cucíno
![Krhútská kronika Krhútská kronika](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21327/krhutska-kronika-21327.jpg?v=1245950866)
Výborná kniha. Nebýt jednoho známého, tak se k této knize ani nedostanu. Ale jedno vím určitě, až bude příští sčítání lidu, budu se hlásit jako Krhút. Ať žije Lomikel a prakšno.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Quo vadis Quo vadis](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57426/quo-vadis-Ggg-57426.jpg?v=1496164296)
Román mě velmi zaujal. Četl jsem ho v rámci povinné četby a nestačil jsem se divit, co dokáže udělat člověk. Nero byl bezcitný despotický vladař a mizerný umělec. Scény mučených křesťanů jsou velmi realisticky popsané. Naskakovala mi u nich husí kůže. Historické veledílo...
![Balady a romance / Zpěvy páteční Balady a romance / Zpěvy páteční](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56610/balady-a-romance-zpevy-patecni-aQP-56610.jpeg?v=1584199009)
Zajímavé je, že Neruda zaměňuje a nerespektuje žánry. Některé balady jsou romance a romance jsou balady. Např. krásná romance helgolandská je ve skutečnosti ponurá balada se smutným závěrem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129734/stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna-a-zmizel-129734.jpg?v=1344515828)
Už dlouho se mi nestalo, abych se u knihy smál nahlas. Bezprostřední důkaz toho, že skandinávci umějí psát skvělé knihy...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370/modlitba-pro-katerinu-horovitzovou-iwA-370.jpg?v=1575909591)
Taky jsem ji četl jako povinnou četbu k maturitě. Dodnes mi z ní naskakuje husí kůže.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243/obsluhoval-jsem-anglickeho-krale-kSJ-243.jpeg?v=1506257728)
Další úžasná kniha B. Hrabala. Krásné svědectví o dobách minulých z pohledu p. Dítěte. Svérázné vyprávění, které je pro autora tak příznačné.
Vy potomstvo blbé, zlé a zločinné. Tohle mi v hlavě utkví snad nadosmrti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kroniky Prydainu – kniha první Kroniky Prydainu – kniha první](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/2574/kroniky-prydainu-kroniky-prydainu-k-ZpD-2574.jpg?v=1438761672)
Hrdina Taran mi přišel jako absolutní antihrdina. Jinak jedna z nejlepších fantasáren co jsem kdy četl.