BlueMind18 BlueMind18 komentáře u knih

20 případů státního zástupce na okrese 20 případů státního zástupce na okrese Adéla Rosůlek

Na začátku roku rozhodla prokousat novým ÚZ trestních předpisů, což je aktivita, kterou nepodnikám příliš horlivě, protože je tak narušována moje mentální mapa, kde jaké ustanovení najdu v předchozím vydání papírového ÚZ. Při počátečních úhybných manévrech jsem narazila na tuto knihu, volně přístupnou v ASPI a i když jsem nakonec přečetla o sto stran více (spolu s ÚZ), než jsem zamýšlela, nelituji. Kniha je napsána právním jazykem, nicméně s citem vyhmátnout kus příběhu člověka, který je aplikaci trestního předpisu podrobován. Jen mi trochu vadil na můj vkus až příliš nekritický postoj k zostřené aplikaci ustanovení § 205 odst. 2, 4 písm. b) t.z. v časech covidových, kdy se návrh na potrestání za ukradenou housku recidivistou/recidivistkou nepodával, ale za ukradený krém již ano (?). Ačkoli až po vydání této knihy velký senát trestního kolegia NS zaujal poněkud jiný postoj k zostřené aplikaci § 205 odst. 2, 4 písm. b) t.z (sp. zn. 15 Tdo 110/2021, 16. 3. 2021), stejně nechápu, proč ve věznici musí někdo skončit kvůli takovým hloupostem jako je krádež krému (nemluvě o tom, že denní náklady na pobyt takové osoby ve vězení několikanásobně převyšují hodnotu ukradeného zboží), byť se jedná o recidivy. Knihu bych doporučila (nejen) právním čekatelům, ale i všem, kteří si v rámci osvěžování předpisů trestního práva, chtějí strohou řeč právních předpisů zasadit do reálného kontextu jejich skutečné aplikace vycházející ze zkušenosti okresní státní zástupkyně.

30.04.2023 4 z 5

Dusím se ve vlastní šťávě Dusím se ve vlastní šťávě Betty MacDonald

Autorčino vyprávění o životě na ostrově Vashon s druhým manželem Donem a dvěma dospívajícími dcerami. Nejvtipnější kapitola byla podle mého názoru Dospívání aneb Posílám k vám Imogenu, přijedu si pro ni, až jí bude třicet. Trable s puberťáky jsou vděčné téma.

01.09.2024 3 z 5

Kondor Srandovič Kondor Srandovič Tamara Halasová

Memoárová kniha zachycující vzpomínky autorky (roč. 1932), která se narodila do rodiny Volyňských Čechů, na její dětství na východní Ukrajině až po návrat v březnu v roce 1947 do Československa. Vyprávění rozdělené do jednotlivých kapitol či příběhů mnohdy určité skutečnosti opakuje, avšak obsahuje i některé příběhy, které mají literární potenciál, podle mého názoru, překračující výrazně memoárovou formu (např. Miňka se musí zabít,aneb Co znamená vojennizacija“, Putování s uzeným prasetem aj.).

Kniha obsahuje skutečnosti zajímavé i ze sociologického či historického hlediska. Namátkově uvádím:
„V rámci boje proti náboženskému tmářství jsou již začátkem roku 1930 sovětskou vládou přísně zakázány veškeré církevní obřady: svatba, křest, pohřeb. Z většiny kostelů jsou odstraňovány kříže, duchovní jsou zatýkáni a vsazováni do vězení. Postupně je hodně kostelů zbouráno, přeměněno na sklady nebo kluby (například polský katolický kostel v Pulinu), nebo jsou z nich kolchozní sýpky.
Manželský svazek doznává velké volnosti, zejména v období, kdy dosahuje vrcholu tzv. „svobodná láska“. Ve městech jsou již dříve zřízeny tzv. ZAGSy, které slouží k registraci manželství, říká se tomu familiárně: zapsat se. Nyní stačí, když dvojice přijde a oznámí, že se chtějí „zapsat“. Úředník jim vydá potvrzení o manželství. Na druhé straně tyto ZAGSy slouží i ke zrušení manželství. Opět stačí, když se dvojice dostaví na úřad, do týdne nebo třeba za dva dny po „zapsání se“, a oznámí, že si to rozmysleli a rozhodli se „rozepsat“. A manželství je rozregistrováno, zrušeno. Jenže mnozí manželé se rozejdou, aniž by se rozregistrovali, a pak se jinde „zapíšou“ s někým jiným. Nikdo není stíhán pro bigamii. Tato „manželství“, která vedou k jedinému – k bájené nezodpovědnosti, mají velice brzy i jiné následky. Ty se dostavují v obrovském měřítku – celé tlupy „bezprizornikov“, dětí bez rodičů, se potulují po městech a sovětské úřady si s nimi nevědí rady. “ (str. 294/295)

