Finn123 Finn123 komentáře u knih

Rudolf II. a jeho císařská Praha Rudolf II. a jeho císařská Praha Jan Boněk

Skvěle udělaná kniha. Jedná se nejen o jedinečné vyprávění o Rudolfu II, životě v Praze, pobytu významných umělců v naší zemi ,překrásných stavbách , skvělých sbírkách atd.
Publikace má opravdu bohatý barevný fotografický materiál ,který tyto skutečnosti dokumentuje. Pan Boněk vytvořil mimořádně kvalitní dílo a musím říci, že tak krásnou knihu už jsem dlouho neměl v rukou . Navíc text je velmi čtivý a vytvořený se znalostí daného období. Sečteno a podtrženo-vynikající!!!

03.08.2016 5 z 5

Tajemné Česko Tajemné Česko Jan A. Novák

O knize se nedá říci,že by byla nezajímavá,ale jedná se o takový konglomerát z díla jiných autorů plus článků z novin a časopisů.Poslední dobou často používaná metoda např. Jana Bauera , Vladimíra Lišky a dalších. Oč zajímavější jsou první záhadologové typu Aleše Česala nebo Otomara Dvořáka i s jejich někdy odvážnými názory.
Tady některé kapitoly až nudí-např Zlato! Jiné zase nepřináší nic objevného.Název slibuje víc než je v obsahu.Vlastní názor k záhadám často není nebo je velmi krotký.Nejlepší část knihy podle mne tvoří prvních sedm kapitol.Přišlo mi,že záhady přírody jsou spisovateli tématicky nejbližší.
Celkový dojem:Jednou přečíst a odložit,podruhé už asi číst nebudu.

04.05.2016 2 z 5

Giordano Bruno Giordano Bruno Mik Peterman (p)

Po prvních dílech je tenhle třetí asi nejlepší. Dokonce se občas vrací malinko dopovědět některé historie, utnuté prudce v předchozích dvou knihách( to mi vadilo nejvíc-rozjetý děj, smrt a co ostatní je už šuma fuk).
Trilogie je podle mne lepší průměr, devízou je, že je psaná neokoukanou formou, ale na druhé straně osloví jen čtenáře milující historii a filozofické úvahy (což ale není tak málo).

11.03.2019 4 z 5

Hotel. Posel. Loď Hotel. Posel. Loď Jaroslav Kříž

Kniha je zajímavá. První povídka Hotel je naprosto dokonalá (Kafka by se za ni nemusel stydět), druhá Posel chtěla podle mého soudu více rozepsat, u Lodi jsem děj už tak trochu očekával.
To jsou ale jen drobnosti, celkově byla tahle útlá knížka pro mne příjemným překvapením a četla se velmi dobře.

08.04.2018 4 z 5

Záhadné vynálezy minulosti Záhadné vynálezy minulosti Jitka Lenková

Konečně záhadoložka, která je na úrovni. Nic nevnucuje, ale přemýšlí o tom, co píše. Líbí se mi i to, že se snaží věci zjistit a ověřit, případně osobně prozkoumat, přizvat si na pomoc vědce i pamětníky, napsat do zahraničí o vyjádření...Podle mne správný přístup, který knihám tohoto typu dává tu patřičnou šťávu.
Určitě píše mnohem lépe než třeba pan Bauer, Koláček nebo Liška, kterým říkám ,,chrliči!''
Rád si od autorky přečtu další knihy!

21.03.2018 5 z 5

Hlídač Hlídač Peter Terrin

Opravdu originální dílo. Psáno úsporně, zdánlivě o banálních věcech a pocitech ,najednou ale zjistíte mrazení v zádech. Jednání hlídačů graduje až do šokujících konců. Před třiceti, dvaceti lety bych tvrdil, že takové uvažování Michela a Harryho není možné, ale myslím, že na dnešní dobu popis sedí a takových lidí mezi námi je až dost. Žánrově těžko zařaditelné-psychologický román, sci-fi nebo snad horor, ale každopádně velmi působivé!

