Edona | Komentáře u knih | Databáze knih

Edona Online Edona komentáře u knih

Nebezpečná láska Nebezpečná láska Kateřina Petrusová

Jsem lehce v rozpacích.. Nevím co napsat! Dle recenzí a doporučení je to jedna z těch nejlepších knih. Proč na mě ale tento metr neplatil? Kniha je přece čtivá, svižná, místy možná až průhledná.. Ale ze všeho nejvíc jsem zklamaná. Nevím, co jsem čekala, ale rozhodně to nebylo to, co jsem dostala. Mafie jako taková v této knize je k smíchu, pro mě už nic nepředčí Maria Puza a jeho Kmotra. Samozřejmě i stejné jméno jedné z hlavních postav Michael - Michael Bavetta a Michael Corleone - to snad ne.
Mikeyho si nešlo jinak, než-li oblíbit, i přesto, že konec byl více než předvídatelný. Za něj a Spidermana dávám čtyři hvězdičky.

24.03.2015 4 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Nejsem zrovna velkým příznivcem sci-fi románů. Nicméně Den trifidů mě docela bavil, s hlavním hrdinou jsem sympatizovala od prvních stránek a tenhle boj lidí a trifidů byl vskutku zajímavý. Závěr románu bych klidně rozšířila o několik desítek stran navíc, nějaký progres této války by mohl býti zajímavější než celý předchozí příběh. Jedná se o fajn četbu, i přesto, že nějaké chyby a nelogičnosti se zde najdou.

22.03.2015 4 z 5

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Romain Rolland mě naprosto překvapil, novela Petr a Lucie se mi opravdu hodně líbila. Odzbrojila mě svou upřímností, otevřeností a láskou, ač na pozadí příběhu hrála svou roli válka.

11.03.2015 4 z 5

Strašidlo cantervillské Strašidlo cantervillské Oscar Wilde

Strašidlo Cantervillské je vtipná, oddechová povídka. Moje vydání bylo doplněno opravdu bizarními ilustracemi - a já se při čtení opravdu pobavila.

06.03.2015 4 z 5

Splynutí Splynutí Maggie Stiefvater

Splynutí bylo zajisté ze všech dílů nejslabší z celé série. Daleko více jsem si oblíbila Isabel a Colea. Naopak vztah Grace a Sama mě nudil, nezaujal...

06.03.2015 3 z 5

Nezapomenutelná cesta Nezapomenutelná cesta Nicholas Sparks

I přesto, že se mi filmové zpracování líbilo více, knížka má také co do sebe (nese jasné poselství) a rozhodně tento milý, leč smutný příběh doporučuji na nějaký hezký letní večer.

01.03.2015 3 z 5

3x Sherlock Holmes 3x Sherlock Holmes Arthur Conan Doyle

Moje první setkání se slavným Sherlockem Holmsem a jeho věrným přítelem Watsonem. A jaké bylo to první setkání? Vskutku zdařilé. První a poslední povídky (Skandál v Čechách + Poslední případ) jsou sice velice krátké, ale velmi zajímavé. Nicméně ne tak skvělé jako Pes Baskervillský. Povídka o psu Baskervillském byla nejdelší a jistě nejzdařilejší. A samotný Sherlock Holmes rozhodně nezklamal - bravurní detektiv!

28.02.2015 4 z 5

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Ještě nikdy jsem nečetla knihu, která by v sobě měla toliko, co Jana Eyrová. Je to úžasná kniha, naprosto jsem si ji zamilovala. A s jistotou mohu říci, že to není jenom má nejoblíbenější klasika, ale nejoblíbenější kniha vůbec.

26.02.2015 5 z 5

Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Nejprve jsem objevila seriál, který mě zaujal tak, že jsem si ihned musela sehnat knižní předlohu. Musím však říct, že mě kniha oproti seriálu docela zklamala. Něco málo tomuto skvělému příběhu ubírá překlad a chybějící korekce v prvním vydání, za to však autorka nemůže, a tak nad tím přivřu očka. Co jsem naopak od příběhu vůbec nečekala, byly nějaké, jak to jen říct, zvrácenosti? I přesto jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, seriál odpovídá knižní předloze (což je super), ale nejsem si jistá, zda se kdy pustím do pokračování...

15.02.2015 4 z 5

Epos o Gilgamešovi Epos o Gilgamešovi neznámý - neuveden

Knihu jsem se rozhodla přečíst zejména, protože se jedná o nejstarší dochovanou literární památku. Je naprosto dech beroucí, že k nám toto dílo promlouvá již neuvěřitelné 4 tisíce let! A to nejlepší, co jsem si z knihy vzala je, že nesmrtelnými se můžeme stát díky svým dílům či činům, které tady zůstanou po nás a můžeme tak ovlivnit někoho za desítky, stovky let!

