Coleus komentáře u knih
v poslední době jedna z nejlepších knih, rozhárané srdce, chuť pomsty, odpuštění, perfektně napsané..
milá novelka,nijak sice náročná, ale potěší autorovým zaujetím pro geniálního skladatele. Čtu ji teď znovu vzhledem k Mozartovu výročí, mám vydání Odeonu i Čs. spisovatele, v každém jsou ilustrace Karla Müllera, ale rozdílné. A k tomu jsem si pustila Andante z "Elviry Madigan",kráásné, větrné odpoledne
S. Zweig byl mistr ve vyjádření psychologie postav, niterních pocitů ve vypjatých chvílích..
k té knize se vracím po celý život, ta trýzeň génia je velkou vzpruhou v horších životních situacích
prázdninová vesnice mého dětství, krásné počtení a nasání informací o trudném, těžkém životě našich předků. Vesnice, do jejíž blízkosti se jezdil rekreovat Karel Čapek a načerpal zde námět pro svoji povídku - Helenka ze Zločinu na poště, vesnice, která unikla osudu Lidic - v domě u Vaňků se ukrýval lékař Lyčka, který po atentátu na R. Heydrycha ošetřil Gabčíka. Ale i tak více jak 20lidí z okolí Vaňkových bylo popraveno.990 stran perfektní vyhledávací práce,archivy, matriky, knihovny..
promne určitě lepší ponor do tématu, než p.Vondruškovy různé, venkovy, města, řemasla..
polská královská koruna tomu, kdo dočte "Pozdní léto" až do konce? (F.Hebbel,odpůrce A.Stiftera)
to už jsem nějakou dobu uměla číst, když vyšel tento Slabikář. V naší rodině byly Junkovy ilustracepovažovány za "moc ruské". Asi byly trochu poplatné té době. Ale třeba v mé oblíbené knize Pouští a pralesem od H. Sienkiewicze měly samozřejmě - vzhledem k tématu- zcela jiný ráz, moc pěkný.
Hvozd, který vlastním byl vydán naklad. Růže v r.1968, s ilustracemi Jana Cihly