DraculasLady DraculasLady komentáře u knih

Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky Tomáš Němeček

Stejně, jako mě nadchl díl o Karlu IV., tak stejně i příběh o Janu Husovi byl pojat naprosto brilantně. Nastínění zákulisí a pohledu na věc z více stran bylo rozhodně přínosné a po letech od školní výuky jsem si ráda opět utřídila všechny myšlenky. No a grafická úprava? Prostě brilantní!

03.12.2023 5 z 5

Proroctví staré vědmy Proroctví staré vědmy Jaromír Jindra

Historické romány jsou moje slabost a knih pana Jindry mi pod rukama proběhlo už několik. Tahle byla výjimečně trochu odlišná od předchozích, zejména dobou, do které byl děj zasazen. O panovnících Velké Moravy a prvních českých knížatech mnoho nevíme a bylo sympatické dotvářet si tuto dobu skrze kapitoly příběhu. Nicméně chyběla mi nějaká větši akce. Příběh rozhodně neurazí, ale ani příliš nenadchne. Oceňuji popis kontrastu původní a nové víry - dokážu si představit, že takto se k tomu tehdejší lidé opravdu stavěli a že k tomu, aby přestoupili na křesťanství, bylo opravdu zapotřebí silného prožitku.

25.10.2023 3 z 5

Spiklenci obruče a kladiva Spiklenci obruče a kladiva Jan Bauer

Lákavé názvem i obálkou, ale dlouho mě kniha takhle nezklamala... Bratrstvo jen nadhozeno, všechno se akorát točí okolo šu*ání... Možná jsem jen citlivá na dobu 15. století v literatuře a třeba to pan Bauer chtěl jen podat jinak, ale co je moc, je moc... Ale abych mu úplně nekřivdila - přinesl nový pohled na určité osoby z naší minulosti a člověka to vlastně donutilo se aspoň trochu zamyslet nad tím, že to, co známe z dějepisných učebnic, nemusí být vždycky tak, jak bylo napsáno. A že i lidé s dobrými úmysly mohly páchat jen zlo a násilí...

28.09.2023 2 z 5

Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila Tomáš Němeček

Odlehčená verze životního příběhu naší historické ikony. Velmi mile potěšila, někdy až překvapila. Zábavné komentáře a ilustrace, rozhodně adept na povinnou četbu při hodinách dějepisu :)

28.09.2023 5 z 5

Knihy smolné Knihy smolné Zdeněk Bičík

Asi jsem toho od takové drobné knížečky čekala příliš mnoho. Ale i tak to mělo své kouzlo. Rozhodně bylo fajn doplnit si slovník o staročeská slova a vyjádření a nebudu lhát, někdy to bylo opravdu záživné na čtení i pochopení.

28.09.2023 3 z 5

Odysea Odysea Gordon Doherty

Relativně rychle mi stránky příběhu utekly pod rukama, protože mě dokázal udržet v pozornosti. I přes některé trošku nudnější pasáže to mělo spád a když se člověk oprostil od toho, že v pozadí je pořád dost cítit postava počítačové hry, která musí postupovat příběhem úspěšně, tak bylo podání řeckých válek vcelku příjemné. Ale chybělo mi provázání s linkou assassíni X templáři, byť již od počátku bylo jasné, kterou stranu má Kassandra a její rodina reprezentovat.

31.07.2023 3 z 5

Kacířství Kacířství Christie Golden

Tak jestli mě nějaký z dílu série Assassin's Creed opravdu bavil tak, že jsem se od něj nemohla odtrhnout, byl to právě tento. Samotný rychlý spád příběhu a dychtivost po odhalení tajemství artefaktu mě pohltily a nešlo přestat. Pokud by někdy v budoucnosti byly takové cesty do minulosti možné prostřednictvím našich předků, neváhala bych a pustila se na tuto cestu taktéž - tudíž Simonovu zapálení plně rozumím a chápu, že nechtěl jen tak přestat. Vše má ale svá pro a proti a to kniha krásně zobrazuje. Tajemnost vyššího zájmu Vás udrží v napětí po celou dobu. A závěry obou příběhů? Roztomilé... Kéž by to tak bylo v případě Johanky reálné :)

26.05.2023 5 z 5

Podsvětí Podsvětí Oliver Bowden (p)

(SPOILER) Kvalita série stoupá s každým dílem. Soucit a odpor s jednotlivými postavami si člověk vytvoří mávnutím proutku - v tomto díle je totiž od počátku jasné, kdo je na čí straně. Jen mě možná opravdu trochu mrzí, že není více propracováno propojení s přechozími asasíny/templáři trochu více. Vždy jsou jen zmíněni, nastíněna linka příběhu, ale tím to většinou končí. Džadajíp byl od začátku sympaťák. Proč? Protože i mezi dokonalou elitní skupinou lidí se najdou černé ovce. A proč jedné z nich nevěnovat zajímavý příběh, který se odvíjí s pozadím stavby londýnského metra.

