carcassonna carcassonna komentáře u knih

Zasvěcená Zasvěcená Amanda Yates Garcia

Dávam jednu hviezdu za obálku, inak to bola totálna skomolenina. Už od prvej stránky bolo jasné, že autorka nevie písať, alebo možno vie, ale podla mňa tlačila príliš na pílu. Ďalšia vec, chýba tomu určitý naratív. Témy, čas, postavy, alebo dej tu skákali z jedného miesta a času na druhý, že mi to nedávalo zmysel. Všetko bolo akoby vytrhnuté z kontextu, neprepojené, neviete, či to čo opisuje sú jej predstavy, alegórie alebo tomu naozaj verí, že sa to stalo. Tá magická stránka, ktorá má byť hlavnou témou, tu je na okraji, a preto mám problém veriť tomu, čo tu popisuje. Je to hlavne o jej traumách, autorka má s veľkou pravdepodobnosťou aj nejaký mentálny problém a možno by jej pomohla terapia (?), čo je v poriadku, ak by od začiatku bolo jasné, že to bude o tom. Kniha však názvom láka na niečo iné, než o čom to v skutočnosti je, a bohužial to zlyháva ako v podobe memoáru, tak v podobe spirituálnej knihy, lebo sa snaží spojiť v jej prípade dve odlišné veci a vo výsledku Vám tak ani jedno nič nedá. Myslím si, že dovod, prečo bola táto kniha vybraná a preložená, napriek tomu, že existujú lepšie, je ten, že to má všetky populárne témy ako anti-patriarchát, feminizmus, LGBT, trauma a na každej stránke je to nasilu pretláčané. Ak hladáte zaujímavé "počtení" o živote modernej čarodejky, toto to nie je.

25.02.2024 1 z 5

Imunita - Cesta dovnútra záhadného systému, ktorý vás drží nažive Imunita - Cesta dovnútra záhadného systému, ktorý vás drží nažive Philipp Dettmer

Parádna kniha, krásne ilustrácie (od tvorcov Kurzgesagt videí). Odporúčam všetkými desiatimi :-)

16.02.2024 5 z 5

Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Títo dvaja - Harry a jeho žena - sú samá dráma. A navyše častokrát kompletne vymyslená dráma. Čítala som Pomstu od Toma Bowera, ktorý krásne vykreslil osobnosť Harryho ženy - jej manipulácie, to ako sa za každú cenu snažila dostať do pozornosti médií, aké taktiky používala (a stále používa)... Takže po prečítaní tejto knihy mi ostala iba pachuť rozmaznaného, zmäteného, mentálne nestabilného chlapa, ktorý nie je dosť inteligentný na to, aby pochopil, že je manipulovaný a neschopný prevziať zodpovednosť za svoje činy (on aj jeho showgirl iba obviňujú každého, kto neskáče, ako chcú a kto ich prekukne). Zážitky tu opisované sa zdajú byť prekrútené tak, aby sedeli "autorovým" motívom. Chcel súkromie, nebol šťastný, vypadol, fajn, ale nech už radšej nič nepíše, lebo je to iba samé fňukanie. A štýl, akým je to celé písané, tomu tiež nepomohol.

07.02.2024

NeuroKmene NeuroKmene Steve Silberman

Silberman venoval výzkumu 15 rokov a v tejto knihe krásne a komplexne zhrnul históriu, profily osobností ako Henry Cavendish, Leo Kanner alebo Hugo Gernsback, ako Lorna Wing prišla s názvom spektrum - lebo jej to pripomínalo dúhu, že autizmus je niečo individuálne, multidimenzionálne a rozmanité, že ľudia s týmto postihnutím potrebujú celoživotnú podporu a nie snahy o vyliečenie/napravenie . Je smutné, že v knihe je popísané, že s individuálnym prístupom prišli lekári, už keď sa diagnóza objavila prvý krát, ale rokmi sa to zvrátilo, prekrútilo a pristupuje sa k autizmu s definitívnou nálepkou niečoho, čo sa nedá vylepšiť, čomu sa nedá pomoct. Odporúčam hlavne rodičom, aby si knihu prečítali, aby pochopili, skôr než pôjdu za "odborníkmi".

08.01.2024 5 z 5

Eleonora Akvitánská. Vláda lvů Eleonora Akvitánská. Vláda lvů Mireille Calmel

Nečítalo sa to dobre. Mala to byť historická fikcia - aspoň podľa názvu, ale bola to zmeska fantasy, romantiky a na pozadí sa odohrávali nejaké historické udalosti, ale boli len kulisou, vrátane Eleanory. Celé to bolo hrozne povrchné.

30.12.2023 1 z 5

Prevence a účinné řešení šikany Prevence a účinné řešení šikany Lenka Bittmannová

Toto bola najsmutnejšia kniha, akú som kedy čítala - skoro na každej stránke je kazuistika, ktorá láme srdce.

