Baushka
![Dopis Alexandrovi Dopis Alexandrovi](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49635/dopis-alexandrovi-beW-49635.jpg?v=1541410010)
Bála jsem se, že knížka bude hrát na city. Jsem velmi ráda, že to tak nebylo. Autorka si vlastně vůbec nestěžuje na útrapný život židovské dívky, naopak dává silně najevo, jak moc je vděčná, za každou pomoc i za štěstí, které v životě měla. Nedává svůj životní příběh na rovinu s příběhy z koncentračních táborů. Jedno slovo, které dle mého nejvíce knížku vystihuje je VDĚČNOST. A já jsem vděčná, vděčná za pana Wintona, vděčná za tuto knížku a vděčná za svobodu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Paměti hraběte d'Artagnana Paměti hraběte d'Artagnana](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185838/pameti-hrabete-d-artagnana-vjd-185838.jpg?v=1590004972)
Pěkná řádka dobrodružství, jsou ale spíše méně akční než u Tří mušketýrů. Co mě ale velmi udivilo, byla míra "kopírování", které se dopustil Dumas. Takhle doslovně přepsané části děje jsem nečekala viz pranice před míčovnou. Jsem zvědavá, zda i v dalších dílech Tří mušketýrů čerpal z těchto pamětí.
Jazykově je knížka trošku hůře čtivá a některé pasáže s líčením, kde kdo koho obléhal, byly značně nepřehledné.
Když to vezmu v celku, jsem spíše spokojená než nespokojená.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vrah ze tmy Vrah ze tmy](https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63932/vrah-ze-tmy-63932.jpg?v=1297443560)
Klasická detektivka, která má spád, podezřelé ale nevinné, viník se odhalí ke konci. Neurazí, nenadchne. Za plus dávám vzpomínání na dobu v koncentračním táboře kapitána Zemana.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sbírka pohádek pro 4leté děti Sbírka pohádek pro 4leté děti](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270065/sbirka-pohadek-pro-4lete-deti-zJw-270065.jpg?v=1446190433)
Četla jsem tedy tříletému drobečkovi, ale ani kdyby byl o rok starší, tak některé pohádky mu přečíst prostě nemůžu. Určitě to nejsou pohádky pečlivě vybírané. Ilustrace jsou pěkné.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Drak Natlučnos Drak Natlučnos](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201569/drak-natlucnos-iSU-201569.jpg?v=1395744323)
Moc hezká dětská knížka, kratší kapitoly s jednoduchým a zajímavým dějem. Líbila se mně i malému.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sběratel Sběratel](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2057/sberatel-1Q7-2057.jpg?v=1551340518)
Zase jeden příběh popsaný ze dvou, naprosto odlišných pohledů. Je zvláštní, že člověk více přilne, a soucítí s pachatelem, než s obětí. Nebo alespoň u mne tomu tak bylo...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rozina Ruthardova Rozina Ruthardova](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36788/rozina-ruthardova-36788.jpg?v=1279037874)
Zajímavě se vyvíjející děj ve skvělém popisu doby a tehdejší společnosti. Charaktery osob mohly být košatější, jejich popisy se spíše opakují, než aby se rozvětvovali.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Larva Larva](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31554/larva-oYb-31554.jpg?v=1551339938)
Jeden příběh popsán z pohledu několika očí, lži a výmysly je od sebe odlišují a dělají je zajímavější. Bohužel, logického konce se čtenář nedočká.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)