evindel komentáře u knih
Eseje, ktoré zaujmú svojou úprimnosťou. Náhľad do myslenia autorky, ktorá má naozaj nekonvenčné životné postoje. Nemusíme sa s jej názormi stotožniť, avšak je veľmi zaujímavé a obohacujúce ich čítať.
Neviem, či to bolo tým prekladom, no tieto poviedky (na rozdiel od poviedok v knihe Nežiadúce účinky z vyd. Tatran, na ktorých som sa nahlas smiala) išli mimo mňa a dosť ma nudili.
Úskalia života opísané veľmi vtipne a duchaplne. Autorkine diela sú zárukou humoru, nadsázky a sú príjemným oddychovým čítaním.
„Spolupráca v manželstve je dobrá, kým nedospejeme k bodu, keď si manžel uvedomí viac ťarchu spočívajúcu na pleciach jeho ženy, než plecia samotné.“
Kniha sľubuje hneď na obale príbeh ženy, ktorá prežila hrôzy Osvienčimu. Je to pravda, no tejto životnej etape je venovaná jedna časť knihy, cca 3 kapitoly. Autorka nešetrí zdĺhavými opismi napr. príprav na svadbu, čo ma nezaujalo ba priam nudilo. Posledné časti boli pre mňa už úplne nezáživné. Opisy jedla, prádla, šitia, žehlenia, štopkania... vcelku zbytočné. Kvitujem autentické fotografie a celkovo skutočnosť, že ide o pravdivý príbeh.
Kniha pozostávajúca zo skutočných príbehov pacientov neurológa Olivera Sacksa, ktorý pristupuje ku každému prípadu so srdcom a s nehou. Výnimočná kniha o výnimočných ľuďoch, ktorí majú síce problémy vykonávať pre nás bežné činnosti, kvôli poškodeniu nervových centier v mozgu alebo nesprávnom fungovaní pravej či ľavej hemisféry, no v iných oblastiach zase nadmieru vynikajú. Kniha, napriek vyskytujúcej sa odbornej terminológii, sa číta ľahko a príbehy naozaj chytia za srdce.
Kniha, ktorá rovnako ako detského čitateľa osloví aj dospeláka. Citlivý príbeh, humor, prekonávanie predsudkov: „Vtip je v tom, že ak tvoja verzia normálnosti nie je rovnaká ako verzia niekoho iného, tak to neznamená, že s tebou nie je niečo v poriadku."