Evaho73 komentáře u knih
Kniha „Nedotýkej se mě“ od Laury Kneidl je new adult román, ktorý sa zameriava na hlavnú postavu Sage a jej boj s psychickou traumou. Príbeh sa realisticky a citlivo venuje témam ako sebaprijatie, emocionálne uzdravenie a vzťahy. Autorka zobrazuje hlbokú psychologickú cestu hlavnej hrdinky, pričom jej trauma je spracovaná empaticky a s rešpektom. Hoci sa dej miestami vyvíja pomalšie a romantická línia je predvídateľná, celkové emocionálne prepojenie s čitateľom a silné postavy robia z knihy uspokojivý príspevok do toihto žánru.
Kvalitná historická detektívka so špionážnou zápletkou s prvkami tajuplnej mystiky a romantiky.
Vyzdvihujem charakteristiku hlavných postáv, ktoré neboli opisované iba s kladnými vlastnosťami, ale mali aj svoje temné stránky.
Ďalšie pozitívum a spestrením príbehu bolo pre mňa priateľstvo hlavného hrdinu s malým zlodejíčkom Tomom.
Čoho sa boja anjeli ?
Odpoveď nájdete v tejto knihe, ktorú odporúčam hlavne milovníkom detektívnych zápletok.
Správne žije ten, kto žije pre svojich blížnych, nie ten, kto berie, ale ten, kto dáva...
Aj takto by som mohla zhrnúť jedno z posolstiev tejto knihy.
Kniha s ťažkou preťažkou témou akou je umieranie s pomalým prechodom do inej dimenzie, ktorá mi spôsobila stále bolestné spomienky na odchod môjho ocina.
Literárne spracovanie knihy mi úplne nesadlo, nedokázala som sa "naladiť na autorkinu nôtu" a i napriek závažnej téme príbeh vo mne nevzbudil tie pravé emócie.
Kniha Balada pro Emily je hlboký psychologicky román o osamelosti, vine a hľadaní vykúpenia, ktorý sleduje hlavnú postavu Emily pri jej návrate do rodného mesta, kde sa snaží vyrovnať s minulosťou. Autorka tu využíva poetický štýl a citlivo vykresľuje vnútorný svet hlavnej hrdinky, čo dokáže poskytnúť silný emocionálny zážitok. Kniha ma upútala hlavne svojou krásnou tajomnou obálkou. Pre čitateľov, ktorí majú radi psychologicky orientované príbehy s výraznou atmosférou, je tento román pútavým dielom, hoci jeho pomalšie tempo nemusí sadnúť každému.
V tejto dobe podobné klišovité rozprávky celkom dobre padnú...
Určite má autorka v repertoári lepšie historické romance.
Príbeh so špecifickou atmosférou a pernamentnou dávkou napätia od začiatku až do konca s nečakaným rozúzlením.
Páčil sa mi jednoduchý a nenáročný štýl, akým je kniha napísaná.
Niečo mi tam predsa chýbalo... možno vzťah hlavných hrdinov nebol opísaný podľa mojich predstáv, a preto dávam o bod menej.
Závisť je oddýchový príbeh, ktorý mne osobne nesadol, mala som problém začítať sa a vôbec dočítať ho. Možno to spôsobil aj fakt, že ani jedna postava mi nebola sympatická, dej príbehu mi prišiel až moc prekombinovaný, opisovaná akože super dobra kniha, autorom ktorej bol jeden s hlavných predstaviteľov pôsobila veľmi fádne.
SB namiešala do príbehu veľa ingrediencií od lásky, nenávisti, žiarlivosti, závisti, nevrelosti, zákernosti, zatvrdlosti, obmedzenosti, napätia až po neviem čo iné, a možno to spôsobilo, že mal síce veľa "príchutí", ale ja som si nenašla tu svoju obľúbenú.
Nevera, odlúčenie, úkladná vražda zachytené ušami malého plodu niekdajšej lásky....
Aj cez škrupinku k nemu preniká skazenosť a obmedzenosť tohto sveta, nutí ho viesť úvahy o láske, nenávisti, zmysle života...byť či nebyť...narodiť sa či nenarodiť sa, to je otázka.
Po prečítaní mám zmiešané pocity, ale v konečnom dôsledku má kniha oslovila originalitou svojho spracovania, kde autor rozhodne nešetril iróniou.
Najstrašnejšie na celom príbehu je to, aký je údesne pravdivý.
Pre mňa zaujímavý mužský pohľad na životné situácie, ktoré môžeme reálne zažiť.
Autor vyprofiloval charaktery postáv veľmi jednoducho a to im podľa mňa dodalo ten správny punc reálnosti.
Najviac vyzdvihujem krásne opísaný vývoj vzťahu otca a dcéry ako aj silné rodinné púto medzi ostatnými rodinnými príslušníkmi, ktoré spolu tvorili akúsi kotvu pre hlavného predstaviteľa v jeho rozbúrených životných situáciách.
Zaujímavý príbeh o kontroverznom chlapcovi s komplikovanou osobnosťou a nadpriemernou inteligenciou, ktorý bezhlavo šiel za svojím snom. Zriekol sa konzumného spôsobu života, svojej rodiny a vydal sa do divočiny, aby splynul s prírodou.
