Bašťák komentáře u knih
Po Prstenci byla tato knížka jasná volba. V příběhu Prstence je na první setkání s protektorem Phssthpokem několikrát odkazováno a tady dostanete podrobnosti. Celkově dobrý vhled do životní filozofie Paků Protektorů a historii lidské rasy v Nivenově Známém vesmíru.
Povedený závěr příběhu Prstence a všech kotrmelců Louise Wu a jeho "přátel". Knize velmi prospěl návrat Nivena ke klasické sci-fi ve stylu Neutronové hvězdy a prvního Prstence. Není to tak "fantasy" jako Stavitelé a Pánové a lépe se to čte. Je to zábavné a závěr překvapivý. Zkrátka stet!
Střih a po 23 letech se mírně obměněná výprava opět vydává na Parstenec, aby ten vydal svá tajemství. Neuvěřitelné rozměry Prstence skrývají mnohé a autor toho umí patřičně využít v gejzír těch nejfantastičtějších představ a obrazů. Konečně prozkoumávání prstence dává nějaký smysl. Musím říct, že mě to bavilo nakonec víc než první díl, už jen hledání Centra údržby se promění v neuvěřitelnou záležitost, kdy poslední část knihy jsem doslova zhltnul jako správně uzrálou sci-fi jahodu. Doporučit se dá těm, kdo se správně naladí na Nivenův Známý vesmír a všechna jeho zákoutí.
Slušný nášup k Heechee sáze, ukuchtěný nudícím se vesmírným kuchařem, který jako bokovku ke svým receptům zachrání svět (i když vlastně ne tak úplně :-) Vše se děje jen tak mimochodem, aniž by některý z "hrdinů" měl nějaký světový plán nebo hlavní zásluhu a jen tu a tam probleskne směrem ke čtenáři podstatná informace o Jádře, o zbytku Galaxie, o Heechee i Nepříteli a k tomu ta "zatracená" dilatace času :-) tím chci říct, že ne vše je nutné podrobně dovysvětlit, čtenáři představ si, přemýšlej, domýšlej, sni sám. V tomto vidím mistoství těchto starších autorů sci-fi žánru.
Klasika pro toho, kdo alespoň trochu přičichl ke správě nějakého IT systému :-) S přesahem do počátků kyberšpionáže ve službách tajných služeb. Přečteno vícekrát.
Kniha odpoví na otázku proč se město Jeníkov jmenuje po císařském generálovi z 30 leté války, který bojoval na Habsburské straně, dost možná se zúčastnil bitvy na Bílé Hoře a dostal panství Jeníkov od císaře darem za věrné služby. Doporučuji pro zájemce o místní historii i když postava Martina Maxmiliána svobodného pána z Golče tuto místní úroveň v mnohém překonává. Kniha podrobně mapuje život generála, postupně navštívíme všechna bojiště, jichž se jako voják zúčastnil a následují kapitoly o správě panství Jeníkov a zajímavé jsou i překlady Golčových dopisů a závěť paní Golčové.
Překvapivě dobrá sci-fi s dobře promyšleným příběhem. Po této stránce kniha funguje výborně. Autorův styl je založen na brilantně zvládnutých dlouhých rozhovorech postav, které knize dodávají spád a napětí. Trochu mi vadilo používání slov "vyšukat" a podobně - narážky na sex mi nevadí, ale už takový Heinlein dokázal, že sci-fi může být hodně o sexu a nemusí být vyloženě přisprostlá.... vůbec vyjadřování některých postav je takové "peprnější", zřejmě si to doba žádá, OK. Doufám že bude pokračování...
Co mi trochu vadí je vzhled knihy - přebal je sice parádní, ale samotná kniha je ve tvrdé vazbě čistě černé. Nechápu - tomuto typu literatury přece sluší brožovaný paperback, který člověk "zlomí do kapsy" a jde....
Ačkoliv prof. RNDr. Vladimír J. Krajina (1905–1993) patří bez sebemenších pochybností k největším Čechům 20. století, zná jej u nás pouze několik historiků a botaniků. Krajinovo jméno je přitom symbolem boje proti nacistické a komunistické totalitě, za což se mu uchvatitelé moci po tzv. Vítězném únoru odměnili odsouzením k 25 letům těžkého žaláře a vymazáním z dějin. Autor knihy vojenský historik Jiří Šolc napsal velice kvalitní a čtivé dílo, které mohu zájemcům jen doporučit.
Husitský hejtman Jan Čapek ze Sán mě zaujal zejména proto, že je místy spojen s historií města Kolína a v nepříliš vzdálené obci Sány se možná narodil a psal se po ní. Takže můžeme opatrně říci, že je místním rodákem.
S knihou jsem spokojen. I když v Čapkově životě existuje převažující množství neznámých skutečností a bílých míst, ke kterým neexistují žádné historické prameny, přesto je možné si o jeho osobnosti a historické roli udělat celkem správnou představu. Jak autor v závěru sám uvádí: "kdyby se touto knihou podařilo smít z Jana Čapka ze Sán nálepku "věrolomný zrádce" (od Lipan), byl bych velmi spokojen". A to se myslím celkově podařilo.
