Boženka2 komentáře u knih
První dva díly trilogie mě uchvátily, vypravování o těžkém dětství, neuvěřitelně hodné a skromné babičce, přírodě, vztazích mezi lidmi. Bohužel Moje univerzity mě nebavily, chápu, že je to obraz předrevolučního Ruska, ale politika je divná - to co se dneska zdá jedině správné a nezbytné, je po čase prohlášeno za zločin a často i naopak.
Podle obálky jsem čekala něco jiného, ale nakonec jsem knihu s chutí dočetla. Některé povídky mi připadaly skvělé, jiné trochu méně, ale nevadí. Pošlu ji dál, aby pobavila další lidi.
Pokud se jedná o skutečné příběhy, jak je uvedeno, tak nechápu, jak může autor o někom tak ošklivě mluvit. Výrazů jako vyžírka, přežrala se a pod. mám z této knihy nadosmrti dost. Hloupá, zbytečná kniha. A mimořádně škaredé ilustrace. Ostatním dílům tohoto autora se budu vyhýbat.
Asi nebudu číst všech šest dílů, ale je to příjemné, oddechové čtení. Hlavně mě zaujala postava autorky, musela to být velice zajímavá osobnost.
Moc hezká kniha, smutná, ale nechybí v ní ani naděje.
Kniha o těžkém životě, o lásce, naději, často i beznaději. O kráse i krutosti Šumavy. Je to moje první seznámení s dílem Karla Klostermanna, ale určitě ne poslední.
Moje oblíbená kniha o Boženě Němcové. Autor se zabývá jednak rozsáhlým dílem B.N.,i jejím soukromým životem od dětství. Popisuje její život věcně, podle dostupných dokumentů, dopisů a vzpomínek, ale přitom velice vlídně.
Škoda, že tuto knihu asi nečetly autorky televizního seriálu Božena. Potom by v něm bylo více laskavosti a méně senzacechtivosti.
Božena Němcová si přála narodit se znovu asi za dvě stě let a tak si říkám, že možná už někde vyrůstá krásné děvčátko se zelenýma očima a z celého srdce mu přeji, ať to tentokrát dopadne lépe.
Další kniha, ke které jsem se vrátila pod trpkým dojmem z televizního seriálu. Do dneška mě nevyřešené tajemství zrození Boženy Němcové uchvacuje a možná je v něm ukryto i vysvětlení jejího těžkého údělu. Krásná kniha s mnoha portréty a dalšími dokumenty.
Tuto knihu mám v knihovně už řadu let. Je napsaná s repektem k osobě Boženy Němcové i k dostupným informacím. Jako ostatně i další životopisné knihy pana Ivanova. Nyní jsem si ji musela znovu přečíst, abych spláchla hořký pocit z televizního serálu Božena.
Hezký příběh z jiného konce světa, další z mých nálezů v knihbudce.
Knížku jsem si donesla z knihbudky a ještě ten den jsem ji měla přečtenou. Milý, klidný příběh, nechybí ani trocha romantiky. Moc hezké. Pošlu ji zase dál, aby mohla potěšit více lidí.
Pro mě je to jedna z knih, kterou sice přečtu se zájmem, ale hned na ni zapomenu a nevracím se k ní.
Hezká kniha, krásné ilustrace, zvláštní příběh. Pobavila mě i mého vnuka.
Kniha o časech a místech, o kterých toho moc nevím. Krásné popisy krajiny, přírody a lidí. Zajímavé postřehy ze života rodin na farmách i v městečku. Hezké, klidné čtení.
Kniha jsem našla v knihobudce na zahnání nudy, ale mile mě překvapila. Popis života na vesnici, jak ho znám z vypravování rodičů a prarodičů. Dřina, bída, trápení a po druhé světové válce naděje v nové zřízení. Podáno věcně, bez obvyklého patosu. Včetně nejistoty a pochybností.
Nejsem velkým přítelem rozsáhlého filozofování a přemílání několika témat dokola. Příběh je pěkný, až na hrdinovu životní lásku a jeho nepoučitelnost. Popis doby a prostředí skvělý.
Nemohla jsem se zorientovat v čase, místech ani osobách, ale přesto nemohu říct, že mě kniha nebavila. Jenom jsem jí moc nerozuměla.
Skvěle jsem se pobavila, hned si musím sehnat druhý díl.