18.12.2022 5 z 5

Tajemství přirozené výchovy: Co nás tradiční kultury učí o výchově šťastných dětí Tajemství přirozené výchovy: Co nás tradiční kultury učí o výchově šťastných dětí Michaeleen Doucleff

Začalo to sľubne a zaujímavo, ale čím ďalej čítate, tým viac je to len "snůška keců"...

13.11.2022 1 z 5

Strašidýlko Stráša Strašidýlko Stráša Alena Mornštajnová

Synov komentár, keď sme to dočítali: "Mama, to bolo
o ničom. Šak sa tam nič nedialo." Mal pravdu. Čítala som práce tretiakov, ktorí mali vymyslieť príbehy na vyjmenovaná slova a niektré z nich by pani spisovateľku "strčili do vačku". Ilustrácie v knihe sú tiež, akoby ich robilo decko zo základky - hlavne tá mačka.

12.11.2018 1 z 5

Frankieho otázky před spaním Frankieho otázky před spaním Kate De Goldi

Do čítania som sa musela nútiť. Dej bol naťahovaný zbytočnými opismi a myšlienkovými pochodmi.. Vždy, keď sa rozbehol nejaký rozhovor (alebo čokoľvek, kde sa aspoň niečo dialo), bol "uťatý" opisom niečoho nepodstatného. Príbeh mal potenciál byť zaujímavým a mohol ukázať, že aj detský svet je popretkávaný problémami, ale mala sa zvoliť iná forma aj vzhľadom na to, že kniha je určená práve mladším čitateľom. Určite by som im to neodporučila, pretože to nemá potrebnú "šťavu" na to, aby to decká zaujalo.

21.11.2017 2 z 5

Oči modrého psa Oči modrého psa Gabriel García Márquez

Súhlasím, že to boli fantasmagorie a navyše totálne morbídne. Mne sa už v prvej poviedke dvíhal žalúdok, ale skúšala som ďalej - a nič. Možno tam boli niektoré veci pekne napísané, ale
u mňa to prebil pocit, že je to hlavne nechutné. Pán Márquez má na svojom konte aj pekné
a príjemné čítanie. Toto to však nie je.

07.03.2017 2 z 5

Skleněný palác Skleněný palác Amitav Ghosh

Na začiatku to bolo sľubné, asi prvých 100 strán. Hovorila som si, že autor celkom dobre píše a bola som nadšená. Historická fikcia ma baví, lebo obsahuje informácie a zábavu. V tomto románe boli sprvu oba aspekty. Po čase to ale začalo zadrhávať. Autor mal pravdepodobne len hrubý náčrt, ako sa budú postavy vyvíjať, čím si prejdú a aké historické udalosti ich na tejto ceste postretnú, ale akoby to nemal prepracované do detailu. Vo výsledku to pôsobilo plocho, umelo, nesúrodo. Napríklad sa rozhodol, že hlavný hrdina zbohatne, dal tam trochu "obkecávačky" od nejakých vedľajších postáv o tom, ako by to nemal robiť, že je to ťažké, ale on do toho išiel a zrazu všetkých prekvapil tým, ako sa vyšvihol. Bez vysvetlenia, bez nejakej snahy,či vývoja. Jednoducho len tak. A takýchto momentov tam bolo veľa.
Autor sa snažil na malý priestor napasovať mnoho vecí, ale spolu to nefungovalo. Postavy bez charakteru, udalosti v ich živote nezáživné a nasilu vmontované do tých historických. Keď história s fiktívnym príbehom neplynie tak hladko, že čitateľ ani nepostrehne, že dej beží a zároveň sa niečomu priúča (tu tie skoky boli príliš zjavné), potom je lepšie si prečítať dobre prepracovaný príbeh s náznakom histórie, ktorá keď čitateľa zaujme, sám si ju vyhľadá v inej čisto historickej knihe.
Za mňa je toto slabšia trojka, ktorú dávam za snahu autora päť rokov zbierať informácie a za skutočnosť, že som sa aj niečomu priučila, avšak potešenie z knihy mi chýbalo.

21.02.2017 3 z 5

Ohnivý tygr Ohnivý tygr Tracy Chevalier

Musím sa pridať k tým, čo hodnotia knihu nižším počtom. Veľmi sa mi páčila Dívka s perlou,ale toto sa s tým nedá porovnať. Príbehu chýbal život, postavy sa nevyvíjali, dej bol predvídateľný a nudný a historické udalosti - tých tam bolo poskromne a pôsobili mdlo.
Len jazyk a sem tam nejaký opis bol výstižný a pekný.
Škoda, že nie je viac jej kníh preložených. Napríklad Remarkable Creatures bol fajn príbeh.

