bouncer komentáře u knih
Trochu slabší než první díl Císař. Stále jde o pěkný historický román a s menologiem si autor dal dost práce (líbila se mi provázanost s přílety komety). Postavy však jsou trochu slabší a je těžší sledovat jejich rodové linie vzhledem k příběhu.
Ústřední povídka "Snad ti nedělají starosti cizí názory" je naprosto skvělá a i další kratší povídky z Feynmanova života jsou velmi dobré, bohužel vyprávění z jeho působení v komisi NASA při vyšetřování havárie Challengeru bylo spíše zklamáním.
Magická pohádka. Viděl jsem dříve film, ale čtení knihy nelituji. Nabízí trochu jiný pohled a v mnoha ohledech je lepší než film, který to bere řadou zkratek, aby byl přístupnější (což je ale pochopitelné).
Ve výsledku musím říct, že mě to vzalo víc než všechny knihy ze série Píseň ledu a ohně - ten komornější přístup s jedním hrdinou je silnější a lépe čtivý než přeskakování mezi deseti různými liniemi děje s velkým množstvím postav. Mimochodem pro informaci - jedná se o sbírku 3 povídek napsaných v různém období autorovy tvorby, přesto k sobě perfektně sedí.
Asi nejméně čtivá knížka, kterou jsem od Baxtera četl. Nápad vcelku dobrý, zpracování trochu horší a bohužel smutné a dost drsné čtení není pro každého.
Hodnocení spíše 4,5*. Baxter upustil od sci-fi a napsal celkem rozsáhlý historický román (tedy sérii, abych byl přesný). Jak je u Baxtera zvykem, je to čitelné, až skoro návykové.
Velmi dobré pokračování a prohloubení myšlenky Dlouhé Země... nemůžu se dočkat dalšího dílu.
Jelikož jsem fanoušek obou autorů, tohle byla povinnost si přečíst a výsledek dokonce předčil očekávání - geniální sci-fi! Možná trochu chápu rozčarování fanoušků Pratchetta, tohle není fantasy, natož humorné fantasy, a mám takový dojem, že většina knihy je práce Baxtera, přesně to odpovídá jeho stylu - možná mělo Pratchettovo jméno přilákat více čtenářů (to se, zdá se, povedlo) nebo dodal pár nápadů a za to se dostal na obálku. Těžko říct, každopádně dobré sci-fi, čitelné a silné ve vytvoření svého "světa".