24.09.2017 5 z 5

Žabí bratrstvo Žabí bratrstvo Edgar Wallace

Oddechovka na dobré úrovni. Četl jsem několikrát a i když jsem hlavního Žabáka znal, kniha mne bavila.
Klasika žánru a když ji přečtete,začnete shánět další knihy pana Wallaceho.Stejně dobrých jako Žabí bratrstvo je mnoho ,namátkou Černý opat, Zelený rez,Signály přes údolí,Modrá ruka,Zelený lučištník,Dveře se sedmi zámky a mnohé další.

27.07.2017 4 z 5

Hvězdy stříbrného plátna: Osudy herců z první republiky Hvězdy stříbrného plátna: Osudy herců z první republiky Miroslav Graclík

Kniha se mi líbila,je dobře napsaná se znalostí věcí.Skvělé fotografické přílohy.
Jen mě překvapilo,jak hodně špatně některé prvorepublikové hvězdy dopadly.To je velmi smutné.(Ale ovšem také poučné).

24.06.2017 5 z 5

Strážci Horní země Strážci Horní země Ondřej Pivoda

Podivná kniha,podivný autor s podivnými názory na husity i na Jiřího z Poděbrad. Postava Jana Jiskry z Brandýsa je oproti tomu značně zidealizovaná. (Což by mi až tak nevadilo,schopným velitelem beze sporu byl) .Ovšem historické nepřesnosti a roztříštěný nevyrovnaný děj,to už je horší .Dobré části se střídají s vyloženě slabými,které převažují a konec utne všechny snahy-jako kdyby měl následovat další díl.
Z četby mám rozpačitý dojem.

05.05.2017 2 z 5

Záhadné postavy českých dějin Záhadné postavy českých dějin Vladimír Liška

Ale ,ale, zase autor-chrlič, který vykrádá sám sebe. Už od počátku mi byla některá pojednání podezřele známá. Aby taky ne, když jsem je četl slovo od slova už potřetí. Tři knihy stejné, jen jiný název, proházené pořadí, dvě ,tři osoby navíc. Někdy směšně maskované názvy např. A ODNESL HO ĎÁBEL ,podruhé A VZALO SI HO PEKLO. Ať si peklo vezme i autora nebo spíš pachatele! Považuji to za podvod na čtenáře(knihy nejsou levné) a takový přístup mne silně štve. Proto má pan Liška tolik vydaných knih.Ono se hezky píše, když se opisuje od jiných a ještě od sebe !

03.12.2016 1 z 5

Duchové Šumavy Duchové Šumavy Martin Sichinger

Docela neotřelé a zajímavé, se snahou o objektivitu. Asi by se člověk zachoval jako hlavní hrdina, v podstatě neměl moc na výběr. Hezky je popsaný vztah mezi tátou a synem. Je to skoro až výchovné, ale nijak násilně.
Jen anotace se nachází někde úplně mimo. Příběh pojednává o jiných osobách, Král Šumavy se v knize opravdu jen mihne.

22.11.2016 4 z 5

Hofmistr královny Johany Hofmistr královny Johany Eva Rolečková

Kniha mi přišla dost nevyrovnaná. Na začátku takové divné úvahy o husitské době,pak ženským způsobem popisovaný vztah mezi Johankou a Jiřím.Určité oživení vnesla postava krále Ladislava a hlavní hrdina Boreš se mi postupně zdál docela sympatický.Ale závěr mě znechutil,proč ho autorka nechala tak hnusně odejít ze světa ? To by byl konec vhodný tak pro nějakého obrovského lotra.Nevím,zda tím mělo být řečeno,že bastarda nikdo nepostrádá nebo ukázat,že spisovatelka umí být drsnější než její mužští kolegové.Vyznění románu mi tedy tvrdě nesedlo.
V žádném případě nejsem zaujatý proti ženským autorkám,píšícím historické příběhy.Třeba paní Ludmilu Vaňkovou beru jako klasiku žánru nebo mám v oblibě knížky Zuzany Koubkové.Ale romány ve stylu Hofmistra královny Johany opravdu nemusím.

26.10.2016 3 z 5

Smrt ve Vratislavi Smrt ve Vratislavi Vlastimil Vondruška

Tenhle díl o Oldřichu z Chlumu řadím mezi ty dobré.Zajímavý motiv vražd,Ota jako nesmělý ,koktavý panic-to bylo opravdu povedené! Většina příběhů s těmito hrdiny se dobře čte.Tady sice není bohužel Diviš,ale Ludmila je taky eso. Knihy s královským prokurátorem beru jako detektivky,vsazené do historického rámce a nehledám v nich tedy dějinné nepřesnosti.Je to hlavně zábavné ,oddechové čtení.Pro vzdělávání sáhnu po dílech pana Čorneje,případně Čechury.Ovšem i pan Vondruška umí napsat historickou studii!

