Evaho73 Evaho73 komentáře u knih

Pánu učiteľovi z lásky Pánu učiteľovi z lásky Edward Ricardo Braithwaite

Po prečítaní ma napadá jedna otázka: "Dokázal by dnes učiteľ Braithwaite svojou inteligenciou a prístupom prevychovať súčasných tínedžerov?"
Možno trochu naivný príbeh, ale plný jednoduchých posolstiev, hlavne o sile osobnosti, hoc aj s čiernou farbou kože, ktorá prirodzeným spôsobom dokáže presadiť toleranciu, slušnosť a predovšetkým vzájomnú úctu.
Perličkou príbehu bola aj odvážna láska "čierneho" učiteľa a bielej učiteľky.
Krásny sentimentálny príbeh, ktorý som si vybrala do výzvy pre jeho "kvalitnú jednoduchosť" a len nechápem, prečo má doteraz na DK menej ako 20 čitateľov....

07.04.2020 4 z 5

Pianista Pianista Władysław Szpilman

Výnimočný, strhujúci a srdcervúci koncert žitia a prežitia talentovaného poľského klaviristu židovského pôvodu počas druhej svetovej vojny.
Jeho životný príbeh ma uchvátil, kde som sa nestačila čudovať, koľko "šťastia" dostal do vienka, aby dokázal prežiť. Koľkokrát koketoval so smrťou, bol ochotný si zobrať život vlastným pričinením, len aby nepadol rukou nemeckého vojaka. Paradoxne to bol práve nemecký dôstojník, ktorý mu ku koncu vojny zachránil život a nakoniec sa ukázalo, že nebol jediný komu takto pomohol.
Príbeh, v ktorom sú opísané všetky nefalšované hrôzy a zverstvá pachané na poľských židoch rukami gestapa a židovskej polície, ktorá aj tak neunikla svojmu krutému osudu.
Príbeh, v ktorom nebol hlavný hrdina opísaný iba v kladnom svetle, ale ukazuje nám aj jeho obyčajnú ľudskú zbabeloť, kedy bol ochotný za svoje prežitie urobiť čokoľvek.
Nakoniec je to príbeh, ktorý nám ukazuje, že aj na strane nepriateľa sa skrývala ľudskosť, ako malé svetielko nádeje pre všetkých prežívajúcich strasti holokaustu a druhej svetovej vojny.
Dokazuje to aj denník Wilma Hosenfelda, bez ktorého by klavirista Wladyslaw Szpilman, poľský žid, asi neprežil.

16.01.2018 5 z 5

Slavík Slavík Kristin Hannah

Slávik ma prevapil hneď dvakrát za sebou. Prvý krát pod stromčekom a druhý svojím silným námetom.
Strhujúci a emotívny príbeh z vojnového obdobia podaný očami dvoch povahovo rozdielnych žien - sestier, ktorých najsilnejšou zbraňou proti nepriazni osudu sa stala láska, a to vo všetkých svojich podobách.
Autorka úžasne zachytila atmosféru Francúzka spolu s povahovými vlastnosťami jej obyvateľov, čo v čitateľovi evokuje pocit dôveryhodnosti tohto príbehu. Osobne som s hlavnými hrdinkami zdielala ich strach, hlad, zimu, sklamanie, zúfalstvo, bezmocnosť a nekonečnú prázdnotu zo straty svojich blízkych, ktoré postupne prerástli v boj o prežitie a silné odhodlanie zmeniť podľa svojich možností túto neľahkú situáciu.
Slávik je ďalšou dychberúcou knihou, ktorá do čitateľov vlieva nádej, že každá obeta z lásky sa mnohonásobne vyplatí.

