Combat

První kniha od Žambocha kterou jsem četl (a moje vůbec první česká fantasy) a pro mě příjemné překvapení. Zajímavé prostředí dolů, inovativní podání magie a celkově to má docela šmrnc. Jen bych více propracoval některé pasáže, které autor vícemeně přeskočil a ocitli jsme se najednou o několik let vpřed, což mi trochu vadilo, ale jinak dobrá fantasy.

Autorka pokračuje v zajetém standardu. Slušná krimi, která sice nenadchne, ale ani neurazí.

Četl jsem to sice už před nějakou dobu, ale docela mě to bavilo. Slušná německá krimi.

Čekal jsem něco jiného. Ze začátku se to tvářilo jako atmosférický horor odehrávající se v podzemním labyrintu, ale od určitého momentu se to zvrhlo spíše v dobrodružný žánr a tím pádem z mého hlediska ztratilo na zajímavosti. Nicméně slušný nadprůměr.

Těžko něco takového hodnotit, ze začátku dost zmatené, protože je tu stejný děj popisován v minulosti a zároveň v budoucnosti (středověké putování se prolíná s vesmírným). Až k závěru to začíná dávat smysl. Není to špatné, ale od autora jsou k dispozici mnohem lepší knihy.

Román, který ukazuje, co s člověkem dokáže udělat nezřízené pití alkoholu.

První díl Helikonské trilogie považuji za nezajímavější, obzláště úvodní část knihy pojednávající o praotci Yulim, budoucím zakladateli oldorandského národa. I přes určitou absenci hlavního hrdiny a jasně vymezené příběhové linie jde o pozoruhodný čtenářský zážitek mapující vývoj helikonské civilizace a ostatních živočišných či rostlinných druhů v průběhu velkého roku.

První kniha, co jsem od tohoto autora četl a rozhodně nezklamala. Jedná se o výborný historický román, který nelze než doporučit.

Kniha zobrazuje těžký život horníků v uhelných dolech v druhé polovině 19. stol. Vystupuje zde celá řada postav s jejichž každodenním životem kniha seznamuje, nechybí podrobné popisy tvrdé práce v dolech a okolností s tím souvisejících - zdravotní komplikace, důlní neštěstí, závaly. Dojde i na vzpouru horníků proti majitelům dolů v důsledku neustále se zhoršujících pracovních a mzdových podmínek.
Rozhodně doporučuji.