro nás přestávají být jen prázdná jména na papíře. Oceňuji mimořádně propracovanou a lidsky pochopitelnou psychologii postav a jsem vděčná za dějovou linku Benneta, bez které by román měl jen poloviční hloubku.

Jak tu píší ostatní, i mě napoprvé zklamal konec, který se, dle mého názoru, do knihy nehodil. Dnes už se tím netrápím. Pokaždé, když tu knihu čtu (a že už jsem ji četla mockrát), udělám si konec tam, kde chci já (a tam, kde asi všichni cítíme, že měl být).

18.07.2015 5 z 5

Ticho ve sněžném městě Ticho ve sněžném městě Eva García Sáenz de Urturi

Na tuhle knihu jsem narazila úplnou náhodou, když ji někdo vyndal z poličky v knihkupectví a položil na stůl. Knížka se od začátku dobře čte, hned zkraje se totiž dozvíme něco, kvůli čemu prostě musíte knihu dočíst, a navíc vražd utěšeně přibývá. Myslím si ale, že kniha bohužel nevyužila svůj potenciál. Pokud má něco skoro 500 stran, čekala bych dokonalou psychologii postav a hlavně teda vraha. I když je motivace vraha na konci vysvětlená, jeho profil byl poněkud ošizen. Milostná linka se mi zdála vcelku zbytečná. Líbilo se mi propletení s minulostí a popisy tradic a míst. Největší sympaťák je dědeček :). Další díl trilogie si určitě přečtu.

30.11.2019 4 z 5

Tma Tma Jozef Karika

Pro mě je kniha bohužel spíš zklamání. Po Strachu a Trhlině mi bohužel připadá, že autor používá stále stejný námět, stejné popisy a stejná slova. Takové "nenadchne, neurazí". A to je škoda.

01.02.2019 2 z 5

Skryté zlo Skryté zlo Sandra Brown

Čekala jsem spíš thriller a toto bylo ještě šmrncnuté harlekýnkou, ale na letní dovolenou ideální. Četla se velmi dobře a pořád se tam něco dělo.

08.08.2018 4 z 5