08.02.2017 2 z 5

Nebudu nenávidět Nebudu nenávidět Izzeldin Abuelaish

Smutné čítanie, aj to video na youtube. Veľká časť knihy je venovaná jeho ceste za úspechom, ako to dosiahol, kde všade bol, v podstate na úkor rodiny, veď aj vlastné deti ho pomaly nepoznali, ale ku koncu priznal, že bol sebecký.
Myšlienky aplikovateľné na všetky konflikty, nielen ten izraelsko-palestinský. Trochu sa opakoval, ale nevravel zle, navyše aj to s akou vervou sa pustil do štúdia a nakoniec to dotiahol kam chcel, to, že sa zasadzoval za práva a vzdelanie žien a to, že všetky národy sú si rovné a mali by spolu vedieť koexistovať v láske, bolo inšpiratívne. Avšak ktovie, či jeho dom neodpálili práve preto, že príliš vytŕčal z davu a propagoval myšlienky nezlučiteľné
s presvedčením a vierou väčšiny.

04.02.2017 4 z 5

Moje rodinné album Moje rodinné album Eva Chupíková

Nie je klasická kniha s textom, ale je to veľmi pekná, záznamová kniha s ilustráciami
a inštrukciami, do ktorej si môžu deti nalepovať, vpisovať, kresliť a vo výsledku je z toho zaujímavý fotoalbum - kronika.

30.01.2017 5 z 5

Zrození Venuše Zrození Venuše Sarah Dunant

Ja neviem.Myslela som,ze ma to strhne viac,tak ako je pisane na obalke: strhujuci roman ...Nebolo to zle, a urcite moje hodnotenie je lepsia trojka, ale citala som uz aj lepsiu historicku fikciu (Pilire zeme napr.). Tu sa tretina knihy zaobera umenim/malovanim,dalsia tretina vsetkym bozskym a ostatna tretina zivotom hrdinky,kde ale ustrednou temou nie su pletky s muzmi,to je tam len tak pre zaujimavost,do coho sa miesaju historicke udalosti,rodina atd. Je to taky mix "vsetkych chuti" na malom priestore,kde to nemalo sancu vyniknut a naplno strhnut. Ale ako oddychovka dobre.
Aha,a este tam boli niektore zbytocne detailne opisy napr.sexu, vnutorne rozpravy o Bohu alebo zavrazdenych ludi, a naopak veci, ktore by ma mozno zaujimali viac (napr.maliar dostal podla mna malo priestoru),neboli dost rozvedene.

29.01.2017 3 z 5

Báječný svět shopaholiků Báječný svět shopaholiků Sophie Kinsella (p)

Citala som v originale a v dobe-veku,ked som sa k tomu dostala, ma to bavilo a pobavilo.
Neskor, ked som u nas narazila na preklad,zhrozila som sa nad obalkou - ta bola oproti veselemu originalu, nechutna.

28.01.2017

Život za životem Život za životem Kate Atkinson

Slušné. Celý obsah, alebo odkaz knihy, by som zhrnula - "Čo ak by ste zmenili jedinú vec...?"
V podstate sa toto sa tiahne celým príbehom, preto asi zomiera a stále sa rodí a dookola prežíva jeden a ten istý život, avšak vždy s nepatrným rozdielom, až neskôr sa ho naučí priamo sama ovládať, ale záver ostane aj tak otvorený a nenapovie Vám , čo presne sa stalo. Rozhodne pútavé čítanie, i keď sa miestami opakuje, drží Vás to, lebo chcete vedeť viac... len trochu mätie skákanie v časoch a miestach. A niektoré veci nie sú dotiahnuté, len nadhodené a ponechané tak.

04.07.2016 4 z 5

Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu Roald Dahl

Super!!! synovi sa príbeh páčil,aj keď ho miestami trochu desil, sama som bola zvedavá, ako to bude celé pokračovať a ako každé z tých detí skončí.

29.06.2016 5 z 5

Emilovy skopičiny Emilovy skopičiny Astrid Lindgren

Super kniha!!! vrelo odporúčam každému rodičovi, ktorý zháňa niečo pre deti - či už si to budú chcieť čítať samé alebo im to budete čítať vy. U nás zatiaľ čítam ja a bavilo ma to, sú to vtipné, poučné, ale pritom veľmi jednoduché príbehy, s ktorými sa dá ľahko stotožniť...u nás až tak, že syn chcel ísť Emila osobne vyhľadať do Lonnebergy, chcel čapicu a aj drevenú pušku,akú má Emil :-)
Od Astrid Lingrenovej máme väčšinu kníh a všetky sú rovnako pútavé a dobré.

29.06.2016 5 z 5

Jedz, modli sa a miluj Jedz, modli sa a miluj Elizabeth Gilbert

Ledva som to dočítala...myslela som, že ma kniha nadchne, že bude plná zážitkov a rozvoja hlavnej hrdinky,ale bola to ufňukaná 30 ročná ženská...miestami som mala pocit, že ani snáď nemôže byť tak stará, že je to nejaká pubertiačka...strašne ma štvala svojim chovaním - toľko sebaľútosti, sebestrednosti a nerozhodnosti ...plusy dávam len za opisy krajín - radšej to mal byť len cestopis bez opisu jej života a pocitov.

24.06.2016 3 z 5