Boženka2 komentáře u knih
Kniha se nečte úplně lehce, chvílemi jsem trochu tápala, ale to nevadí. Strhující popisy plavby po mořích celého světa, těžké dřiny a života námořníků. Krásné vypravování příběhu hlavního hrdiny a spousty dalších lidí.
Pro mě další poklad nalezený v knihbudce.
Vypravování dospívající dívky zasazené do kouzelné přírody belgického venkova konce 19.století. Na pozadí úchvatných popisů přírody, střídání ročních období, života vlámské vesnice se odvíjí příběh nedovolené lásky mladé, vdané ženy a obyčeného venkovského zahradníka. Dívka vyrůstá v rodinném prostředí, které je prostoupeno laskavostí a vlídností jejích rodičů, nejen k jejich dcerce, ale všem lidem z jejich okolí. Včetně paní Orfy a jejího milence, což v té době určitě nebylo obvyklé.
Celá kniha působí až magicky, krásné čtení.
Krásná kniha, která mi po letech připomněla tuto skvělou herečku. Vzpomínky přicházejí jak chtějí, tak, jak to vzpomínky dělají. Liv je zapisuje, přidává svoje úvahy, vyznání a pocity.
Proměny ukázaly citlivou, inteligentní a láskyplnou ženu.
Už jsem si připravila její filmy, teď je budu vidět trochu jinýma očima.
Další příjemné překvapení z knihbudky. Vzpomínky na kruté události, které vedli k ohromné migraci, potíže utečenců i potíže s nimi. Zneužívání této hrůzy k politickým spekulacím, stejné před sto lety, jako dnes.
Současně krásný a dojemný příběh o lásce, obětavosti i obyčejném životě. Úžasné popisy moře, krajiny, těžké práce, starostí i radostí.
A to všechno je prostoupeno pohádkovou atmosférou starých bájí.
Já jsem se tedy moc nepobavila. Občas trocha suchého humoru, spousta divných souvětí, která jsem musela číst vícekrát a stejně nevím, co chtěl autor říci. Možná jeho rozhněvanost pramenila z toho, že se k ničemu nedovedl postavit jako chlap, jenom se šklebit a dělat trapné naschvály. Nevím, proč by takový člověk měl učit na vysoké škole. Vlastně to sám nechtěl, ale co vlastně chtěl...?
Knihu jsem dočetla jenom s největším sebezapřením a už nikdy po žádné knize tohoto autora nesáhnu.
V poslední době jedna z mých oblíbených autorek. Podrobný popis zvyků, oblékání, stravování a vůbec života v polovině 19. století na malém městě i na venkově. To celé zabalené do romantického příběhu, který většinou dobře dopadne. Takže pro mě cenné poučení a zároveň oddychová četba.
Měla jsem problém knihu dočíst. Zdá se mi, jako kdyby se pořád opakovalo to samé.
Myslím, že hlavní hrdina miloval hlavně sám sebe. Možná to na mě bylo moc složité.
Každopádně vracím do knihbudky.
Zase jsem našla poklad v knihbudce. Krásné vypravování o krásné zemi, krásných lidech, zvířatech, rostlinách. Nepodezírám autora z vědomého drancování přírody, věřím, že ho vedl upřímný zájem o přírodu. Byla jiná doba a dnešní pohled je také jiný.Teprve při čtení jsem si vzpomněla na film O mé rodině a jiné zvířeně, podle stejného autora. Hned jsem se na něj znovu podívala. Musím si přečíst i knihu a další knihy pana Durrella.
Kniha je psaná zajímavou formou. Vypravování jednotlivých aktérů, jejich názory na události i na sebe navzájem. Příběh se mi moc líbil a přečetla jsem jej s chutí.
Místy jsem se trochu ztrácela, protože autor občas některé myšlenky nedopověděl, a já jsem si je nedokázala domyslet. Ale knihu jsem přečetla s chutí, zajímavé povídání o poměrech v Polsku těsně po druhé světové válce.
Samotný Gösta Berling mi k srdci nepřirostl, ale celkově jsem touto knihou okouzlená.
Lidské příběhy, ságy, příroda, myšlenky, ani nedokážu popsat svoje pocity. Autorka se narodila skoro o sto let dříve než já, ale její úvahy mi připadají úplně současné.
Zase jedna z knih, které vypravují o starých časech, o tom, čím se lidé zabývali, čím se trápili, z čeho se radovali. Na rozdíl od Sklářů se mi tato zdála trochu zdlouhavá, ale přesto jsem ji přečetla s chutí a bavila mě.
Nechápu, proč jsem se této knize celý život vyhýbala. Teď mi ji půjčila vnučka a já jsem ji přečetla jedním dechem.
Autor spojil genealogické pátrání po předcích s vyprávěním o jejich životě. Moc hezké čtení pro každého, koho zajímá, jak asi žili jeho dědové.
Velice zajímavá kniha. Bohužel si myslím, že ti, kterým hrozí některá z popsaných nebezpečí, si to nejsou schopni uvědomit. Tak jako obdivovatelé diktátorů a podporovatelé diktatur, si i dnes mnozí, kteří se nechají ovlivnit neustále opakovanými pravdami, myslí, že jednají správně. Mám na mysli štvaní proti lidem, kteří mají jiný názor na péči o svoje zdraví, nebo každodenní články o hrozbě některých zemí jiným zemím.
Snad to všechno dobře dopadne...
Je pravda, že jsem nemohla přestat číst, dokud jsem knihu nedočetla. Ale vlastně nevím proč. Asi to na mě bylo příliš komplikované, ale já skutečně nevím, o čem to bylo.
Když o tom tak přemýšlím, napadlo mě, stejně jako autorku, že je mi to vlastně jedno.
Kniha mě bavila, střídání dějů moc pěkné, jenom všechno dost rozvláčné. Stará paní se mi nezdála až tak moc hodná, ale mám ráda popis doby a míst, o kterých moc nevím a toto bylo v knize skvělé.
Knihu jsem dočetla hlavně ze zvědavosti, jestli se objeví něco nového. Ne, pořád stejné popisy neuvěřitelně úžasných aktů...A obálka téměř odporná.