10.02.2015 3 z 5

Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Kniha Eleanor a Park nemá zrovna typické hlavní hrdiny. Její hrdinové jsou jiní. Tenhle příběh je jiný. Není ledajaký, je unikátní. Nečekejte žádné romantické klišé, spíše se připravte na něco zdaleka jiného.
Eleanor není typická hlavní hrdinka, je trochu prostorově objemnější, její styl oblékání je šíleně hipísácký a pochází z problémové rodiny. Zpočátku jsem Eleanor neměla ráda, ale ani teď nemohu říct, že bych k ní měla byť jen o kousíček blíže. Jediné co mě na ní opravdu zaujalo, byla její netypičnost. Svůj život viděla reálně, neměla žádné růžové brýle a jednala se zdravým rozumem. A pak tady máme Parka, co pochází z milované rodiny, má asijskou maminku, má luxusní hudební styl a hlavně je neskutečně fajn. Na Parkovi se mi líbilo, že neměl žádné klišoidní myšlenky, byl reálný. V průběhu příběhu se měnil, rostl, dospíval. Chyboval, našel své chyby a poučil se. Takových hrdinů by bylo třeba více.
Eleanor a Park je kniha, která v sobě zahrnuje mnoho, netuším jak jí ohodnotit. Možná z mého komentáře vychází, že jsem knize propadla, to ale není úplně pravda. I přesto, že styl psaní Rainbow Rowell je originální, napínavý a čtivý, měla jsem jeden problém. Na jednu stranu chápu, že k oslovení dospívajících asi nepřichází na řadu spisovný jazyk, ale ta nespisovnost mě osobně celkem vadila. I když jak nad tím teď uvažuji, vlastně vidím, jak skvěle Rowell píše, jak skvěle dokáže vtáhnout do děje, protože mě ta nespisovnost sice sem tam uhodila do očí, ale nikdy mě nijak nedonutila přestat číst, tak poutavé to bylo.

28.01.2015 4 z 5

Váhání Váhání Maggie Stiefvater

Váhání je napínavé pokračování, byť jsem hlavní zápletku rozpoznala ihned na začátku. Kniha je zpestřena mnoha vypravěči, autorka všechny charaktery hezky vykreslila. V žádné kapitole jsem se neztratila ve smyslu, kdo je nyní vypravěčem. Jsem zvědavá, jak celá trilogie vlastně dopadne.

27.01.2015 4 z 5

Mrazení Mrazení Maggie Stiefvater

Mrazení mě zaujalo svou obálkou a anotací již před několika lety. Knize jsem se avšak doposud vyhýbala. Myslím, že to byla chyba. Kdybych knihu četla jako mladší, určitě by se mi líbila mnohem více.
Zpočátku jsem si myslela, že horší úvod snad autorka nemohla vymyslet. Jenže to nebylo všechno. Celé nadpřirozeno mě velmi zklamalo. Kdybych tu mystiku odmyslela, byl by to krásný román, co pohladí na duši.
Ale mystiku odmyslit nejde, celý příběh je jí protkaný od začátku do konce. A právě celý fakt o vlcích a autorčině teorii, o tom jak vlastně ten systém s vlky funguje, je sice zajímavý,ale nedomyšlený. To se mi opravdu nelíbilo.
Celkově mě příběh moc nezaujal. Je škoda, že jsem jej nečetla jako mladší čtenář, neboť si myslím, že kdybych to udělala, tak by jsem knize udělila vyšší hodnocení.
Nicméně ke knize jsem se dostala až nyní a můj momentální dojem není zrovna moc příjemný. Mrazení je kniha, která moc nepotěší (v případě, že už nejste na YA fantasy), ale ani neurazí.

18.01.2015 3 z 5

Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Neudělejte stejnou chybu jako já, která si před přečtením pustila jeden díl seriálu a následně nechtěně! zhlédla všechny dostupné řady. Pokud již jste v situaci, kdy jste viděli seriál a nyní se chystáte na knihu - přece jenom jednu výhodu to má. V žádném případě, pokud jste byli pozorní diváci, nebudete mít guláš v postavách. Oněch postav je tam opravdu mnoho, ale nebojte - zase to není žádný kritický realismus.
George Martin vytvořil mnohem více než klasickou fantasy. Hra o trůny lehce připomíná evropský středověk a je úžasně komplexní. Svět je originální a do detailů propracovaný.
Martin je také vynikajícím vypravěčem. Ve hře o trůny nám představí množství pozoruhodných a propracovaných postav, kniha je psaná v er formě, avšak kapitoly střídají své hrdiny, jejichž pohledem je příběh vyprávěn. Mě osobně se nejvíce líbily kapitoly s Jonem, Aryou a Cat.
Nemohu hodnotit jinak, než-li plným počtem hvězd.

12.01.2015 5 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Nezáleží na tom, který díl Harryho Pottera právě čtu, zkrátka a jistě - zamilovala jsem si je všechny. Velice obdivuji J. K. Rowling za její neskutečnou fantazii. Vězně z Azkabanu považuji za přechodný díl z pohádkového Harryho Pottera na temnější a děsivější háv. Naprosto jsem fandila Lupinovi - je to prostě hrdina.

30.12.2014 5 z 5

Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu Roald Dahl

Karlík a továrna na čokoládu je neuvěřitelně sladké čtení. Samozřejmě jsem shlédla i film a z obou zpracování jsem více než nadšená. Celý příběh je šíleně ujetý a lehce morbidní, což je však perfektní kombinace.

28.12.2014 4 z 5

Jak vytrhnout velrybě stoličku Jak vytrhnout velrybě stoličku Marie Poledňáková

Milá knížka, kterou důvěrně znám z filmového zpracování. Filmový přepis je obdobný a velmi se mi líbil. A to je co říct, protože většinou se mi filmové přepisy vůbec nelíbí. Těším se, až si přečtu pokračování.

27.12.2014 5 z 5

Návrat do Del Návrat do Del Emily Rodda (p)

Návrat do Del je jednoznačně nejlepším dílem série. Některé události pro mě byly velkým překvapením. A to už jsem tyto knihy v dětství četla...

27.12.2014 4 z 5

Údolí ztracených Údolí ztracených Emily Rodda (p)

Údolí ztracených je poměrně průměrný díl. Nicméně jsem se bavila, a to jak při hádankách, tak při kolizích s ely.

26.12.2014 3 z 5

Labyrint bestie Labyrint bestie Emily Rodda (p)

Labyrint bestie mě docela zklamal, závěr byl nedotažený, tento díl patří jednoznačně k nejnepovedenějším z celé série.

26.12.2014 2 z 5