Útlá knížka (100 stran) je jen částí z původního díla autorky Too Strong For Fantasy, ale pro českého čtenáře samozřejmě tím nejdůležitějším. Autorka se vyznává ke své lásce k Praze i našemu národu (to se hezky čte) a dává nám nahlédnout do svého vztahu s ministrem Janem Masarykem a tím i do tragických poválečných událostí vedoucích k jeho smrti. Knihu jsem přečetl vlastně dvakrát. Po prvním přečtení jsem zjistil, že vlastně nevím přesně kdo Jan Masaryk byl, proto jsem sáhl po díle pana Kosatíka Jan Masaryk - pravdivý příběh a mnohé z této knihy bylo po druhém čtení rázem jasnější.
U tohoto dílu jsem měl trochu problém udržet pozornost a četl jsem hlavně proto, že mě zajímá, jak životy některých oblíbených postav z předchozích dílů dopadnou. Líbila se mi nejvíce Olbrámkova uherská linie příběhu, vrcholem je zde popis obrany Bělehradu před Turky. To se četlo výborně. S linií českou mám trochu problém, že si vlastně skoro žádné top nevybavuji, snad kromě korunovace krále Jiřího z Poděbrad. Jsem zvědav jak se osudy uzavřou v posledním díle.
A nekonečný příběh pokračuje :-) teď už nelze skončit, je to návykové. --- Na začátku tohoto dílu velké překvapení, po kterém bych měl asi upravit svoji poznámku k předchozímu dílu :-) Zajímavé jsou zmínky událostí ze Slovenska a tažení proti Turkům a ty s Jiřím z Poděbrad. Osobně jsem rád že jedna linie je umístěna na Lichnici a okolí, což je moje oblíbená lokalita. --- Čtenář si při čtení těchto "běžných osudů" lidí z 15. století uvědomí, jak zhoubná může být pro stát a lidské vztahy polarizace společnosti a vzájemná netolerance (tehdy utrakvisté versus katolíci). A že se tento model v dějinách opakuje stále dokola a dokola :(
Tomuto dílu dávám o jednu hvězdu méně. Brisinger má podle mě slabší první polovinu (kromě pasáže boje s Razaky). Závěr je opět výborný, skoro se začínám utvrzovat v tom, že autor je mistr závěrů. Boj draků je parádní a jakým způsobem je čtenáři zprostředkován, to chtělo opravdu notnou dávku invence a představivosti. K tomu Galbatorix a druhý stín, no luxus. Pohádka i pro dospěláky pokračuje...
Pro fanoušky Star Treku, ke kterým se počítám, fajn počteníčko. Díky zhlédnutí seriálu nebyl problém orientovat se v základních postavách a příslušných "reáliích". S tím kniha víceméně počítá, takže není třeba nic dlouho představovat, vysvětlovat. Celkově děj rychle odsýpá, je to řemeslně dobře napsané. Jdu na další díl.
Výborná kniha často citovaná v rozhlasové verzi Toulek českou minulostí. Proto jsem se také rozhodl ji číst. Skvělá je kapitola o smrti Václava III, Albrechta z Valdštejna i ostatní. Kapitola o smrti Ladislava Pohrobka (vzhledem k době vzniku) neobsahuje informaci o výzkumu E. Vlčka, který zjistil, že král trpěl vzácnou formou leukémie. V tomto světle je tato kapitola trochu mimo, nicméně i tak obsahuje řadu zajímavých informací.
Ano, je to takové jednodušší, nicméně oceňuji především popis bojových scén a dobře podanou atmosféru života v legionářském táboře. Dobré
Chcete-li se dozvědět o Petru Vokovi víc, než jen z populární komedie Svatby pana Voka, mohu tuto knihu vřele doporučit. Kromě životního příběhu posledního rožmberského vladaře se čtenář seznámí se situací v Českém království druhé poloviny 16. a začátku 17. století, kdy se vše pod taktovkou náboženské netolerance řítilo do tragédie českého stavovského povstání a třicetileté války.
Kniha seznamuje se životem a dalo by se říci "novodobým objevováním" činů Ireny Sendlerové, které tato odvážná žena učinila pro záchranu 2.500 dětí z varšavského ghetta. Kniha samotná mi přišla v některých kapitolách trochu nepřehledně plynoucí. Jinak velmi, velmi poučné.
Kdo má rád Kutnou Horu, není co řešit. Množství utříděných historických fotografií a skvělý výklad k nim.
Kniha na 180 stranách čtivě shrnuje známá fakta života Karla IV. což se v roce výročí Karlova narození docela hodí. Autor často cituje z kronik a prací historiků což je fajn. Oceňuji kapitolu shrnující staré pověsti a přehled osobností Karlovy doby.