farao14 komentáře u knih
Moje první kniha od tohoto autora, a musím říct že přečtená s největším zaujetím. Velice jednoduše a stručně napsaná a přitom strhující od úplného začátku. Kniha nemá snad ani jednu stránku zbytečných, zdlouhavých a nudných popisů okolí, lidí a situací. Za styl a jednoduchost psaní bych udělil ještě jednu hvězdičku navíc! (*)
Hodně, ale opravdu hodně jmen a zeměpisných pojmů, až se v tom nedalo vyznat. Hodně matoucí a chvílemi jsem v to měl guláš. Plus vidím v tom, že se čtenář dočte něco o minulosti a historii Strědozemě.
Začátek knihy byl zajímaví, i když místy hodně zmatený. V druhé půlce kniha ubírá na zajímavosti a konec je chaos a nuda.
Na druhou stranu kniha pojednává o věcech, které málo kdo zná a poukazuje, jak jsou lidé zapomětlivý (Němci vyhánění ze svých domovů a divíce se proč oni, vždyť oni nic neudělali a nepamatujíce si že to samé se dělo i Slovanům), pomstychtivý (zbrojováci, Brňané), závistivý, lakotní a podlí (přistěhovalci do pohraničí). Když to tedy schrnu, tak kniha je hodně poučná jak historicky tak ukázkou lidských povah. Z toho jak si lidé dokážou ubližovat až mrazí.
Ke knize jsem se vrátil v rámci čtenářské výzvy.
I po tolika letech jsem byl opět vtažen do Pražské kotliny doby bronzové a se Skrčkem jsem poblhal po lese jako za mlada.
Parádní relax.
Byl jsem rád, že jsem tule knihu vůbec dočetl. Od začátku se člověk dočítá, že kniha bude o vybombardování Drážďan, ale místo toho se děj točí kolem jednoho zcvoklého optika, který tvrdí že ho unesli mimozemšťani a že může cestovat časem. O Drážďanech se člověk dočte tak na deseti max. dvaceti stránkách. Tohle není protiválečný román, ale sci-fi. Jsem hodně zklamán.
Kniha je velmi zajímavá, ale to střídání časových dob je hodně chaotické. Hlavně ze začátku než si člověk zvykne.
Od téhle knihy jsem čekal daleko víc. Kniha je velmi náročná na čtení. Autor vzpomíná na nepříjemné chvíle v lágru, kde byl odvlečen jako patnáctiletý dobře situovaný hoch fašisty.
Autor (dle mého názoru) píše jak mu vzpomínky vyplouvají na mysl a hodně často přeskakuje
v myšlenkách do dřívější doby, což čtenáře hodně mate. Hodně se prolínají vzpomínky různých časových období s myšlenkami a pocitama autora až je to někdy nepřehledné a chvílemi jsem měl chuť knihu odložit spět do knihovny.
Tuhle knihu by si měli přečíst všichni, aby viděli jaké to bylo těžké, co všechno člověk musel protrpět a co vše dokáže vydržet. Ukazuje že člověk na pokraji fyzických i psychických sil se změní v pochodující, nemyslící bytost, která už nemá vůli přemýšlet a jen se soustředí na určitý úkon který musí udělat aby přežil.
I přesto, že se kniha čte velmi složitě ji doporučuji ke čtení. Prostě nejsou všechny knihy strhující dějově, které se dají přečíst na jeden zátah, ale jsou i náročnější knihy, které se čtou složitěji.
Kniha bude určitě populární u rádiofanoušků. Nebyla nejhorší, ale ani moc nenadchla.