27.12.2017 5 z 5

Símka Símka Lucie Hušková

Kniha Símka ponúka príbeh mladého dievčaťa, ktoré sa vyrovnáva s problémami v rodine a hľadaním vlastnej identity počas dospievania. Autorka Lucie Hušková autenticky zachytáva jej vnútorné prežívanie a emocionálne dilemy. Kniha sa venuje náročným témam, ako sú strata blízkych a potreba podpory v zložitých situáciách. Štýl písania je jednoduchý, ale hlboký, čo osloví mladších aj starších čitateľov. "Símka" je dojímavý príbeh o prekonávaní prekážok a nachádzaní svojho miesta v živote.

24.09.2024 5 z 5

Dcera říše Dcera říše Louise Fein

(SPOILER) Román sa odohráva v nacistickom Nemecku počas 30. a 40. rokov 20. storočia a sleduje príbeh mladej Hetty Heinrichovej, dcéry vysoko postaveného člena nacistickej strany. Hetty, vychovávaná v súlade s nacistickou ideológiou, postupne začína pochybovať o pravdách, ktorými ju obklopujú, keď sa znovu stretne so svojím detským priateľom Walterom, ktorý je Žid. Ich zakázaná láska postaví Hetty pred ťažké morálne a etické dilemy, ktoré ju donútia prehodnotiť všetko, čo doteraz považovala za správne.

21.07.2024 5 z 5

Jasmína Jasmína Anna Szafrańska

Román "Jasmina" od Anny Szafrańskej je strhujúca a dojímavá púť do hĺbok ľudskej duše, ktorá skúma komplexné témy lásky, straty, rodinných väzieb a hľadania seba samého. Autorka tu vykresľuje bohaté postavy a realistické prostredie, čím vytvára príbeh, ktorý je autentický a  pútavý.
Szafrańskej talent pre detailné a živé opisy sa prejavuje v každej kapitole. Čitateľ sa ocitá v srdci Jasmininých búrok a prežíva s ňou jej radosti, smútky, túžby a sklamania. Postavy sú vykreslené s hlbokou psychologickou precíznosťou, čím pôsobia uveriteľne a vzbudzujú empatiu. Autorka sa nebojí poukázať na temné stránky ľudskej povahy, no zároveň oslavuje aj silu nádeje a odolnosti.
Hoci dej románu môže byť občas predvídateľný, celková emocionálna hĺbka a poetický štýl písania robia z "Jasminy" zaujímavé dielo. Román je premyslený a prepracovaný, s prekvapivými zvratmi a nečakanými rozuzleniami, ktoré udržiavajú napätie až do samého konca.
"Jasmina" je skvelou voľbou pre čitateľov, ktorí hľadajú hlboký a dojímavý príbeh o láske a stráte, o hľadaní identity a zmyslu života.

11.07.2024 4 z 5

Pohřbená tajemství Pohřbená tajemství Linda Castillo

Témou aj tohto 14. dielu zo série je hlboký náhľad do spôsobu života Amišov, ich náboženstva a ich súžitia s "Angličanmi" (t.j. neamišmi). Autorka túto tému spracováva veľmi pútavo, pričom všetky prípady sú vždy organicky zakomponované do kontextu životného prostredia protagonistov a samotného malomestského života. Je fascinujúce sledovať, ako každá zápletka odráža kultúrne a spoločenské aspekty amišskej komunity. Autorkin štýl písania je dynamický a pútavý, takže sa pri čítaní nikdy nenudím. Rôzne perspektívy rozprávania, hoci spočiatku nezvyčajné, dodávajú sérii jedinečný šarm a čitateľskú atraktivitu. Každý pohľad prináša nové vrstvy a hĺbku, čím obohacuje celkový zážitok z čítania a udržuje čitateľa v neustálom napätí a očakávaní.