Zajímavé také zkušenosti se znárodňováním, s nímž mnozí Volyňští Češi učinily dvojí zkušenost, jednou na východní Ukrajině spadající od 20. let 20. století a násl. pod SSSR, podruhé po svém návratu do Čech.

„Ale pak přišlo znárodnění. V roce 1949 se začalo mluvit o založení JZD. Jedním z nejvášnivějších aktivistů byl náš soused pan Havelka. O společném hospodaření přesvědčoval našeho tatínka velice naivními argumenty, spíše směšnými. Tvrdil, jaké to bude mít výhody: „Podívej, Tondo, dostaneš chuť na řízky, tak prostě řekneš – potřebuju prase. A vedení JZD ti dá vykrmeného pašíka. A máš to bez práce.“ Pan Havelka pozapomněl, že my jsme společné hospodaření poznali již na Okolku. Ale snad měli ti aktivisté tak mdlé mozky, že tomu všemu snad i věřili, že totiž bude něco, např. JZD vzkvétat samo od sebe, bez fyzického přičinění. Však asi proto ty výsledky společného hospodaření v JZD vypadaly tak, jak vypadaly. Zejména v 50. letech 20. století.“

Tak je vidět, že mdlost mozků některých aktivistů, ať už jakéhokoli ražení, vykazuje historicky setrvalou tendenci. Obávám se, že vzrůstající.

25.11.2023 5 z 5

Šumava - Mezi dvěma národy Šumava - Mezi dvěma národy Robert Steun

Jde o knihu ze soudky malé vs. velké dějiny. Někdo možná shledá příběh Roberta Steuna, nejdříve lesního adjunta, policisty a agenta československé zpravodajské služby, pak jen policisty a nakonec znovu lesníka, málo strhující či název zavádějící, já oproti tomu oceňuji autentičnost výpovědi moudrého člověka, jeho vnímání velkých i malých událostí.

Nadto v neposlední řadě oceňuji tu práci, kterou si dala jeho vnučka s tím, že popsané listy jeho vzpomínek shromáždila, nechala je přeložit z němčiny do češtiny a zasloužila se o jejich předložení v knižní podobě i širšímu okruhu čtenářů.

Zaujalo mě, že jedním z působišť autora coby lesníka byla obec Lauterbach (Čistá). Je to jedna ze zaniklých obcí, nedaleko obce Krásno v okrese Sokolov, když tudy pojedete dnes, ani nepoznáte, že tam někdy nějaké město bylo, najdete tu jen pamětní desku a nedaleko důl Jeroným, kde se kdysi těžil cínovec (kasiterit). Robert Steun na straně 353 píše: "Brzy po našem odjezdu se ve městě Lauterbach začala konat velká vojenská cvičení, při nichž bylo město téměř úplně zničeno děly, tanky a bombami z letadel. Často jsem pak projížděl na motorce svým lesem a v jasu večerního slunce zdáli pozoroval a upřímně litoval osud tohoto nesmyslně zničeného města. Na místech, kde dříve býval život, nebylo nic jiného než trosky. Ale s Lauterbachem nebylo ještě ničení skončeno. Stejný osud postihl i obce Frohnau, Lobs, Ebnet, Perlsberg, Kohling, Steinbach, Neudorf, Sangerberg, Birndorf a ještě další, která mě v tomto okamžiku nenapadají. Celkem bylo zničeno 14 obcí a 1 město. 28 000 hektarů orné půdy v těchto místech zůstalo ladem a již nebylo dále obděláváno. Ani mrtví na hřbitovech již neměli mít klid, protože pomníky byly rozkradeny a převezeny do vnitrozemí. ..."

06.08.2023 4 z 5