Enrs komentáře u knih
Autor zraje jako víno. Už druhý díl mě nadchnul, protože byl ještě lepší než první a ten byl neotřelý, nápaditý, zajímavý a zasazen do naprosto unikátní doby. Ale že zatím každý díl bude ještě lepší než předchozí? To jsem u žádné série ještě nezažila. Přiznám se, že jsem teprve před koncem, ale i když bylo řešení nastineno prakticky od začátku, už teď vím, že tak jednoduché to nebude. A všechny ty dějové odbočky navíc? Prostě třešničky na dortu. Jediná nevýhoda je ta délka knih. Jak má člověk dělat něco jiného s takovou knihou než číst? :)
Naprosto výborná kniha, dokonalý černý humor, vybroušený diamant. Kdo viděl první film, nechť lituje, protože kniha je stokrát vtipnější a donutí vás se na celé kolo smát v tramvaji plné lidí.
Po velkém zklamání z šablonovitého Levharta na nějakou dobu jsem Nesba odložila. Kniha, se kterou se vrátil je nicméně famózní. Děj, který doopravdy nečekáte a zhltnete ji od začátku do konce. Jako vždy Hole disponuje superhrdinskými schopnosti, ale tady byste mu to i odpustili.
Posun postav v tomto díle je vskutku impresivní. Hledala jsem správné slovo a tohle se hodilo asi nejvíc. Navíc je logický, uvěřitelný a mistrně vylíčený. Rath si stále víc zahrává s ohněm a tentokrát se dostal až za hranice svých možností. Jsem zvědavá, jak se budoucnost vyvine.
Co mi trochu vadí je dějová linka Charlotte a s prominutím z ní dělá trochu - jak v jednom okamžiku sama přizná - pitomou krůtu, což mi k ní moc nesedí.
Samotný případ vraždy je zajímavý a politické pozadí a to včetně vývoje "policejního"-ať už uvažujeme o jakékoli policii-vyšetřování od faktů k demonstraci politické propagandy je děsivé. Člověk někdy uvažuje o druhé světové valce, jak to bylo hrozné, ale nedochází mu, že v Německu to vlastně začalo daleko dříve. Úžasné zamyšlení skýtá i epilog.
Do postavy Harryho Holea sympatického antihrdiny se člověk nemůže než zamilovat. Líbí se mi pečlivost, s jakou Nesbo popisuje daleké krajiny, kde se děje jeho knih odehrávají. Výborná detektivka protknutá melancholií i černým humorem.
Třebaže je kniha poněkud už Holeovsky schématická, přesto mě dokázala mile překvapit. K dalším protentokrát pozitivním překvapením patří (spoiler), že nedošlo k redukci počtu hlavních postav. Ačkoli konec byl jako podle šablony a až vynucenou reklamou na knihu další, přesto po ní opět sáhnu, jakmile vyjde.
Červenka byla výborná, okořeněná starým příběhem, doplňující příběh nový, Ráchel, její otec, mistrovsky spletené a s kouzelnou atmosférou. Nutno poznamenat, že hlas Hynka Čermáka příběhy jen podtrhuje a dotváří.
Šváby jsem četla mimo chronologické pořadí, ale u tohoto dílu to nikterak nevadilo. Faktem je, že knihu jsem zhltla, aniž bych si z ní moc pamatovala. Harry předvedl již tradiční nadpřirozenou výhru nad smrtí, ale i tady jako v ostatních knihách mu to stejně odpustíte. Jediné, co ve mě přetrvalo, byla imaginární představa Runy nad Bangkokem, hořkosladká melancholická pachuť na kořeni jazyka...
Bohužel jsem viděla první film, až poté četla knihu. Film je oproti ní o něco půvabnější a více přese vše srší optimismem. Nicméně je to ve své podstatě rarita, protože nejsem zklamaná ani z jednoho. Kniha je mnohem víc prodchnuta strachem a obavami, ale o to je reálnější a svůdně melancholičtější.
Nesboa zbožňuji a dětské knihy také, proto jsem se úchylila k této jako záruce kvality. A byla jsem krutě zklamaná, kniha nemá pořádný příběh, vtipy o prdění ač nejsem konzervativní nejsou vůbec vtipné a jediné pozitivum bych našla v tom, že je podstatně kratší než jeho obvyklé detektivky.
U této knihy jsem nabyla dojem, že Nesbo má v šuplíku A4, podle které bod po bodu postupuje, až k předvídatelnému trpkému konci s přesně dávkovanou pachutí smrti. Dlouho mi trvalo, než jsem jeho spisovatelskému géniu upadajícímu sem tam do stereotypu dala druhou šanci. Ale rozhodně jsem nelitovala.