Cortegos
![Češi, české země a Velká válka 1914–1918 Češi, české země a Velká válka 1914–1918](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74871/cesi-ceske-zeme-a-velka-valka-1914--6571d2163038a.jpg?v=1701958166)
Skvělá kniha. Celistvě popisuje, co deklaruje název. Určitě se před začátkem čtení hodí alespoň strohý přehled Velké války. Ačkoli se nejedná o úplně popularizační dílo, milovníka historie neodradí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Česká moderní kultura Česká moderní kultura](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49103/ceska-moderni-kultura-ixm-49103.jpg?v=1419957230)
Kniha možná zaujme většího znalce české kultury 19. století, ale mne vzhledem k rozsahu příliš neobohatila. Určitě tuto knihu do ruky neberte, jestliže o tomto tématu příliš nevíte. Pokud chce čtenář tuto knihu „vytěžit“, měl by si na ni najít dostatek času a trpělivosti. Jsem však přesvědčen, že existují další knihy popisující stejné téma zajímavěji. Největší nevýhodu spatřuji v nepřehlednosti kapitol. Možná to má důvod, já ho však nevidím. Výhodou je komplexní pohled.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Historie moderní doby Historie moderní doby](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108254/historie-moderni-doby-108254.jpg?v=1327943633)
Natradiční způsob zpracování tématu mi vyhovoval. Kniha výstižné popisuje základní procesy a termíny 19. století s časovými přesahy na obě strany. Nezapře se autorovo zaměření na církevní dějiny.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Textová opora ke studiu mluveného českého jazyka a dialektologie Textová opora ke studiu mluveného českého jazyka a dialektologie](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435123/textova-opora-ke-studiu-mluveneho-c-gN6-435123.jpg?v=1582894606)
Jeden z nejlepších studijních materiálů, jaký jsem kdy četl. Jasně, stručně a zároveň dostatečně se věnuje hlavně dialektologii, ale částečně i ostatním útvarům českého jazyka. Musím se přiznat, že mne dlouhý a poněkud nezvyklý název mírně vyděsil, ale četlo se to krásně. Obsahově i strukturou je výtečná. Nějak takto si představuji ideální „učebnici“. Doporučuji každému, kdo má alespoň malý zájem se o dialektologii dovědět něco více.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vajíčko Vajíčko](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1177/vajicko-1177.jpg?v=1231022949)
Příliš mě povídky nezaujaly. Kvalitní jistě jsou. Míšení absurdity, tragiky a něžnosti jistým způsobem funguje. Dílo není úplně jednotné. Možná se můj pohled na něj časem změní.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Život s hvězdou Život s hvězdou](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56696/zivot-s-hvezdou-swh-56696.jpg?v=1595228101)
Velice tížívá, depresivní, ale dobře napsaná - čte se velice dobře. Člověk, který je zvyklý na díla o holocaustu, knihu ocení možná více. Pro mě byl Život s hvězdou vlastně čtenářskou prvotinou o postavení židovského obyvatelstva za války. Čtení nebylo příjemným zážitkem, což nutně vyplývá z obsahu. Měl jsem pocit, že příběh, který se vypráví, je absolutně vymyšlený, neuskutečnitelný, což možná je zapříčiněno tím, že dnešní člověk si nedokáže představit tu zrůdnost války.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bitva u Moháče Bitva u Moháče](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122011/bitva-u-mohace-SEI-122011.png?v=1578348375)
Jedna z nejlepších knih o historii, kterou jsem vůbec četl. Kniha má spád, zvraty a vše, co má čtivá kniha mít. Přitom se nezdá, že by se autor jakýmkoliv způsobem odchýlil od metod historické práce. Vřele doporučuji všem a přeji krásný čtenářský zážitek.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)