29.06.2024 4 z 5

Začátek nových časů Začátek nových časů Sophie Oliver

Kniha "Začátek nových časů" je tretím dielom rodinnej ságy Grandhotel Schwarzenberg. Táto kniha nadväzuje na predchádzajúce dva diely a odohráva sa v období po prvej svetovej vojne. Hlavným dejom je život rodiny Schwarzenbergovcov v období od roku 1928 do 1955. Autorka nás prevedie vojnovými rokmi, ale aj obdobím pred a po vojne, pričom majstrovsky kombinuje historické fakty s pútavým príbehom, čím vytvára dielo, ktoré je nielen informatívne, ale aj veľmi emocionálne. Príbeh je zaujímavý, ale miestami aj veľmi smutný.
Celá trilógia je pôsobivá a sleduje osudy potomkov rodiny Schwarzenbergovcov. Páčilo sa mi, že je napísaná pútavým a ľahko čitateľným štýlom. Ak máte radi rodinné ságy, určite si túto trilógiu prečítajte.

01.06.2024 5 z 5

Podpis všech věcí Podpis všech věcí Elizabeth Gilbert

Úprimne povedané mám z tejto knihy dosť zmiešané pocity. Na jednej strane tu stojí úžasná atmosféra 19. storočia, rodinná sága, zmysel pre bádanie a objavovanie, botanická téma pre fajnšmekrov (pre mňa nie dostatočne prepracovaná), túžba hlavnej postavy dostať sa na dno veci, ísť nad rámec spoločenských predsudkov a tabu...
A na druhej strane vás neopúšťa pocit, že ste sa nechali oklamať a dostali ste podsunutý bulvárny románik, ktorý si nárokuje vážnejšiu pozornosť od čitateľa.
Také sú moje pocity po prečítaní a zdá sa, že aj ja tu idem svojim názorom proti prúdu...

21.03.2024 3 z 5

Nemilovaná Nemilovaná Virginia Cleo Andrews

Milujem knihy navodzujúce atmosféru, či už vzhľadom k prostrediu, kde sa dej odohráva, alebo k samotnej zápletke. Presne takou knihou je aj Nemilovaná vzbudzujúca rôzné pocity, či emócie.
Osamelá hlavná hrdinka so záhadným pôvodom, vyrastajúca so svojimi súrodencami v biede a v žalostnom depresívnom prostredí, vzbudzuje u čitateľov ľútosť, rozhorčenie nad jej neutešeným osudom, ale hlavne zvedavosť, ako sa jej život bude ďalej vyvíjať.
To všetko sú predpoklady, aby sa kniha stala čitateľský atraktívnou.
Jediné, čo mne osobne prekážalo, bola určitá podobnosť s knihou Kvety v podkroví, a preto dejové zápletky alebo postavy v Nemilovanej už na mňa nezapôsobili takým originálnym spôsobom, ako to bolo v spomínanej knihe.

17.05.2021 4 z 5

Graysonův slib Graysonův slib Mia Sheridan

Môj úlet od reality všedného dňa, asi takto hodnotím túto knihu.
Tuctový príbeh, ktorý nikdy neomrzí nás skalné romantičky. Pri tomto žánri už nehodnotím reálnosť dejových zápletiek, ale príbehy vnímam iba, ako rozprávky pre ženy, kde o dva dni už neviem, o čom vlastne boli...
Ale krásne sa pri nich relaxuje ;-))).

18.03.2021 3 z 5

Morová rána Morová rána Betty MacDonald

Po knihe Vajce a ja, ktorá na mňa osobne až tak vtipne a optimistický nezapôsobila, som sa rozhodla, že dám Betty ešte jednú šancu.
Nemôžem si pomôcť, ale opäť som pri čítaní viac pociťovala skôr Bettyno zúfalstvo a smútok, ako humor a optimizmus.
Z jej rozpávania som nezaregistrovala, žeby bola až taká veselá kopa, ako o sebe prehlasovala... Mám to azda konštatovať iba podľa toho, že sa zopárkrát vyjadrila s nadhľadom o svojej hmotnosti ? Tam všetok jej humor skončil a ďalšie rozprávanie bolo iba vo forme vecného zhrnutia o fungovaní ústavu na liečbu tuberkulózy.
Tuberkulóza je vážna vec a písať o nej s humorom je naozaj ťažké. Možno keby kniha nebola zaškatuľkovaná ako humoristický román, by bolo moje hodnotenie o kúsok optimistickejšie.

