Cili komentáře u knih
K přečtení knihy mě nalákala diskuze ke čtenářské výzvě a vysoké hodnocení. Bohužel mě zklamala. Párkrát jsem se sice zasmála, ale většinu času jsem očima tlačila čísla stránek, aby už byl konec. Starý bručoun Ove, který má pořád s něčím nebo s někým problém, si mě prostě nedokázal získat a některé pasáže v knize mě vyloženě iritovaly. Možná zkusím jiný titul od stejného autora.
Po knížce Pláň Tortilla jsem sáhla po přečtení rozsáhlého historického románu od Roberta Merla a byla to skvělá volba. Z příběhu psaného starým a květnatým jazykem, na který je třeba se stále soustředit, jsem přeskočila na úžasnou oddychovku plnou sympatického humoru, která se čte úplně sama. Skvělá kniha, citlivé vyjádření všech situací s lidskostí i lehkou ironíí. Oceňuji také překlad od vynikajícího Martina Hilského, který každý příběh povznese na nádherné dílo :)
Zatím mě žádná kniha od Isabel nezklamala a ani tento historický román nebyl výjimkou. Opravdu zajímavé období historie, které se moc autorů nevěnuje. Pro mě nejvyšší hodnocení.
Stačily jen dvě knížky - Marie Stuartovna a Amerigo/Magellan - aby se Stefan Zweig zařadil mezi mé oblíbené spisovatele a abych se zamilovala do jeho stylu vyprávění. Obě části knihy mi velmi rozšířily znalosti o tomto období objevů, kdy se lidé s tak nejistými vyhlídkami a pro nás primitivními prostředky vrhali do neznámých končin oceánů. Zejména příběh Magellana, který Zweig tak úchvatně zpracoval, mě úplně pohltil, často i uprostřed přednáškového sálu jsem se s námořníky houpala na vlnách a prožívala napjaté okamžiky, kdy musel Magellan prokázat svou neuvěřitelnou houževnatost a tvrdost, aby dosáhl svého cíle. Skoro mi bylo do pláče, když sám umírá ještě na půli cesty a celé dílo za něj dokončí někdo, kvůli kterému málem celá výprava přišla vniveč. Kniha si natrvalo vyhrazuje právo na místečko v mé knihovně a určitě se k ní budu vracet :)