DZi2 DZi2 komentáře u knih

Popravčí Popravčí Chris Carter

Přečteno jedním dechem za 2 odpoledne, a kdyby mě u toho nerušily pracovní povinnosti, asi bych to dal za den. Jedna z těch knih od které se nedá jen tak odtrhnout. Jediná věc kterou bych vytknul, je ta přehnaná brutalita. Je to tak šíleně za hranou, až to ve finále působí nerealisticky. Po úvodních dvou knihách Carterovi série jsem zjistil, že po každém dalším přečteném díle si budu muset dát nějakou oddechovější knihu. Ale jinak je to za plný počet a kupuju zbytek série.

16.07.2024 5 z 5

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Whoa! Hledal jsem novou sérii detektivek do které se začíst, a narazil jsem na Chrise Cartera. Hodnocení jeho knih je všeříkající, tak jsem neváhal a koupil první díl. Debutová kniha Dvojití kříž je solidně napsaná, akční a plynulá kniha bez výraznějších hluchých míst. Dlouhá tak akorát. Hunter i Garcia skvělé ústřední duo detektivů, oblíbil jsem si je oba. Ale tu brutalita.... po přečtení některých komentářů jsem čekal nějakou tu krvavou vraždu, ale byl jsem hodně překvapen jakou má Carter fantazii, taková zvěrstva která popisuje, se snad nemůžou na světě stát (doufám). Fanouškům detektivek doporučuji všema deseti, ale slabší povahy ať raději vynechají. Jdu na další díl!

11.07.2024 4 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti Joanne Rowling

Jsou knihy, které zásadním způsobem formují naše dětství a dospívání. Pro mě a věřím že pro spoustu dalších k ním patří série o Harry Potterovi. Měl jsem to štěství, že knihy vycházení v době mých klukovských let, dá se tedy říct, že jsem dospíval spolu s Harrym a jeho partou, byly jsme v podstatě ve stejný letech. A jsem za to strašně vděčný. Přečteno několikrát. Rowlingová stvořila krásný svět, občas si říkám, jak by bylo fajn kdyby se do něj vrátila a v sérii pokračovala, v duchu ale tuším, že by tím ohrozila kouzlo původních sedmi knih. Je to už velmi dlouho, co jsem je četl, a trochu se bojím, že teď když už mi je přes 30, bych to nedokázal tak docenit jako před 20-ti lety. Nebudu raději ohrožovat nostalgické vzpomínky. Zlatý fond literatury a série, kterou by mělo přečíst každé dítě s trochou fantazie.

11.07.2024

Nůž Nůž Jo Nesbø

Po dočtení hledám svou čelist na zemi, tohle byla od začátku do konce naprostá bomba. Omluvte má slova, ale Nesbo se s tím vůbec nese*e. Po tom všem co svému hrdinovy naložil se trochu divím, že ho už dávno raději neposlal pod drn, nebo rovnou někam na psychinu.

03.07.2024 5 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Tak já vám nevím. Asi začínám mít takový love/hate vztah k tomuto autorovi. Na jednu stranu se mi strašně líbí styl psaní v přítomném čase, dává to knize šmrc a nádech originality. Taky mám rád kratší kapitoly, eliminují se hluchá místa a nutí vás to číst dál a dál. Ale pak jsou tu momenty, které jsou jakoby vytržené z kontextu celé knihy, nemluvě o různých nelogičnostech v ději a trochu podivném chování hlavních postav. Joona je zatím i ve čtvrté knize poměrně jednostranná postava, chybí mi trochu charakterové propracovanosti. Jak už psali jiní uživatelé, je to takový Superman co nedělá chyby a nemá žádné špatné vlastnosti, ale snad se to do dalších dílů zlepší. Celkově si knihu užijete nejvíc, pokud vypnete mozek a nebude přemýšlet, jen se necháte unášet napětím a akční jízdou. Těším se na další díl, ale přiznám se, že jdu na něj s menšími obavami.

03.07.2024 4 z 5

Hodinář Hodinář Jeffery Deaver

Na Deaverovi mě fascinuje jak má vždy tak propracované zápletky. Nikde to není víc zřejmé než právě u Hodináře, kde ve druhé půlce knihy je víc dějových zvratů než v Ulici. Chápu, že některé čtenáře to může odradit, ale mě tohle neskutečně baví. Nesnáším totiž pocit, když v půlce knížky začnu tušit jak se bude děj vyvíjet dál, ale u Deavera vím, že nikdy neodhadnu co bude dál. Detektivní lahůdka.

02.07.2024

Betonová blondýna Betonová blondýna Michael Connelly

Po přečtení některých komentářů jsem měl trochu strach se do knihy pustit, a to z důvodu, že půlka knihy se odehrává v soudní síni, a jelikož nejsem úplně fanda právnických dramat, byl jsem na pochybách jestli se mám do Betonové blondýny vůbec pouštět. Ale chyba lávky! Connelly píše tak čtivě, že jsem hltal každé slovo, a musím přiznat, že ta soudní linka mě chvílema bavila i víc. Všeho všudy skvělá Boshovka, začíná to být moje velmi oblíbená série a nemůžu se dočkat dalšího dílu. Harry je totál sympaťák.

15.07.2024 5 z 5

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Přečteno jedním dechem! Už dlouho se mi nestalo, že by mě kniha takto chytla a nedala mi oddychnout, dokud ji nedočtu. Napínavá od začátku do konce. Rozuzlení super. Konečně nám Kepler dal trochu nahlédnout do minulosti hlavního hrdiny a jsem zvědavý jak to celé bude dál. Skvělý literární počin, v podstatě nemám co vytknout.