08.03.2021 3 z 5

Mrtvá zóna Mrtvá zóna Stephen King

Moja prvá kingovka a pocity ?
Zmiešané...
Zhruba dve tretiny knihy boli fascinujúce, vychutnávala som si sympatického hlavného hrdinu i ostatné slušne vyprofilované postavy. Výborné opisy prostredia spolu s opismi aktuálneho politického alebo kultúrného diania v USA ma postupne vtiahli do deja a zo začiatku tvorili i slušnú kulisu pozvoľne rozvíjajúcim sa udalostiam okolo hlavného hrdinu. Páčil sa mi nápad zakomponovať do jednotlivých dejových línií jeho psychotronické schopností, vďaka ktorým som sa často ocitla i v jeho "mŕtvej zóne".
Potom nastal zlom. Rozsiahle opisy a rozvíjajúce sa udalosti ohľadom politického diania ma začali nudiť a k dočítaniu knihy som sa musela nutiť.
Ospravedlňujem sa všetkým "king" pozitívnym čitateľom, ale tejto knihe mi svedomie nedovolí dať plný počet bodov a u mňa je to iba za slušnú 3.

28.02.2021 3 z 5

Vykúpená láska Vykúpená láska Francine Rivers

Príbeh na motívy života biblického proroka Ozeáša, ktorý si vzal za manželku cudzoložnicu Gomer.
Veľmi oceňujem toto literárne stvárnenie, i keď v skutočnom živote je takáto veľká láska, trpezlivosť a obeta skôr vzácnosť ako realita.
Zaujalo ma aj westernové pozadie príbehu z čias osídlovania Ameriky, kde som v konaní niektorých postáv nachádzala ďalšie nemenej ušlachtilé ľudské vlastností - ochotu vzájomne si pomáhať, podeliť sa o svoj majetok, nikoho neodsudzovať alebo schopnosť odpúšťať.
Prvoplánovo príbeh vyznieva ako veľké klišé, ale kto chce nájde v ňom veľa životne dôležitých posolstiev.

31.12.2020 5 z 5

Na dně Na dně Rachel Caine (p)

(SPOILER) Nie som odborníčka na thrillery, ale po ich prečítaní sa riadim svojimi bezprostrednými pocitmi, a pri tomto príbehu mi to všetko prišlo až prilíš "pritiahnuté za vlasy".
Som zástancom skôr reálnejších príbehov, aj keď možno nie sú tak prehnane vyšpičkované do extrémov, ale pripadajú mi uveriteľnejšie.
Tu som si pri čítaní stále kládla otázky typu: "Akú prácu asi vykonávala, aby dokázala uživiť rodinu a financovať tie roky na úteku, zmeny identít, čo si reálne neviem dosť dobré predstaviť aj keď tam bolo akože to dedičstvo... Kde brala čas popri tom všetkom na strelnicu, beh, nočné nácviky.... Ona snáď nebola ani človek !?
Za mňa úplne nereálna síce napínavá, ale uznávam celkom čitateľský atraktívna rozprávka pre dospelákov.

01.08.2020 3 z 5

Miluj mě jakkoli Miluj mě jakkoli Jennifer Probst

Ľahké, osiežujúce, nenáročné síce trochu "klišoidné" čítanie na letné dovolenkové chvíle.
Príbeh troch bratov - staviteľov ma bavil, od knihy som nemala veľké očakávania, vedela som do čoho idem, a preto nie som sklamaná.
Myslím si, že od tohto žánru sa nedá očakávať, že to bude literárne veľkodielo a tu je iba rozhodujúce, či sa zápletka čitateľovi zapáči alebo nie...
Mne celkom sadla a idem na ďalší diel tejto modernej akože rodinnej ságy.

