Boženka2 Boženka2 komentáře u knih

Trilogie Trilogie Maxim Gorkij (p)

První dva díly trilogie mě uchvátily, vypravování o těžkém dětství, neuvěřitelně hodné a skromné babičce, přírodě, vztazích mezi lidmi. Bohužel Moje univerzity mě nebavily, chápu, že je to obraz předrevolučního Ruska, ale politika je divná - to co se dneska zdá jedině správné a nezbytné, je po čase prohlášeno za zločin a často i naopak.

04.08.2021 4 z 5

Strážce stromů a jiné povídky Strážce stromů a jiné povídky Martin Rosocha

Podle obálky jsem čekala něco jiného, ale nakonec jsem knihu s chutí dočetla. Některé povídky mi připadaly skvělé, jiné trochu méně, ale nevadí. Pošlu ji dál, aby pobavila další lidi.

05.07.2021 3 z 5

Božka Božka Ivo Toman

Pokud se jedná o skutečné příběhy, jak je uvedeno, tak nechápu, jak může autor o někom tak ošklivě mluvit. Výrazů jako vyžírka, přežrala se a pod. mám z této knihy nadosmrti dost. Hloupá, zbytečná kniha. A mimořádně škaredé ilustrace. Ostatním dílům tohoto autora se budu vyhýbat.

05.07.2021

Prdel! Prdel! Nela D. Aston

To nedočtu...

29.06.2021

Do panského stavu - svazek první Do panského stavu - svazek první Marie Popelková

Asi nebudu číst všech šest dílů, ale je to příjemné, oddechové čtení. Hlavně mě zaujala postava autorky, musela to být velice zajímavá osobnost.

28.06.2021 5 z 5

Podlaha z trávy, strop z hvězd Podlaha z trávy, strop z hvězd Iva Tajovská

Moc hezká kniha, smutná, ale nechybí v ní ani naděje.

08.06.2021 5 z 5

V srdci šumavských hvozdů  (11 povídek) V srdci šumavských hvozdů (11 povídek) Karel Klostermann

Kniha o těžkém životě, o lásce, naději, často i beznaději. O kráse i krutosti Šumavy. Je to moje první seznámení s dílem Karla Klostermanna, ale určitě ne poslední.

10.04.2021 5 z 5

Božena Němcová Božena Němcová Václav Tille

Moje oblíbená kniha o Boženě Němcové. Autor se zabývá jednak rozsáhlým dílem B.N.,i jejím soukromým životem od dětství. Popisuje její život věcně, podle dostupných dokumentů, dopisů a vzpomínek, ale přitom velice vlídně.
Škoda, že tuto knihu asi nečetly autorky televizního seriálu Božena. Potom by v něm bylo více laskavosti a méně senzacechtivosti.
Božena Němcová si přála narodit se znovu asi za dvě stě let a tak si říkám, že možná už někde vyrůstá krásné děvčátko se zelenýma očima a z celého srdce mu přeji, ať to tentokrát dopadne lépe.

Tajemství Barunky Panklové Tajemství Barunky Panklové Helena Sobková

Další kniha, ke které jsem se vrátila pod trpkým dojmem z televizního seriálu. Do dneška mě nevyřešené tajemství zrození Boženy Němcové uchvacuje a možná je v něm ukryto i vysvětlení jejího těžkého údělu. Krásná kniha s mnoha portréty a dalšími dokumenty.

08.02.2021 5 z 5

Zahrada života paní Betty (později Boženy N.) Zahrada života paní Betty (později Boženy N.) Miroslav Ivanov

Tuto knihu mám v knihovně už řadu let. Je napsaná s repektem k osobě Boženy Němcové i k dostupným informacím. Jako ostatně i další životopisné knihy pana Ivanova. Nyní jsem si ji musela znovu přečíst, abych spláchla hořký pocit z televizního serálu Božena.

Zloději slonů Zloději slonů Vladimír Šustr

Hezký příběh z jiného konce světa, další z mých nálezů v knihbudce.

Delfín Delfín Eric Lambert

Knížku jsem si donesla z knihbudky a ještě ten den jsem ji měla přečtenou. Milý, klidný příběh, nechybí ani trocha romantiky. Moc hezké. Pošlu ji zase dál, aby mohla potěšit více lidí.

07.02.2021 5 z 5

34 dní 34 dní Anita Waller

Pro mě je to jedna z knih, kterou sice přečtu se zájmem, ale hned na ni zapomenu a nevracím se k ní.

28.12.2020 3 z 5

Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení Philip Pullman

Hezká kniha, krásné ilustrace, zvláštní příběh. Pobavila mě i mého vnuka.

21.08.2020 5 z 5

Liljecronův domov Liljecronův domov Selma Lagerlöf

Pro mě příliš romantické, ale milé.

14.08.2020 3 z 5

Moje Antonie Moje Antonie Willa Cather

Kniha o časech a místech, o kterých toho moc nevím. Krásné popisy krajiny, přírody a lidí. Zajímavé postřehy ze života rodin na farmách i v městečku. Hezké, klidné čtení.

13.08.2020 5 z 5

Venkovan Venkovan Bohumil Říha

Kniha jsem našla v knihobudce na zahnání nudy, ale mile mě překvapila. Popis života na vesnici, jak ho znám z vypravování rodičů a prarodičů. Dřina, bída, trápení a po druhé světové válce naděje v nové zřízení. Podáno věcně, bez obvyklého patosu. Včetně nejistoty a pochybností.

19.07.2020 5 z 5

O údělu člověka O údělu člověka William Somerset Maugham

Nejsem velkým přítelem rozsáhlého filozofování a přemílání několika témat dokola. Příběh je pěkný, až na hrdinovu životní lásku a jeho nepoučitelnost. Popis doby a prostředí skvělý.

30.04.2020 5 z 5

Tichá dívka Tichá dívka Peter Høeg

Nemohla jsem se zorientovat v čase, místech ani osobách, ale přesto nemohu říct, že mě kniha nebavila. Jenom jsem jí moc nerozuměla.

20.04.2020 3 z 5

Glennkill – ovce vyšetřují Glennkill – ovce vyšetřují Leonie Swann

Skvěle jsem se pobavila, hned si musím sehnat druhý díl.

20.04.2020 5 z 5