11.07.2024 5 z 5

Černá ozvěna Černá ozvěna Michael Connelly

Po náloži severských krimi, které jsem si dopřával v posledních měsících jsem cítil, že potřebuju trochu změnu. Byla mi doporučena obsáhlá série s detektivem Harry Boschem a lituju jen toho, že jsem se k panu Connellymu nedostal dřív. Bosch je vlk samotář, svéráz, tvrďák každým coulem, veterán z Vietnamu a policista, který si jde tak tvrdohlavě za svým, že nehledí napravo nalevo, ale taky chlap se srdcem na pravém místě a se silným citem pro spravedlnost (omlouvám se za klišé). Černá ozvěna je detektivka ze staré školy. Amerika začátkem 90tých let. Jdu na další díl, Harry mě baví.

03.07.2024 4 z 5

Watchmen: Strážci Watchmen: Strážci Alan Moore

Úchvatné umělecké dílo. Vyjímečná věc, pro fandy komiksu povinnost vlastnit. Propracované, nadčasové, revoluční. Alan Moore je génius.

18.07.2024 5 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Horko těžko jsem se prokousával dějem. Nebavilo. Nesbo jako by se v prvních dvou dílech tak trochu hledal.

15.07.2024 3 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Ani skvělá obálka nezachrání zoufale neoriginální knihu. Své světlé momenty to určitě má, chvílemi to bylo napínavé a čtivé. Nejvíc mě dostalo finále, kdy rádoby akční finále bylo vyloženě k smíchu - hlavní hrdina totální nerd ale najednou je z něj Bruce Willis ve Smrtonosné pasti? WTF?

11.07.2024 2 z 5

Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Solidní jednohubka a dobrý start série. Sice jsem pachatele odhadl poměrně rychle a konec býl kýčovitý až hanba, celkově ale zabavilo a neurazilo.

02.07.2024 3 z 5

Falešní hráči Falešní hráči Michael Connelly

Knihu ve fyzické podobě bylo neuvěřitelně těžké sehnat, a jelikož dávám přednost knize jako takové a ne v elektronické podobě, musel jsem ji shánět poměrně dlouhou dobu. Nakonec jsem ji sehnal vyřazenou z jedné Ostravské knihovny, se zažloutlýma stránkama, načuchlou kouřem a pomalu se rozpadající vazbou, koupil ji za poměrně nekřesťanský peníz a dal se do čtení. Nakonec nelituju ani koruny, protože to byla parádní jízda, z Bosche se stala srdcová záležitost a já mám nutkání sehnat všechny díly a vystavit je v knihovně, i kdyby mě to mělo stát jmění. Díky Michaele C. za další skvělý zážitek!

05.09.2024 5 z 5

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Poměrně čtivé a místy i docela napínavé. Měl jsem z toho ale pocit jisté "béčkovosti". Navíc jsou tu momenty, které byly hodně přitažené za vlasy. Nebýt to autorova prvotina, asi bych šel ještě o hvězdu míň. Na další díly už mě to nenalákalo.

01.08.2024 3 z 5

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Jsem trochu rozpolcený mezi 3 a 4 hvězdami. Kdo by neznal seriál Přátelé, nadčasová klasika, a Chandler Bing jako moje nejoblíbenější postava. Proto byla kniha Matthewa Perryho pro mě povinnost. Co mi na knize nejvíc vadilo, byla chybějící ucelenost. Perry hodně přeskakuje ve svých vzpomínkách a působilo to hodně rušivě. Celkově je to ale velmi smutný příběh. Perryho beru jako nesmírně talentovaného a zábavného chlapíka, který nikdy nedokázal úplně porazit svoje démony. Není všechno zlato co se třpytí, a ani sláva a bohatství nezaručují krásný život. Nejvíc oceňuju upřímnost se kterou ke svému příběhu přistoupil. Nic nezastírá, neschovává se za žádnými výmluvami. Závěrem bych chtěl jen dodat Upřímnou soustrast Matthew, snad už tě tam nahoře nic netrápí.

18.07.2024 4 z 5

Neználek na Měsíci Neználek na Měsíci Nikolaj Nikolajevič Nosov

Jako kluk jsem při čtení naštěstí žádnou propagandu nevnímal, a jen si užíval krásné pohádkové dobrodružství.

18.07.2024 4 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Pravděpodobně jedna z nejhorších knih které jsem kdy četl. Příběh jakž takž ok, ale styl psaní, respektive překlad byl naprostá hrůza.

11.07.2024 1 z 5

Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Zatím určitě nejslabší díl. Hlavní detektivní zápletka tak trochu o ničem, pouze finále bylo skvělé. Přiznám se, že tentokrát mě bavil víc příběh Cormorana a Robin na pozadí, jak samotný případ. Musel jsem se trochu nutit abych knihu dočetl.

10.07.2024 3 z 5

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Trampoty komisaře Holea pokračují 13tým dílem a já mám pocit, že Nesbo s posledními díly jede trochu na horské dráze. Policie byla správným způsobem nepředvídatelná a akční, Žizeň byla taková nemastná neslaná, Nůž byl parádní emocionální jízdou a Zatmění jde znovu kvalitativně o něco dolů. Ale možná je to mnou a přehnanými očekáváními, která k autorovi po celé sérii mám. Nicméně pořád platí, že je to skvěle napsané, napínavé a brutální. Uvidíme co dál, Harrymu držím palce.

03.07.2024 3 z 5