15.07.2020 4 z 5

Švédské holínky Švédské holínky Henning Mankell

(SPOILER) Opätovné stretnutie s čudáckym Fredrikom Welinom som si znovu užívala.
V tejto časti si musel siahnúť až na samé dno vystlané popolom z jeho domu, kt. sa stal akoby symbolom jeho premrhaného života.
Čítanie o jeho nešťastí, komplikovanom vzťahu so svojou dcérou, nenaplnenej túžbe po láske, ale aj veľkej zrade bolo pre mňa strhujúce a veľmi som si príbeh užívala.
Zdá sa, že kvalitné talianské topánky ušité na mieru, boli dostupnejšie ako poctivé švedské gumové čižmy...
Mankellov štýl prerozprávania príbehu o človeku, ktorý sa okrem vysporiadania so životom, musí naučiť akceptovať a prijať aj svoju starobu je osobitý, do istej miery až depresívny a nemusí sadnúť každému. Mne osobne tento štýl "lahodí" môjmu čitateľskému vkusu a za mňa je to na plný počet.

12.07.2020 5 z 5

Ztracené děti Ztracené děti Linda Castillo

Áno, autorka ma fantáziu, a to sa musí nechať.
Opäť atraktívne prostredie, pútavá kriminálna zápletka, nadľudské výkony, trochu neosobnej romantiky, aby to náhodou neskĺzlo do iného žánru...... Skrátka dokonalý detektívny príbeh.
V budúcich častiach by som uvítala trochu viac ľudskosti, aby postavy nevyznievali ako stroje, ktoré nemusia späť, jesť, oddýchovať...potom by príbehy vyznievali o niečo reálnejšie.

15.04.2020 5 z 5

Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Úžasné, síce detský naivne, ale pritom veľmi úderné dielo, ktoré poskytuje zaujímavý pohľad na holokaust očami dvoch deväťročných chlapcov.
Páčilo sa mi, ako autor zachytil úprimnú detskú nevedomosť, ktorá v kontraste s mojimi poznatkami vo mne vyvolávala nové pocity a emócie. V knihe nemajú priestor zložité popisy histórickych udalostí, ale z každej kapitoly cítiť napätie, zlo a neprávosť.
Okrajovo boli zachytené aj názory a postoje nacistických vojakov a ich rodinných príslušníkov na vtedajšiu situáciu, ktoré sa často nezhodovali s ich konaním.
Nakoniec iba dodávam, kde sa na túto knihu hrabe napríklad také tematický podobné Pomaľované vtáča so všetkými svojimi perverznosťami.

19.02.2019 5 z 5

Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Pozoruhodná kniha, ktorá ma uchvátila nielen svojim obsahom, ale aj spracovaním.
Kniha Dieťa číslo 44 je viacrozmerné literárne dielo, ktoré je možno vnímať ako spoločenský román, psychologickú drámu alebo aj detektívku.
Rusko v 50. rokoch bolo živnou pôdou na rôznorodé udalostí -  bolo to obdobie prenasledovania, strachu, krutostí, nedôvery, zvratov, ale i nádejí a sklamaní, prekvapení alebo intríg, ale predovšetkým krutých a podlých zrád…
Autor toto všetko dômyselne využil a napísal kvalitný román na pozadí reálnych skutočností. Hlavne tento prvok dodal knihe ten najväčší punc kvality.
Román nie je iba dokumentárnym záberom zo života v období stalinizmu a po ňom, ale predovšetkým obsahuje hlavnú detektívnu líniu, pre ktorej spracovanie sa autor motivoval skutočným sériovym vrahom.
Príbeh mal napätie, nejednoznačnosť, pochybnosti, ale hlavne dokonale vyprofilovaného hlavného hrdinu, ktorý sa neustále konfrontoval či už sám so sebou, režimom alebo celým okolím.
Všetky tieto kladné stránky knihy ma nútili ponocovať a čítať.
Nakoniec musím túto knihu iba odporúčiť ako kvalitné "čítaníčko" a už sa teším, že si pozriem aj jej filmovú verziu.

01.02.2019 5 z 5