Lunapark přehled
Volker Kutscher
Gereon Rath série
Berlín 1934: Pod železničním mostem je nalezen mrtvý příslušník SA. Na zdi nad ním se skví komunistické heslo. Tajná státní policie vychází z politicky motivované vraždy, ale komisař Gereon Rath se rozhodne vést vyšetřování jiným směrem. Když je nalezen další ubitý příslušník SA, vypadá to podle všeho na čin sériového vraha. Během vyšetřování začíná být politická situace stále výbušnější a tlak na komisaře roste: SA se zmocní jeho ženy a on sám dostává jednoznačnou objednávku vraždy.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2020 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Lunapark, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lunapark. Přihlašte se a napište ho.
Píše se rok 1934 a Gereon vyšetřuje další smrt, zdánlivě politicky motivovanou, musí spolupracovat s politickou policií a v atmosféře strachu lidí z brutality nedotknutelných SA partiček má pocit, že v nové totalitě vůbec nejde o hledání zločince a pravdu. Do obtíží, jak existovat v novém Německu a zachovat se správně nebo jak být sám sebou se dostává nejen Charlotte a svěřenec Rathů. Je to čím dál temnější čtení. Důvod, proč je tato série tak dobrá, není jen historická detektivka z Výmarské republiky, ale způsob, jak nás autor seznamuje s životem v atmosféře a pravidlech teď už napevno zakotvené totality. Potěší opět zkřížení cesty postav s historickou událostí a různé odkazy pro fajnšmekry jako "český frajtr" nebo "stopětasedmdesátník". Už se těším na další díl.
Tak tohle bylo fakt svižné a perfektně napsané! :) Další setkání s Gereonem, Charly a také Marlowem nebo Gräfem prostě nemělo chybu a kniha se mi krásně četla. Bez debaty pět stars a těším se na pokračování! :)
Knižní novinky (9. týden)
23.02.2020
Kniha Lunapark v seznamech
nacismus detektivní a krimi romány Německo Berlín historické detektivky krimi meziválečné období (1918-1938) Výmarská republika
2017 | Mokrá ryba |
2018 | Tichý zabiják |
2019 | Goldstein |
2019 | Spis Vaterland |
2021 | Olympia |
Tady mi už nebylo při čtení vůbec dobře, a od poloviny jsem proto prolítla rychle. 1934 - vláda SA a SS nad vším ve státě, včetně kriminální policie, teror SA-mannů a jejich tažení proti komukoli, nejen židům a komunistům. A v čele Tajné státní policie náš nechvalně známý Reinhard H.
Nejistota a nebezpečí číhá na každého, za každým rohem, a Gereon je mezi víc než dvěma mlýnskými kameny - v práci, doma a ve vztahu k Marlowovi.
Příliš mučení, brutálních útoků, vražd, nátlaku všemi prostředky. A do toho nespokojená Charly, navrátivší se Alex, malý Fritz (zde ovšem nevěřím, že by kluk protřelý z života na ulici se tak aktivně naivně stal donašečem...). Teror v podobě komand SA rekrutovaných z bývalých zločinců a mocných bratrstev gangsterů.