cynik cynik komentáře u knih

Cesta Cesta Cormac McCarthy

Kniha temná... Veľmi temná. Ľudskosť ohlodaná až na samú kostnú dreň svojej podstaty. Bez príkras, bez pozlátka. Iba vôľa prežiť v prostredí ktoré prežitiu naklonené nie je. Príbeh bez vysvetlenia motívov a príčin. Príbeh o tom či je možné (a má zmysel) niesť svetlo tam kde oň nik nestojí.

13.08.2018 4 z 5

Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Krásna kniha ktorá vo mne zanechala nadšenie ako sa už dávno žiadnej knihe nestalo. Úžasne opísané fungovanie stromov ich spoločenstiev a vzťahov medzi nimi a vonkajším prostredím. Kniha napísaná úžasne, citlivo a krásne. Zhrnuté sylaby a skriptá z ekológie zasadené do pútavých príbehov (opis správania dvoch rozdielnych druhov stromov a ich konkurenčný boj o živiny je pútavý akčný príbeh na pár strán :-)) a rozprávania. Kniha vhodná k pochopeniu (sú)časti sveta ktorý nás obklopuje ale aj len na nezáväzné čítanie zaujímavých príbehov a pozorovaní.

Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Kniha kde som až po dočítaní pochopil že Yossarian nie je až tak nutne hlavná postava knihy a že jednotlivé časti venované rozličným postavám predsa len sú spolu zviazané (aj keď len priesvitnou, skoro neviditeľnou a zároveň občasne prerušovanou) niťou príbehu. Knihá plná skvelého humoru ktoré strieda depresívny opis reality (pri spomienke na opis prechádzky nočným Rímom mi tuhne krv ešte teraz).

Citadela Citadela Antoine de Saint-Exupéry

Kniha o všetkom a ničom. Meditatívne rozjímanie nad životom človeka a jeho prežívaním. Estetičné krásno popretkávané nádhernými metaforami a nadčasovými úvahami autora.

Holka v kapele Holka v kapele Kim Gordon

Príjemné autobiografické čítanie o živote človeka ktorý bol súčasťou kapely ktorá mala veľký vplyv na formovanie gitarovej hudby. Zaujímavé aj ako dokument doby z ktorej boli dané príbehy vytiahnuté a pre fanúšikov hudby (ale aj iného druhu umenia) zaujímavé pohľady do zákulisia scény a jednotlivých interpretov/kapiel (príbehy kde boli o.i. spomenuté mená ako Swans, Nirvana, Hole a mnoho iných).

13.08.2018 3 z 5

Retrotópia Retrotópia Zygmunt Bauman

Kniha od sociológa zaoberajúceho sa globalizáciou v dnešnom postmodernom svete a jeho vplyvom na ľudskú spoločnosť (existujúca v systéme trhového mechanizmu). Ako už bolo spomenuté jedná sa o ťažšie napísaný text ktorý však miestami výstižne hodnotí dnešnú dobu. Určite zaujímavé čítanie pre tých ktorých zaujíma moderná spoločnosť, procesy globalizácie a postmoderna a spriaznené témy.

13.08.2018 4 z 5