FandaP FandaP komentáře u knih

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Skvělá detektivka, pěkně zapeklitý děj, plný postav, z nichž každá má svá tajemství.

31.08.2013 5 z 5

Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Výborně napsaný příběh, zajímavé téma, podložené autorovými znalostmi.

20.06.2019 5 z 5

Na kopci Na kopci Jiří Březina

Moc dobrá kniha. Není to úplně typická detektivka, to radši nebudu rozebírat kvůli ději, ale dostalo mě to.

31.08.2013

Kandidát Kandidát Lenka Pastorčáková

(SPOILER) Nejdříve trocha kritiky: rušily mě zdlouhavé popisy a natahované dialogy. Půl stránky domlouvání se, jestli půjdeme na oběd, nebo silné ruce přítele Adama a jeho upřímné oči na dvě stránky, to opravdu nemuselo být. Občas ne úplně vypsaný styl. Tady kladu vinu hlavně redakci, která by si s výše uvedeným měla umět poradit.
Děj knihy je vlastně dost řídký, doufal jsem, že se o zákulisí vedení prezidentských kampaní dozvím víc. Snad polovina textu je vlastně vata a ke konci by naopak klidně mohlo být prostoru víc věnováno uzavření knihy.
Hlavní postava se chová neuvěřitelně. Je ve stresu, odejde z práce kvůli psychopatovi, velmi dobře svou situaci reflektuje. A pak rovnou přejde do vysoce toxické kultury, které vládne totální magor, což opět postava ihned od začátku reflektuje. Pak ale nedává smysl, proč do toho jde a proč po prvních excesech neodejde. Kdyby se to kolem ní utahovalo postupně, bylo by to mnohem uvěřitelnější a vlastně i efektnější.
A teď to, co je na knížce dobré: samotné téma, které je velmi atraktivní a i když jsem doufal ve víc pikantností, i tak je to zajímavé. Ke konci knihy přijdou dvě pointy, které jsou hodně povedené, a to jak coming out a snaha jej nějak mediálně ukočírovat a také odhalení smyslu celé kampaně. Vzpomněl jsem si na zajímavé pohyby na účtu pana kandidáta Středuly :-)

12.01.2023 3 z 5