26.05.2023 4 z 5

Černá vlajka Černá vlajka Oliver Bowden (p)

Díl od dílu je asasínský příběh lepší a lepší. Pořád jsou sice znatelné odkazy na hru, kde se postava učí nějakým dovednostem, ale už to alespoň není tak násilné, jako v prvních knihách. Nicméně pořád by si autor mohl v tomto ohledu dát záležet a rozpracovat tyto situace trošku jinak. Pirátská tématika je ale nadmíru vděčná a setkání se známými postavami z historie dodává příběhu nádech reality. A musím tedy říci, že mi byl Edward i přes některé své nesnesitelné vlastnosti milejší, než jeho syn Haytham, o kterém byl přechozí díl ságy. Na to, jak se jednotlivé knihy v celkovém ději přeskakují, si už člověk prostě zvyknul. Ale kam zapadne ten další, to se nechám překvapit. Nějaké ty díry v ději se dají ještě stále nejít a rozpitvat.

09.04.2023 4 z 5

Opuštěný Opuštěný Oliver Bowden (p)

(SPOILER) S tmto dílem stoupla kvalita autorova projevu, který se zase o kus víc oprostil od herního příběhu a postupně vypouští ty trapné výcvikové lekce, které do příběhu přepsat prostě nejdou. Bylo by fajn, kdyby se mezi řádky objevilo trochu více souvislostí s pozadím příběhu - tedy s revolučním obdobím na novém kontinentě. Zásadový a nesoucitný Haytam mi ale k srdci zrovna nepřirostli. Jeho syn byl z měho pohledu rozhodně lepším člověkem, i když zaslepeným svou vidinou pravdy.

04.04.2023 4 z 5

Bratrstvo Bratrstvo Oliver Bowden (p)

(SPOILER) Oproti prvnímu dílu mi tu dost chyběla nějaká pestrost v ději. Vše bylo zaměřené jen na likvidaci Borgiů a vedlejších dějových linek pro rozptýlení bylo málo. Někomu to ale zase na druhou stranu může vyhovovat, protože se autor příliš neodchyluje od hlavního děje. Nicméně poznamenání hrou je stále znatelné a obdobné jako v prvním díle. Ale naštěstí zmizely některé kýčovité části (např. výuka Ezia). Trochu matoucí jsou i skoky v čase dopředu, kdy autor nedá vědět o kolik let/měsíců, ale pouze napíše třeba rok. Potěšila ale připomínka narozenin hlavního hrdiny - čtenář si tak musí uvědomit, že už to nebyl v dané době žádný mladík. Těším se na pokračování.

31.01.2023 4 z 5

Katovny a mučírny Katovny a mučírny Vlastimil Vondruška

Perfektní publikace pro získání základních znalostí o problematice práva útrpného. I když se touto oblastí zaobírám již delší dobu, našla jsem zde pár informací, které pro mě byly novinkou.

28.11.2022 5 z 5

Akce Přehrada: "Orlické vraždy" očima vyšetřovatele Akce Přehrada: "Orlické vraždy" očima vyšetřovatele Aleš Pivoda

Na knihu jsem narazila vlastně úplnou náhodou a jako fanoušek seriálu Devadesátky a celé kriminální problematiky devadesátých let bylo její čtení vlastně nutnost. Doplněné fotografie jen dotvářejí hrůznost činů téhle partičky, která operovala v mém rodném městě. I proto mám k případu orlických vrahů tolik blízko... Kolem domu, v jehož sklepě docházelo k plnění sudů, chodím prakticky každý týden... Potřeba změnit jména v příběhu byla zřejmě ještě nutná, jelikož kniha je z roku 1998. Dnes už se ale nebojíme nazývat věci pravými jmény...

01.06.2022 5 z 5

Levoboček Rožmberků (dvojkniha 11. a 12. díl) Levoboček Rožmberků (dvojkniha 11. a 12. díl) Jan Bauer

Další Bauerovka, kde si autor udržuje svůj vyprávěcí styl a dále drží při životě oblíbené postavičky Protivy a Blasia. Kompletace těchto dvou dílů je ale dost nevyvážená... Zatímco v předchozích knihách se o hlavní pozornost dělí Jakub i mnich zhruba půl na půl, tady tomu tak není. V první příhodě Rožmberské dědictví je na výsluní Blasius, a v části Jihlavský zlý duch zase spíše Jakub. To mě trochu mrzelo... Nejkomičtější jsou totiž spolu, kdy je nejvíce cítit ten kontrast mezi oběma postavami. A bohužel i Magdalenka tu byla výjimečně spíše za naivní pipinku, než statečnou ženu...

