Egeris Egeris komentáře u knih

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Mrazivý výlet do světa, kde zastánci "tradičního" a "správného" dovedli své myšlenky až do konečné fáze. Je pro mě tak trochu děsivé, že se podobní kazatelé "morálky a hodnot" čím dál více objevují i třeba u nás. Různí křivohubí politici, kteří kážou o tom, co je správné a morální, jak by měl člověk žít, že by měl mít děti (a ideálně kolik) - tyhle nápady se často až šokujícím způsobem shodují se systémem Gileadu. Jediný rozdíl je zatím v tom, že v knize systém převzal moc násilím, zatímco u nás jim ty hlasy lidé házejí dobrovolně. Brr.

09.01.2020 4 z 5

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Měl Voldemort vůbec penis? Moc bych na to nesázel. No i přesto plodil, takže asi ano. Kniha je totální paskvil, naprostá ztráta času.

04.12.2019 ztráta času

Vnitřní oko Vnitřní oko Wilbur Smith

Přečetl jsem asi 80 stran a dál se to prostě nedá. Přijde mi to jako hrozná slátanina, která nedává vůbec smysl. Už v minulém díle se kouzlilo až moc no a v tomto je to jedna velká šílenost. Jinak autor to má sám asi trochu popletené, vůbec mi nesedí věk postav, Nefer rozhodně nemůže být tak starý, jak ho popisuje. Nemá to hlavu ani patu.

02.12.2019 1 z 5

Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

Není to přímo o elektrárně, ani o technických věcech kolem havárie. Jde spíše o příběhy lidí, kteří žili v tom "socialistickém ráji" a všech důsledcích tohoto "blahobytu". Kniha ukazuje zrůdné myšlení bývalého režimu v celé nahotě. Člověk nic neznamená, život nic neznamená, jde jen o zachování a podporu režimu. Ze čtení některých příběhů jde mráz po zádech.

11.06.2019 5 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Skvělé pokračování prvního dílu. Otevřený konec mě trochu zamrzel, o to víc se ale těším na další díl...

12.05.2019 5 z 5

Drony - Fotografování z ptačí perspektivy Drony - Fotografování z ptačí perspektivy Petr Jan Juračka

Od knihy jsem popravdě čekal víc. Na začátku pouze stručný úvod do toho, jak fungují drony. Poté až zbytečné líčení toho, jak si autor stavěl vlastní dron, jak o něj přišel, jak stavěl jiný, jak o něj přišel, jak stavěl další... Stále dokola, dokud si nekoupil dron od komerčního výrobce. No a pokud od knihy čekáte, že vám dá nějaké rady jak fotit a natáčet, budete asi zklamaní. Takových rad je v knize velmi málo. Popravdě mám pocit, že většinu knihy tvoří jen chlubení autorů tím, kde všude byli a co vyfotili. 3 hvězdy za výborné příběhy od Petra Juračky, který umí opravdu poutavě psát... jinak ale od knihy víc nečekejte.

30.04.2019 3 z 5

Astronomica Astronomica * antologie

Nádherná kniha, plná krásných fotek.

19.04.2018 5 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Právě jsem to dočetl a musím říct, že jsem čekal něco víc. Začátek se nehorázně vleče, pořád jsem jen čekal, kdy se konečně něco stane a ono stále nic. Hlavní postava v textu stále sýčkuje o tom, jak se prý něco hrozného už brzy stane (opravdu - číst to tolikrát bylo neuvěřitelně otravné). Celou dobu jsem tedy čekal, kdy že se konečně stane ten děsivý zvrat, až najednou - konec knihy. Takže celkem zklamání. Strašidelné to též není vůbec, prostě jen zmatený příběh z hlavy feťáka. To že lokace z knihy existují a jdou vygooglit je sice hezké, ale fakt to nestačí. Ze začátku to možná vypadalo, že by to opravdu mohlo mít reálný základ a že Igor opravdu možná i existuje. Jenže po dočtení jsem naprosto přesvědčen, že to všechno jsou jen fantazie autora (všechny důkazy jsou zde navíc alibisticky zničeny - telefon rozbitý, blog z internetu smazaný, Igor už nekomunikuje, kontakt na ostatní není, autor nehodlá o ničem nadále diskutovat...). Dokud snaha přesvědčit čtenáře o reálnosti příběhu zůstává pouze v knize, je to samozřejmě v pořádku. Jakmile ale autor už tvrdí i v reálném světě, že se tohle opravdu stalo, přičemž není schopen doložit jediný důkaz, pak asi lže (i když nechápu proč - nebo snad kvůli prodejnosti?).

18.04.2018 1 z 5

Proč muži milují potvory a hodným holkám zůstanou oči pro pláč Proč muži milují potvory a hodným holkám zůstanou oči pro pláč Sherry Argov

Jako chlap jsem to četl z čisté zvědavosti. Je pravda, že některé rady jsou vtipné a i docela trefné. Ovšem většinou, alespoň za sebe musím říct, že zkoušet na mě žena tyhle "strategie", tak místo nějakého zvýšení zájmu spíš vezmu nohy na ramena. Autorka často radí různé sobě si odporující taktiky - například aby žena počkala se sexem (což je samozřejmě ok), ale zároveň má hned na prvním rande chlapovi oznámit, že nehledá vztah. Co to jako je? Takže sex nechce, vztah taky ne. Tak proč je tedy na tom rande? Nechápu - já osobně bych třeba z rande, kde mi holka oznámí, že vztah nechce, odešel. A takových podivných rad, které spíše než zájem muže vyvolají to, že si poklepe na čelo, je kniha plná. Nicméně teď už poznám, když holka na rande zkouší tyto podivné strategie, takže mi to alespoň ušetří čas a žádné další rande nebude. O ženu, která nedokáže být sama sebou, ale musí se řídit tímto obskurním manuálem, většinou chlap nestojí:)

25.08.2017