ctessiprosebe

Knížku jsme přečetla za jeden den, ale zůstane se mnou mnohem déle. Nedaří se mi začíst se do jiné, potřebuji tuto nejdřív vstřebat. Příběh pokřiveného vztahu matky a dcery-Símky a následně nutně poznamenaného vztahu Símky k sobě samé mě nutil přemýšlet o tom, jaká jsem já máma a jaká jsem dcera pro svou mámu. Myslela jsem i na autorku a její vztahy, i na vztahy svých kamarádek. Ačkoliv mi Símčin život nemůže být vzdálenější, celou dobu jsem jí fandila, ať vystoupí ze stínu své matky; její vlastní barvy ji sluší o tolik víc!
Autorčin styl je jednoduchý a přímý, slova má jako střely. Rychlé. Přesně mířené. Zasáhnou.
Pro mě kniha tohoto roku!

Příběh přátelství tří kamarádek, nigerijských míšenek žijících v Londýně. Přes stejné kořeny vede každá z nich odlišný život; Ronke se hrdě hlásí ke svému rodišti a jeho bohaté kultuře-je výborná etnická kuchařka, ale muže si vybírá takové, co jsou spíš černí machové než spolehliví životní partneři. Bezdětná Simi si plně užívá výhod nezávislého života s bohatým bílým manželem. A Boo, vdaná, s dítětem, by nejraději vyměnila svou africkou minulost a nudně předvídatelnou evropskou budoucnost za trochu pestřejší život. Kamarádky se pravidelně scházejí, podporují se pochopením, dobrou radou a skleničkou vína. Jako zemětřesení na ně pak dolehne příchod Isobel, až příliš krásné, bohaté a přátelské na to, aby se nezačaly prát o její výlučnou pozornost.
Až moc urychlený turbulentní konec se zbytečně vykonstruovanou zápletkou mi trochu pokazil celkový dojem z jinak příjemně plynoucí oddechové knihy.

No to byla krasa! Takova jemnustka povedena, nedala se odlozit. Obzvlast kvas Bob a pernickovy panacek mi prirostli k srdci. Ostatni postavy me dojimaly, rozesmivaly, rozneznovaly i rozplakaly. Opravdu mila, miloucka knizka.