Príbeh Christophera McCandlessa sa ma veľmi dotkol a núti ma zamyslieť sa, čo alebo kto môže ľudí doviesť, k tak radikálnej zmene životného štýlu.
Smutný dojímavý príbeh... Odporúčam najskôr prečítať knihu Bez nádeje.
Tentokrát som siahla poriadne mimo. Príbeh mi vôbec nesadol, pripadal mi prázdny bez nápadu, bez šrmrncu, postavy naivné.... toto naozaj nemusím.
Trochu prepracovanejší koniec prvého dielu by úplne postačoval iba na jednú knihu.
Mám pocit, že sa autorka dopustila zásadnej chyby a napísala druhý diel, ktorý iba zhoršuje kvalitu a renomé toho prvého.
Nič nové som sa nedozvedela, iba som si prečítala trápnu snahu napodobniť alebo rozšíriť originalitu toho, čo už raz bolo vypovedané, ale na tomto sa už spálilo mnoho aj skúsenejších autorov.
Kniha je fenomenálna v tom, že autorka prostredníctvom lásky dvoch mladých ľudí dokázala realistický opísať pozadie druhej svetovej vojny a hlavne blokádu Leningradu. Podarilo sa jej takto o hrôzách a dôsledkoch vojny informovať oveľa širší okruh čitateľov, ktorí by za iných okolností vojnovú literatúru nečítali.
Okrem autentických a veľmi emotívnych opisov blokády, má zaujal aj opísaný spôsob života, pomerov a kultúry v bývalom socialistickom Rusku......takto nás to veru na hodinách ruského jazyka naše "súdružky" učiteľky neučili.....
Za mňa skvelá kniha, ktorú odporúčam prečítať !!!
Ľahká relaxačná rozprávka určená skôr pre ženy.
Potrebovala som sa odreagovať a táto kniha splnila svoj účel.
Strhujúci a dojemný príbeh o nezabudnuteľnej prvej láske plný vášne, citu a snahe vybudovať si nový život aj po ťažkej životnej strate.
Oceňujem autorkinu schopnosť vcítenia sa do myšlienok svojich hrdinov, ktorej výsledkom sú majstrovské opisy ich pocitov a konaní.
Odporúčam ako oddýchové a nenáročné čítanie síce s predvídateľný dejom, ale so strhujúcim podaním.
Hovorí sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Napríklad, ak prežijeme negatívne skúsenosti, vieme sa z nich omnoho lepšie poučiť.
Aj hlavný hrdina knihy Soukromá záležitosť prežíval obrovskú negatívnu skúsenosť, kde najskôr beznádejne vyzerajúca situácia spôsobila jeho veľký prerod.
Kniha na mňa zapôsobila veľmi depresívne, kde som skoro z každej stránky pociťovala skľúčenosť, neschopnosť prejaviť city, zúfalstvo alebo zbabelosť. Konanie hlavného hrdinu ma doslova iritovalo a v určitých situáciách som ho odsudzovala za jeho postoje.
Zároveň na mňa autor urobil dojem tým, ako dokázal podať komplikovanú tému dopadov narodenia ťažko postihnutého dieťaťa na vzťahy v rodine.
Normálne som ho pri čítaní podozrievala, že musel zažiť niečo obdobné, čo sa mi aj po prečítaní doslovu potvrdilo.
Rozsiahly román opisujúci životné príbehy niekoľkých generácií rodiny Melzerovcov a jeho služobníctva je zavŕšený touto treťou časťou, ktorá je po literárnej stránke najlešie spracovaná.
Autorka tu najviac prenikla do vnútorného sveta jednotlivých postáv, ktoré čitateľom v oveľa väčšej miere odkrývajú svoje vnútorne myšlienky, pocity a dôvody svojho konania. Tento štýl rozprávania mne vyhovuje oveľa viac a tretiu časť som doslova "zhĺtla" za dve noci.
Okrem osudov jednotlivých postáv celého románu, ma hlavne zaujal autorkin vývoj od prvej časti po poslednú, kde kvalita spracovania mala každou časťou stúpajúcu tendenciu.
Ditta, dcéra človeka - tento názov knihy lepšie pochopíte až po jej prečítaní.... Áno Ditta bola "človek" i napriek neľudskému životu, ktorý prežila a je jedno, z ktorej strany sa na jej život pozeráte....
Kniha patrí medzi tie, ktoré sa nedajú čítať na jeden záťah a aj mne sa čítala pomaly a veľmi ťažko, nie pre nezaujatosť, ale preto lebo bola plná ťažkých životných situácií hlavnej hrdinky, ktoré ma chytali za srdce a vháňali mi slzy do očí...
Je potrebné čítať podobné knihy, aby sme nezabúdali, aký život žili naši starí rodičia alebo prarodičia, dokázali si vážiť čo máme a nebrali to ako samozrejmosť, za ktorú niekto v minulosti musel zaplatiť tým najcennejším - svojím životom a obetovaním sa pre našu lepšiu budúcnosť.
Odporúčam hlavne pre mladšie ročníky !!!