01.06.2022 4 z 5

Záhady pro rychtáře (dvojkniha 5. a 6. díl) Záhady pro rychtáře (dvojkniha 5. a 6. díl) Jan Bauer

Pana Bauera už mám zařazeného jako neodmyslitelnou součást svojí knihovny, hned vedle pana Vondrušky. Jakub Protiva a Blasius jsou dokonale se doplňující postavy všech příběhů, kdy ruku v ruce dokáží leckdy vyšetřit i zdánlivě nevysvětlitelné případy. Něco je ovšem dílem až příliš velkých náhod. Dva příběhy v téhle souhře mi oproti ostatním přišli trochu nevyvážené, v druhém mi možná velká náhodovost už příliš vadila - jakoby autor vymyslel zápletku, ze které pak bylo normální cestou těžké vybruslit. Pár nevysvětlených skutečností k tomu jen dodávalo na neuvěřitelnosti. Ale když přimhouřím očko, pořád mě Bauerovy příběh dokáží pobavit a uspokojit. Protiva je navzdory svému jménu správných chlap na správném místě. A Blasius flanďák jak se patří. :)

20.03.2022 4 z 5

Drama Bílé hory Drama Bílé hory Dušan Uhlíř

Kéž by všechny učebnice dějepisu vypadaly takhle... Na jeden z nejkrutějších okamžiků našich dějin je potřeba nezapomínat, ale je také potřeba vědět, jak a proč k tomu všemu vlastně došlo. Mrzí mě, že v knize nebylo trochu více stránek věnováno staroměstské exekuci, která v tehdejší době vyvolala opravdu velké pozdvižení. Uvítala bych rovnou i další díl, který by plynule navázal na další hrozné časy třicetileté války.
Velkou hvězdu navíc dávám za plánky a popisky jednotlivých armád, jejichž rozmístění a bojovou sílu si tak bylo možné mnohem lépe představit než čistě vyčítat pouze z textu.
"Zimní loutka nerovná se králi..."

15.01.2022 5 z 5

Svatý rváč: Román o Jeronýmovi Pražském Svatý rváč: Román o Jeronýmovi Pražském Milena Štráfeldová

Upřímně mě "spisovatelčiny vstupy" dost rozčilovaly už od začátku příběhu... Děj knihy nijak zásadně nedoplňovaly a jen si tím autorka "ospravedlňovala" svou fantazii. Pokud má historický román děj založený na skutečných událostech, které se odehrály již opravdu dávno, je jisté zapojení fantazie na místě a čtenář, který se v tématu orientuje, ji dokáže snadno rozlišit od reálií. Nicméně musím uznat, že závěrečná "vsuvka" vloudila do mé hlavy spoustu poznání a uvědomění, takže jsem pochopila, co tím autorka původně zamýšlela. Příběh o Jeronýmovi by byl však i bez těchto vstupů dostatečně zajímavý a doplňující znalosti ze studentských let, kdy nám byl předkládán hlavně Jan Hus a Jeroným pouze jako jeho ocásek. Zpětně se dá říci, že Jeroným byl v mnohém dále než Hus, ale svou povahou si dost škodil. Ale mám pro něj pochopení - pro svůj zápal šel do všech příležitostí rovnou po hlavě. Jen na tu hranici po nohou...

13.01.2022 3 z 5

Trabantem kolem světa: Velký deník z cest Trabantem kolem světa: Velký deník z cest kolektiv autorů

Pro fanouška seriálu Žlutého cirkusu možná trochu povinná výbava knihovny. Krásně shrnuté všechny cesty, strasti i radosti, které jdou s trabanty a spol. zažít. V knize se objeví i skutečnosti, které v seriálu nejsou, a zase v seriálu je něco, co není v knize. Dohromady je to ale dokonalý doplňující se pár. Stejně jako na seriálu je i na knize cítit postupný vývoj a rozvoj dovedností členů výprav. Kvalita fotografií stoupá úměrně zažitým dobrodružstvím. A hlavně - pokud hrajete i trabantí společenskou hru, je knížka mnohem jednodušším řešením na dohledání faktů, než přetáčení filmů z jednotlivých výprav.
Osobně jsem ale nejraději za to, že koupí knihy přes startovač jsem mohla přispět na další cirkusácké cestování. Trabant FOREVER!

06.05.2021 5 z 5

Karlštejnské vigilie Karlštejnské vigilie František Kubka

Takový malý český Dekameron, obohacený o příhody samotného císaře Karla IV. Četlo se velice příjemně, příhody byly uvěřitelné a odrážely dobu, ve které hlavní vypravěči žili. Asi se některé příběhy naučím převyprávět pro potřeby ukrácení chvíle u letních táborových ohňů.

21.02.2021 4 z 5

Vraždění lazebnic Vraždění lazebnic Vladimír Přibský (p)

Upřímně si detektivku představuji úplně jinak, takže v tomto směru mě kniha zklamala. Nicméně svou netypičností to zase trochu dohnala. Julínek je tu představen přesně v takovém světle, v jakém si ho osobně představuji. Vzhledem k tomu, že však jeho životní příběh znám z nejedné knihy, bylo mi od začátku spoustu věcí víc než jasných. Konec, ke kterému kniha spěje, je předvídatelný skoro od samého počátku, kdy jsou představeny všechny hlavní postavy. Co mi dělalo trochu problém, byl místy nezvyklý způsob uchopení češtiny a Ortizovo otravné alterego... Možná by příběhu seděl lépe vypravěč, než -ich forma...

15.10.2020 3 z 5