Esko* Esko* komentáře u knih

Krvavý slib Krvavý slib Richelle Mead

I přesto, že se mi tento díl četl zpočátku hůř než ostatní, nemám mu co vytknout. Bylo zajímavé poznat Dimitrijovu rodinu a místo, kde vyrůstal. No... a jakmile se to od půlky rozjelo, nedalo se odtrhnout a samozřejmě nechyběla ani pořádná akce. Jsem zvědavá na další díl.
Jinak musím podotknout, že se mi hrozně líbí, jak má autorka všechny ty zápletky dokonale promyšlené a všechno jí to pasuje dohromady jako kousky puzzle.

29.08.2013 4 z 5

Krásná katastrofa Krásná katastrofa Jamie McGuire

Dobře napsaný, netradiční, originální román... Nevím, jak jinak bych to popsala. Můžu jen doporučit.

25.07.2013 5 z 5

Poslouchej! Poslouchej! Sarah Dessen

Ještě před rokem bych neřekla, že se mi tato kniha bude tak líbit, zvlášť proto, že jsem četla většinou jen fantasy, ale poslední dobou se začínám čím dál víc ubírat zase k normálním příběhům. Po Poslouchej! jsem se rozhodla sáhnout jako další. Nejen že jsem byla uchvácena obálkou knihy (přiznávám, že ta byla taky jedním z důvodů proč mě zaujala), ale hlavně pak jejím obsahem.
Kniha byla úžasně napsaná, napínavá, dokonale mě pohltila a popravdě do poslední chvíle jsem netušila, co se té holce vlastně stalo.
Navíc téma anorektické sestry tomu dodalo ještě víc tragičnosti.
A Owen... Myslím, že ten kluk se musí zalíbit každému (proč jen takoví kluci existují pouze v knihách?).
Nenechte se ale vyvést z omylu pokud si myslíte, že tato kniha je jen další romantická slátanina, protože tomu tak opravdu není. Já bych ani neřekla, že hlavním námětem je láska mezi Owenem a Annabel, ale kniha je spíš postavená na tom, že lidi se vždycky zapletou se špatnou společností a pak toho litujou (zvlášť v období dospívání). A na důsledku toho, když v sobě člověk dusí všechny těžkosti jeho života. Rozhodně má tedy větší hloubku. Troufám si říct, že dokonce nese jakési ponaučení.
Co se mi taky líbilo bylo jakým stylem autorka vyprávěla - hlavně to osvětlování minulosti. Plus překrásně popsané pocity hlavní postavy -Annabel jsem naprosto rozuměla.
Vážně moc vyvedená kniha, kterou si s chutí přečtu znovu. Doporučuji.

06.07.2013 5 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Série Harryho Pottera je podle mě bezchybná a tenhle díl nebyl výjimkou, zvlášť druhá polovina knihy byla skvělá. Četla jsem jí dřív, než vyšel film, protože jsem se nemohla dočkat a opravdu se mi to líbilo. Výborné zakončení příběhu o "chlapci, který přežil" :)

29.04.2013 5 z 5

Zrození Zrození Lisa Jane Smith

Jelikož se mi více líbí seriál, než knižní série, tak jsem byla se Stefanovými deníky spokojená. Minulost bratrů Salvatorových mě opravdu baví.

27.04.2013 4 z 5

Před půlnocí Před půlnocí Lisa Jane Smith

24.04.2013 3 z 5

Soumrak Soumrak Lisa Jane Smith

První čtyři díly nejlepší, pak už kvalita klesá a zdá se mi, že autorka už neví coby. I tak se to číst ale dá a všechny nejsou až tak hrozné. Tenhle díl se mi líbil hlavně proto, že tam bylo více Damona, který je podle mě nejzajímavější postava celé série.

