ElfkaEleanor

Po prvním přečtení jsem se smála, po druhém přemýšlela a po třetím nechápala, jak je možné, že to Voltairovi v jeho době prošlo? Úžasně vypíchnuté dobové nedostatky a jejich krásné, byť leckdy smutné zesměšnění...

Když jsem knihu začala číst, čekala jsem že to bude trochu mysteriózní a ono je to psychologické. Zhltala jsem ji během dvou dnů a stále čekala, co se stane... Napětí člověka drží celou dobu až do samého konce. Zároveň bych ale řekla, že je kniha spíše určena ženské části publika. Životní láska hlavní hrdinky a její vztah s tím romantickým gentlemanem... Je to velmi naivní a nereálné...
Oceňuji ale schopnost autorky popsat prožitky a pocity hlavní postavy, to na mě působí velmi reálně. Mému vkusu kniha odpovídala a doslova mě pohltila. Na konci jsem marně obracela poslední stránku a hledala pokračování.
Ke konci těsně před rozuzlením je však kniha vláčná a roztahaná. Jakoby autorka chtěla ještě trochu stránek přidat a nevěděla jak. Proto strhávám jednu hvězdu.

Krásná vyprávění spojující smích i melancholii, radost i smutek. Zkrátka věrná zachycení životních událostí Werichovým osobitým způsobem.

Vzpomínky autora na návštěvy slavných věštíren, spojené s jeho osobními dojmy a historickými fakty. Není to suchý archeologický popis, ale je to opravdu zajímavé a poučné čtení.

Ze začátku jsem byla z přeskakování děje k různým postavám zmatená, pak mi to docvaklo a v půlce jsem tušila, jak to dopadne. Bylo to tak. Mám ráda knihy, které si s čtenářem hrají a mlží, ale toto pro mne bylo moc průhledné.
Přesto dávám dvě hvězdičky, protože je mi sympatická postava detektiva Taylora. Jeho smysl pro sarkasmus i způsob, jak se pere se životem a osudem. Oceňuji také psychologické atributy a hru autora s postavami. Koneckonců ani život není černý a bílý.

Kniha je čtivá. Otevřela jsem ji a zavřela až na konci. Děj neustále plyne, je nahlížen i z pohledu více postav, takže kapitoly nenudí monotónností. Je to skvělá kniha pro odpočinek a zamyšlení... Líbí se mi i hra s fakty, do které se autor pouští a bývá za ni často kritizován. Na druhou stranu, není to přeci odborná literatura, ale zábavné čtení!