Elsinor024 Elsinor024 komentáře u knih

Esmera Esmera ZEP (p)

Zep zpracovává otázku, na kterou prý podle řecké mytologie uměl odpovědět pouze věštec Teiresiás. A když to udělal, nejvyšší bohyně ho nechala za trest oslepnout.
Hlavní hrdinka knihy Esmera musela projít stejnými zkušenostmi jako thébský prorok a otázku pak zodpověděla šalamounsky.
Zajímavé téma a hodně(!) odvážné zpracování.

13.08.2018 3 z 5

Café Robinson Café Robinson Jiří Žáček

Mám Jiřího Žáčka ráda, ale tohle mi přišlo takové stýskání si staršího pána, jak je všechno kolem špatně... I když samozřejmě verše moc pěkné.

25.04.2018 3 z 5

Hledači absolutna Hledači absolutna Markéta Pilzová

Markétu Pilzovou si pamatuju už od její prvotiny Stigmata duše, kterou jsem četla před lety. Patří mezi knihy, na které se nezapomíná ani po dlouhých letech.
A přidávám k nim i tento příběh z rudolfínské Prahy. Autorka má velké nadání umění popisu - obrazů, věcí, emocí, nálad, trápení, hledání. Celý příběh tím vším ale neztrácí nit a pointu.
Nádherné metafory jako báseň bez rýmů. Přesně chápete, co chtěla vykreslit, jak to myslela, co cítila.
Každý hledá svojí cestou absolutno a - aurora ab lacrymis, úsvit začíná slzami.

18.03.2018 5 z 5

Wejwej-ismy Wejwej-ismy Wej-Wej Aj

Bylo zajímavé srovnat dojem z téhle knihy a radostnou reportáž o Číně (jako pořadatelce příštích zimních olympijských her) teď na závěr olympiády v Pchjongčchangu. Je zároveň trochu děsivé, když náš prezident prohlásí, že se máme od Číny hodně co učit...
V téhle kratičké knížce jsou jen záblesky Wej Wejova života, který je propojený s jeho snahou o svobodu slova. Vedlo to k věznění bez udání důvodu na neznámém místě, zmlácení a po něm nutná operace mozku a další "dárky" těch, pro které je svoboda slova nepřípustná.

27.02.2018 4 z 5

Jezte zeleně Jezte zeleně Joachim Mutter

Jsem fanda zelené stravy, ale dr. Mutter je její zapřísáhlý obhájce, někdy na můj vkus až příliš striktní. Má určitě tolik znalostí a zkušeností, že si to může dovolit. Nedovedu si ale moc představit, kolik lidí zajásá nad strouhanou brokolicí s česnekem, avokádem a lněným olejem jako vrcholem kulinářství. Zdravé jídlo by mělo chutnat, jinak moc nepomůže.
V každém případě se mi zase rozšířily obzory v oblasti divokých zelených rostlin, co všechno je možné jíst.

20.02.2018 4 z 5

Čarodějova učednice Čarodějova učednice Amy Wallace

Tahle kniha je velmi poučná pro všechny příznivce Carlose Castanedy. Před pár lety jsem jeho knihy hltala, otevřely mi nové obzory. Dnes už se na ně dívám mnohem víc kriticky. A třeba takový A. de Mello (a mnozí další) je podle mého názoru čistotou svého projevu o několik řádů výše.
Castanedovi se podle všeho vryla do paměti rada jeho autoritativního dědečka, že se má pokusit dostat se pod sukně co největšímu počtu žen. No, v originále to bylo poněkud drsnější vyjádření. Této radě zůstal po celý život věrný, i když jinak pečlivě mazal svoji osobní historii a důsledně mlžil o svém životě.
Dceru slavného spisovatele Amy Wallace sbalil, když jí bylo sedmnáct. Poznala ho dost zblízka, popisuje ho jako sebestředného, nestálého, vulgárního a někdy dost oplzlého macha, neomylného gurua se stovkami žen kolem sebe a tisíci vpovzdálí.
I když samozřejmě na druhé straně byl také okouzlujícím, milujícím, pozorným a moudrým učitelem. Tak trochu schíza.
Amy je přes všechny šílenosti, co s Castanedou prožila, dodnes přesvědčená, že se tím snažil ze svých následovníků odstranit ego. Možná...