24.04.2013 4 z 5

Návrat Návrat Lisa Jane Smith

24.04.2013 3 z 5

Tajemství upírů Tajemství upírů Lisa Jane Smith

Tak od této knížky jsem čekala trochu víc. Podle mě měl příběh zajímavé téma, ale málo propracovaný. Autorka to dle mého názoru dost odbyla a byla jsem opravdu zklamaná. Připadalo mi, že děj ubíhá až neskutečně rychle, ani nemluvě o posledních kapitolách, ve kterých se náhle hlavní hrdinka rozhodne odjet pryč s klukem, kterého nezná ani minutu. Mnoho věcí se tam děje najednou až moc velkou rychlostí za jednu jedinou kapitolu. Hrozně naivní. To hodnocení asi jen za to, že se mi celkem líbil ten začátek.

23.04.2013 2 z 5

Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Pokud si chcete přečíst knihu o dospívajících lidech bez jakéhokoliv klišé, tak tato kniha je skvělou příležitostí. Nesnaží se vám vnutit to, co již mnohé, je mnohem více otevřená skutečnosti. Čerpá z toho, že období dospívání není snadná věc, je to období, kdy se rozhodujeme o tom, kým jsme, hledáme se, snažíme se zapadnout. Charlie si tím také prochází a není to pro něj vůbec jednoduché. Prožívá své vzestupy a pády. Ale povede se mu najít cestu k životu.
Ten, kdo stojí v koutě je podle mě geniální kniha plná emocí, která vás donutí zamyslet se. A podat knihu formou dopisů? Skvělý nápad. Připadá mi, že takhle jsem se mohla s Charliem ještě více propojit. Doslova jako bych jeho příběh prožívala s ním. Charlie byl dokonale vykreslen, ihned jsem si ho zamilovala. Stephenova kniha patří mezi jedny z mých nejoblíbenějších a já mu proto děkuji, že jsem měla možnost si něco takového přečíst. Tak trochu mi otevřel oči.
Doporučuji přečíst si toto dílko.

23.04.2013 5 z 5

Will Grayson, Will Grayson Will Grayson, Will Grayson John Green

Kniha mi dala přesně to, co jsem od ní očekávala. Oddychové čtení s jednoduchým dějem a milým, úsměvným koncem. Je to typická young adult knížka, jejímž ústředním tématem jsou vztahy mezi postavami a zejména síla přátelství. Ti, co mají rádi osobité styly obou autorů, si tuto knihu zcela jistě užijí stejně jako já.

22.06.2017 4 z 5

Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Velmi pěkná kniha o lásce mezi lidmi pocházejících ze zcela jiného prostředí a zneklidňující stín táhnoucím se v pozadí jejich příběhu. Rozhodně příjemné čtení, doporučuji :)

18.05.2015 4 z 5

Papírová města Papírová města John Green

Miluju Johnův styl psaní, proto jsem byla hrozně natěšená si přečíst další z jeho knih. Musím uznat, že Papírová města byla oproti těm předchozím, krapet zklamáním. Příběh mohl být rozvinut poutavěji, přesto se mi kniha dobře četla a rozhodně se k tomuto autorovi zase vrátím :)

28.04.2015 4 z 5

Měděný jezdec Měděný jezdec Paullina Simons

Tato kniha nabízí něco, co se v učebnicích dějepisu nedočteme. Válka z pohledu obyčejných lidí (a představa, jak to asi prožívali oni). Při čtení Měděného jezdce jsem se rozplývala nad láskou Taťány a Alexandra, ale také mi běhal mráz po zádech, když jsem si představila, co všechno si museli prožít.
Děj je opravdu dlouhý, ale nemyslím si, že to příběhu škodí. Válka byla dlouhá a tahle kniha popisuje osud dvou lidí, kteří se snažili v tak těžké době neztratit jeden druhého. A jejich cesta se mi moc líbila.
Jediné, co mi na knize vadilo, bylo, jakým směrem se začala ubírat od poloviny (konkrétně od toho, kdy se Alexandr znovu shledá s Táňou v Lazarevu). Ne že by se mi to přímo nelíbilo, ale zaprvé mi lezly na nervy ty tetky, u kterých Taťána bydlela a zadruhé to, jak se od sebe Táňa s Alexanderem pořád nemohli odtrhnout – podle mě toho bylo tak moc, až se to stalo nereálným, toť ovšem můj názor. Tato část prostě nebyla nic moc záživná, ale později se to zase napravilo a chytlo to ten správný spád.
Jsem ráda, že jsem tuto knihu přečetla a vřele doporučuji. A doufám, že se mi v budoucnu do rukou dostane také druhý díl.