18.10.2016 5 z 5

Jan Čapek ze Sán Jan Čapek ze Sán David Papajík

Knížka je to záslužná,o Janu Čapkovi ze Sán toho moc podrobného není.Na druhou stranu nijak veleúspěšný nebyl,dokonce se dlouho tradovalo,že zradil v bitvě u Lipan.Mnoho archívních materiálů se také o něm nedochovalo.Proto se obávám,že do knihy se pustí jen velcí zájemci o husitskou tématiku,(což je můj případ.) Přečetl jsem si dílo se zájmem a snahu autora o zmapování méně známé historie oceňuji.

02.10.2016 4 z 5

Z doktorské brašny Z doktorské brašny Arthur Conan Doyle

Kniha opět dokazuje autorovu všestrannost .Povídky jsou zajímavé,od humorných až po tajuplné,případně najdeme ve výběru i drsnější.Nejvíc mne zaujali příběhy Doktor na blatech,Lékaři z Hoylandu a Crabbeho živnost.

02.10.2016 4 z 5

České země v letech 1437–1526. II. díl, Jagellonské Čechy (1471–1526) České země v letech 1437–1526. II. díl, Jagellonské Čechy (1471–1526) Jaroslav Čechura

Pan Čechura opět skvělý! Tato série o životě v českých zemích od vlády Lucemburků do doby Habsburků nemá chybu. Opět naučné ,poutavé ,nabité zajímavostmi. ŠPIČKA V HISTORICKÉ LITERATŮŘE!!!

28.08.2016 5 z 5

Jeníkovo dobrodružství Jeníkovo dobrodružství Eduard Fiker

Výborné.Kniha je sice pro mládež,ale číst ji mohou všechny čtenářské generace. Je napínavá a nezapomíná ani na humorné situace.Dokonce pracuje s prvkem sci-fi.

01.07.2016 5 z 5

Za poklady starých Inků a jiné příběhy Za poklady starých Inků a jiné příběhy Jaroslav Foglar

Starý dobrý pan Foglar .Je to hezké i po létech. Kreslíři se také snažili.

29.06.2016 5 z 5

Bratrstvo: všední a dramatické dny československých legií v Rusku (1914-1918) Bratrstvo: všední a dramatické dny československých legií v Rusku (1914-1918) Dalibor Vácha

Dobrá kniha.I když je to dnes tak trochu modní záležitost,zabývat se každodenností v určité historické etapě,mě tyhle díla baví.O legiích v Rusku je to asi první kniha,ve které se píše jak vojáci jedli,jejich vztah k ženám,k bolševikům,k velitelům,co četli,jak trávili volný čas,co je vedlo ke vstupu do legií atd.Přijde mi,že právě v literatuře faktu je autorova síla.
Předchozí kniha s názvem Červenobílá byl román a nějak mě moc neoslnil.
Bratrstvo je něco jiného.Podrobné líčení života našich legionářů s výbornou fotografickou přílohou.Skvělé jsou citace z pramenů,případně alespoň odkazy na téměř každé stránce.Hned jsem si některé knihy dohledal.Určitě si přečtu dokončení,což je druhá kniha Ostrovy v bouři.

24.06.2016 4 z 5

Z říše tajemství Z říše tajemství Arthur Conan Doyle

Výbor z povídek známých i méně známých.Jako vždy má autor nastavenou vysokou kvalitu a i když u některých příběhů lze předpokládat děj,stejně jsou tak dobře napsané,že to ani nevadí.Některé jen naznačují,jiné jdou tvrdě do finále.Někdy až drsně .
Nejvíce cením Brazilskou kočku,Muže s hodinkami a Případ lady Sannoxové( ta je hustá až šokující!) Celkem ale musím říci,že všech dvanáct povídek je na úrovni,i když,jak už jsem se zmínil,jsou některé předvídatelné.

21.06.2016 4 z 5