30.01.2018 4 z 5

Láska a její rozmary - Nové kapitoly z deníku Láska a její rozmary - Nové kapitoly z deníku Zuzana Peterová

Nechala jsem se nalákat podtitulem "z deníku psychoterapeutky" a neprozřetelně se nepodívala na hodnocení jiných knih paní doktorky tady na databázi. Moje chyba.
Tyto příběhy se podle mého názoru hodí svým plytkým stylem, zjednodušením, vypovídací hodnotou a formou snad jen do časopisů typu Žena a život. Velké zklamání, bohužel.

28.01.2018 1 z 5

Hlad naděje. Příběh o nemoci a uzdravení – Deník hladovějícího Hlad naděje. Příběh o nemoci a uzdravení – Deník hladovějícího Rosťa Zabloudil

Oceňuji čtivý styl autora u tak nelehkého příběhu. Byl mi velmi sympatický svoji upřímností při líčení průběhu hladovky, vytrvalostí a odhodláním všechno zvládnout a předat dalším potřebným. Inspirace, že se vyplatí nehroutit se a pokusit se bojovat. Klobouk dolů za odvahu a sílu.

07.01.2018 5 z 5

Červený lev: mystický román Červený lev: mystický román Mária Szepes

Dlouho jsem se odhodlávala pustit se do této knihy, protože jsem měla obavy, že tam bude na mne příliš mnoho okultismu, magie, alchymie, transmutace, astrologie, duchovních sfér a všeho dalšího, co k mystickým románům patří. A taky že jo:)

Myslím, že když někdo četl Slovo Buddhovo, dalajlámu, Krišnamurtiho, Balsekara nebo třeba Tolleho, může mu tenhle krásný román připadat poněkud příliš oplývající slovy a právě magií.
Prvních 150 stránek bylo pro mne utrpením, ale nakonec jsem se začetla. Kolísavě zajímavý děj, ale musím uznat, že jsem si nakonec některé pasáže četla víckrát a obdivovala jejich moudrost a zůstanou mi v hlavě uložené. Jsem ráda, že jsem se s touhle knihou seznámila a jako mystický román doporučuji.

09.03.2018 4 z 5

Tvoje strava je tvůj osud Tvoje strava je tvůj osud Josef Jonáš

Spousta informací, někdy až moc do velkých podrobnosti jdoucí popisy, občas se hlavní linka trošku posune a vytrácí.
Celkově hodně poučné pro toho, kdo žije "klasicky" a nemá potuchu o alternativách třeba mouky nebo mléka. Jsem ráda, že oba pánové nezavrhují a celkem dost podporují nižší (až třeba žádný) příjem masa a obecně živočišných bílkovin.
Najdeme citace profesora Campbella z Čínské studie i Rudolfa Steinera. A také v současné diskusi o kokosovém oleji jednoznačný hlas pro s pěkným vysvětlením.

04.03.2018 4 z 5

Plzeňský pitaval Plzeňský pitaval Aleš Česal

Pokud by čerpalo z tohoto pramene dítě nebo student, dozvěděli by se například, že Jan Bavor ze Švamberka byl plzeňský "odpovědník". To slovo se v textu několikrát opakuje, takže nejde o překlep.
Bavor Plzni nebyl odpovědný, ale naopak městu podle starého středověkého práva vyhlásil opověď, tedy jakousi soukromou válku nebo krevní mstu. Stal se tedy opovědníkem. Stejnou opověď vyhlásil v té době Jiří Kopidlanský Praze.
Ale jinak celkem dobré shrnutí zajímavých událostí.

12.02.2018 2 z 5