17.10.2013 4 z 5

Stínem políbená Stínem políbená Richelle Mead

Úžasný díl, bylo v něm ještě víc napětí, než v předchozích dílech. VA je nejlepší upíří série, jakou jsem kdy četla. Jen nevím, jak to vydržím, než se mi dostane dalšího dílu, tento byl zakončen tak, že to asi nevydržím. Jsem napnutá jak struna...

19.08.2013 5 z 5

Mrazivý polibek Mrazivý polibek Richelle Mead

Úžasné. Ještě lepší zápletka než v prvním díle. Doslova jsem se nemohla odtrhnout. Kdybych mohla, četla bych v kuse, bez přestání. Ta finální scéna byla krásná. Dimitrij je takové zlatíčko. Ale ráda bych se vrátila k tomu, co se dělo ještě předtím, protože to potřebuju ocenit.
Ke konci mi bylo totiž tak nějak skutečně smutno. Opravdu jsem měla na krajíčku. Je to divné, tohle se mnou dokáže udělat jen pár knih. A autorka to napsala tak přesvědčivě, že jsem hltala každé slovo a vžila se do postavy Rose natolik, že se mi svíralo hrdlo při tom jejím zhroucení. To byly opravdové emoce!
Richelle Mead mě tímto rozhodně přesvědčila o tom, jaká je to spisovatelka.

16.08.2013 5 z 5

Mrazení Mrazení Maggie Stiefvater

Řekla bych, že je to taková průměrná kniha. Vlkodlaci v podání této autorky byli sice zajímaví, ale mě se to nějak špatně četlo a proto jsem jí taky četla hrozně dlouho. Hlavně ten začátek je hrozně tahlý a prakticky nic se v něm neděje. Ke konci už to bylo lepší. Shrnula bych to asi takto: nápad dobrý (proměna závislá na teplotě byla zajímavá), ale zpracování mohlo být o dost lepší.

05.07.2013 3 z 5

Pomsta Pomsta Lisa Jane Smith

Souhlasím, že Stefanovy deníky jsou lepší než původní série Upíří deníky. Tenhle díl byl fajn, ale nebyl zdaleka nejlepší. Spíš patří k těm slabším.

06.05.2013 4 z 5

Stopy minulosti Stopy minulosti Lisa Jane Smith

Skvělý díl, vlastně celá série Stefanovy deníky je super. Hrozně se mi líbí, že se děj vždy odehrává v minulosti.

06.05.2013 5 z 5

Zavržený Zavržený Becca Fitzpatrick

No páni... nečekala jsem, že to bude tak dobré. Už jen proto, že mě knihy o andělech zrovna dvakrát nelákají a ty, co jsem zatím četla nebyly zrovna nejlepší, ale u této knihy je to jiné. Vlastně ani nevím proč, ale andělé, ještě k tomu padlí (co si budeme povídat, tento fakt tomu ještě dodal šťávu a badboy Patch byl zkrátka dokonalý) v podání Fitzpatrickové mě prostě ohromili. Už od první kapitoly mě příběh zaujal, což se nestává zrovna často. Abych se přiznala, šla jsem do toho s tím, že vůbec netuším, jaké to bude, ale jakmile jsem měla za sebou první kapitolu, které byla naprosto skvělá, jen těžko jsem se od knihy odtrhávala. Nemůžu se dočkat, až si přečtu další díly. Vlastně se do Crescenda pustím asi hned teď, i když jsem teprve před chvilkou přečetla první díl.

06.05.2013 5 z 5